Öksürüğe ne iyi gelir. Kışın başlaması ile maalesef rahatsızlıklar hastalanmalar daha da artmaya başlamıştır. Bunlardan bir tanesi de hem yetişkinlerin hem de çocukların maalesef ki yaşam kalitesini düşüren öksürüktür. Bu öksürük özellikle kişileri gece uyurken yakalamaktadır. Ve birçok kez de kişileri uykudan kaldırarak yaşam kalitesini düşürmektedir. Bu anlamda da tabiî ki eczanelerden öksürük şurubu temin ederek kullanabilirsiniz.

Öksürük için tıbbi olarak alıp kullanabileceğiniz ilaçlar bulunmaktadır. Ama bu yöntemlerin çok sağlıklı olduğu düşünülmemektedir. Bu anlamda da ilk olarak bitkisel yollar denemelidir. Ama hala kişinin geçmeyen bir öksürüğü var ise de sağlık kuruluşuna başvurulabilir.

Öksürük kendi içerisinde de oldukça ayrılmaktadır. Bazı kişiler sadece kuru öksürük yaşamaktadır. Bazıları ise boğulurcasına öksürmektedir. Özellikle pandeminin hayatımıza girmesi ile de bu öksürük türü daha çok karşımıza çıkmıştır. Kişi öksürüğüne engel olamaz ve boğulurcasına öksürür. Bu kişinin yaşam fonksiyonlarını da sıkıntıya sokabilecek istenmeyen bir durumdur. Aynı zamanda balgamlı öksürük de bulunmaktadır. Kişilerin bu öksürükten kurtulabilmesi için ilk önce balgamını da atması gerekmektedir. Bazı kişiler öksürük yolu ile bunu atmaktadır. Bazı kişiler için ise bu durum söz konusu olmayabilir. Aynı zamanda da alerjik öksürük de bulunmaktadır. Bunun ise tedavisi daha farklı olacaktır. Tedaviden önce kişinin öksürüğünün türü ve neyden kaynaklandığı daha önemli bir durumdur.

Öksürük Nedir?

Öksürük nedir? Öksürük, yabancı cisimlerin alt solunum yollarına ulaşmasını ve sekresyonların bronşlarda birikmesini önleyen bir savunma mekanizmasıdır. Trakea ve bronşlar yabancı cisimlere duyarlı olduğundan, yabancı bir cisim girdiğinde vagus siniri aracılığıyla beyne bir uyarı gönderilir. Bu uyarı, vücuttaki öksürükle ilgili tüm olayları tetikler.

Hastaların en sık şikayetlerinden biri olan öksürük, geçici bir hastalık olarak görülebileceği gibi ciddi bir hastalığın habercisi de olabilir. Yazımız devamında sizler için öksürüğe ne iyi gelir? Sorusunun cevaplarını vereceğiz.

Öksürüğün Nedenleri Nelerdir?

Öksürüğün nedenleri öksürüğün türüne göre değişir. Bu nedenle öncelikle öksüren kişinin hangi öksürük tipine ait olduğunu bulmak gerekir. Üç çeşit öksürük vardır.

Virüslerin neden olduğu solunum yolu rahatsızlıklarında öksürükle beraber kişide yüksek ateş de görülür. Böyle durumlarda, tedavi genellikle antibiyotiklerle yapılır. Şehirlerde hava kirliliği ve yetersiz havalanan ortamlar ve sigara içmek öksürüğe neden olan faktörlerdir. Özellikle sigara içmek için öksürük insanlarda kronikleşebilir ve kalıcı bronşite de yol açabilir.

Öksürük sadece sigara içenlerde değil, sigara dumanına maruz kalan pasif içicilerde de görülebilir. Alerjisi olan kişiler de sık öksürenler arasında yer alır. Ayrıca öksürük; pnömoni, mantar enfeksiyonları, kalp ve gastrointestinal problemlerin semptomlarından biri olabilir. Önemli hastalıkların erken teşhisi için öksürük hafife alınmamalıdır.

Öksürük Nasıl Geçer?

Öksürük nasıl geçer? Öksürüğü doğru bir şekilde teşhis etmek için öksürüğün süresini, öksürüğün yapısını (kuru, ıslak), günün seyrini, ilaç kullanım öyküsünü ve etiyolojiyi dikkate almak gerekir. Doktorlar tüm bu soruları yanıtlayarak ve test ederek öksürüğün ana nedenini belirleyebilir ve buna göre tedavi belirleyebilir.

Soğuk algınlığı ve grip gibi hemen hemen herkesin yaşadığı öksürükleri gidermek için basit ev ilaçları kullanılabilir. Öksürüğü azaltmak için öksürük şurupları da kullanılabilir. Göğüs ağrısına neden olan öksürüklere karşı etkili olan şurupların yanı sıra balgamlı öksürükler için balgam söktürücüler de kullanılabilir. Ancak bu ilaçların doktor kontrolünde ve reçeteye göre alınması çok önemlidir.

Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelir

Kuru öksürüğe ne iyi gelir. Bu anlamda kuru öksürüğe iyi gelen birincisi kişinin bulunduğu ortamın nemlendirilmesidir. Kişi bulunduğu ortamı nemlendirirse otomatik olarak boğazlarına ve kendine bu durum daha iyi gelecektir. Kuru öksürük için bir sağlık kuruluşuna gidebilirsiniz. Ve doktorunuzun tavsiye ettiği reçete ile iyileşmeniz mümkündür. Ama ev için de daha bitkisel olarak bir çözüm yolu istiyorsanız bu yöntemleri sizin için bir araya getirdik:


  • Bal özellikle her derde deva olan bir besindir. Özellikle öksürük ile ilgili bir probleminiz var ise bir bardak ılık suyun içerisine katarak. İçebilirsiniz. Ama balın özelliğini ve etkisini kaybetmemesi açısından suyun ılık olması gerekmektedir. Balı asla kaynar su ile çözmeyiniz.
  • Pekmez başka bir şifa kaynağıdır. Özellikle içersine biraz da karabiber katarak doğal bir antibiyotik tedavisi almanız mümkündür. Burada marketlerde satılanlardan ziyade organik pekmez arayarak bulmanız daha çok fayda sağlayacaktır.
  • Ihlamur çayını da kullanabilirsiniz. Bu da hem bağışıklık sisteminizin güçlenmesine hem de öksürükten kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
  • Adaçayı
  • Nane limon yapmak size iyi gelecektir.
  • Siyah turpun altında küçük bir delik açarak içerisine bal koyunuz ve bardağa damıtılmasını sağlayınız. Bu da özellikle yaşamış olduğunuz öksürüğe fayda edecektir.
  • Zencefil, bal, limon, karanfilden oluşan bir macun yapabilirsiniz.

Bu yukarıda saydığımız tüm ürünler öksürüğünüzü kesmek için size yardımcı olacaktır. Aynı zamanda kimyasal hiçbir içeriğe de sahip olmaması ile de sağlıklı ve bitkisel bir yolla şifa bulmuş olacaksınızdır.

En Hızlı Öksürük Kesici

En hızlı öksürük kesici olarak en uygun yöntem yukarıda saymış olduğumuz yöntemlerden siyah turp ile olan yöntemdir. Siyah turp içerisine balı koyarak altını da hafif delerek damıtılmasını sağlama kesinlikle şifa vericidir. Bunu bir gün damıtılmasını bekleyerek içmeniz durumunda kesinlikle öksürüğünüz hemen kesilecektir. Kimya ve ilaç sanayi bu kadar çok gelişme göstermeden önce insanlar şifayı doğadan bulunmaktadır. Doğa bu anlamda kocaman bir velinimettir. İnsanlar bitkilerden macun yapmakta veya bazı bitkileri kaynatarak içmekteydi. Ama ilaç sanayisinin çok büyük bir gelişme göstermesi sebebi ile arka plana atılmış olsa da doğal olmayan her şey insana zarar vermektedir. Bunu bilen kişiler birçok doğal yöntemi denedikten sonra doktora başvurmaktadır. Bu doğru bir yöntemdir.

Öksürüğe Ne İyi Gelir Çocuğa

Öksürüğe ne iyi gelir çocuklara özellikle bal ile yapacağınız macun oldukça iyi gelecektir. Çocuklar ne kadar az ilaç kullanırsa bağışıklıkları açısından o kadar önemli bir noktadır. Ama çocuklar hastalandığı zaman yetişkinlerden daha zor atlatabilmektedir. Bu anlamda öksürüğe yakalanan çocukların hastalığı geçse bile bazen öksürükleri geçmemektedir. Öksürük neyden kaynaklanmalıdır. Bu duruma oldukça dikkat edilmelidir.

Eğer ki öksürük ciğerlerden geliyorsa bu anlamda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Öksürüğün ciğerden geldiğini nasıl anlayabilirsiniz. Bu anlamda çocuğunuzu dikkatlice dinleyiniz. Eğer ki hırıltılı nefes alıyorsa hastalık ciğerlerine inmiş demektedir. Bu anlamda en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak doktorun vermiş olduğu tedavi uygulanmalıdır. Kesinlikle bu durum ihmal edilmemelidir. Çocuklarda öksürüğe ne iyi gelir? Sorusunun cevabı bu şekildedir.

Bebeklerde Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Bebeklerde öksürüğe ne iyi gelir. Şimdi bu noktada en önemli öğe bebeğin ne kadarlık olduğu ile ilgilidir. Ek gıdaya geçmeyen bir bebek veya yaşını almamış bir bebek için bal önerilmemektedir. Çünkü bal alerjik bir besin kabul edilir. Ve bebekler yaşını almadan bal tavsiye edilmemektedir. Bu anlamda bitkisel yollarda 1 yaşını aşmamış bebek için uygun değildir. Çocuk doktoruna başvurarak tedavi ettirmeniz daha çok önemlidir. Özellikle bebeklerde öksürük ve nefes darlığı oldukça fazla görülmektedir. Bu evlerde kalorifer olması ile doğrudan ilişkilidir. Kalorifer evin havasını kurutmaktadır. Bu da bebekte öksürüğe sebep olmaktadır. Bu anlamda evin havasını nemlendirmek için buhar makinesi alınıp kullanılması oldukça önemli bir noktadır. Bu sayede bebeğin ciğerleri dolmamış olacaktır.

Öksürük Neden Olur Nasıl Geçer?

Öksürük neden olur nasıl geçer? Öksürüğün neden olması ile ilgili birkaç sebep bulunmaktadır. Bunlara bakacak olursak öksürük:

  • Soğuk algınlığı
  • Grip
  • Nezle
  • Alerji

Birçok etmenden kaynaklanabilmektedir. Öksürük ile ilgili olarak sağlık kuruluşuna başvurarak doktorunuzun tavsiye ettiği bir tedaviyi uygulayabilirsiniz. Aynı zamanda da bitkisel tedavi yöntemlerini de uygulayabilirsiniz. Bu yöntemlerden en önemlisi bal ile yapacağınız karışım ve macunlardır. Bu ürünleri aktarlardan da temin edebilirsiniz. Ama daha doğal olsun derseniz de evde kendiniz de bu ürünleri yapabilirsiniz. Aynı zamanda da 5 yaşından büyük çocuklarınıza bu doğal ürünleri kullandırabilirsiniz.5 yaş ve yukarısı için kullanıma daha uygundur. 5 yaşın altında olan çocukların kullanımı için doktorunuza danışmakta fayda olacaktır. Çünkü içerisinde olan bitkiler çocuğun midesine ağır gelme ihtimali olabilmektedir.

Öksürük Şurubu Hakkında Bilgiler

Öksürük, kuru, ıslak, alerjik ve tahriş edici şekillerde olabilir. Genel olarak öksürük şurupları, şiddetli ve kuru öksürük durumlarında kullanılmaktadır. Şurubun en önemli kullanım amacı, öksürük refleksinin bastırılmasıdır. Genel olarak öksürük ilaçları ikiye ayrılmaktadır. Antitussifler ve ekspektoranlar. Kuru öksürüklerin tedavisinde antitussifler kullanılır. Balgamlı öksürüklerin tedavisi içinse ekspektoranlar kullanılmaktadır.

Öksürük İlacı

Genel olarak öksürük ilaçları, halk arasında yapılan bitkisel ilaçlar, doktor tarafından yazılan ilaçlar şeklindedir. Öksürük ilacı olarak en çok günümüzde öksürük şurupları tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra boğazı rahatlatmak ve öksürüğü kesmek için pek çok kişi pastil kullanımını tercih etmektedir. Yani aslında öksürüğe ne iyi gelir? Sorusunun cevaplarından bir tanesi de pastildir. Öksürük çeşitleri her insanda farklı olabildiği için, farklı bir kişi için yazılmış olan öksürük ilacının, öksüren farklı bir kişi için kullanımı doğru olmayabilir.

Evde Öksürüğe Ne iyi Gelir?


Özellikle kırsal kesimde yaşayan, her an doktora gidemeyecek veya evinde tedavi arayan kişiler, evde öksürüğe ne iyi gelir? Sorusuna sıklıkla cevap arıyor. Pek çok bitkisel tarif öksürüğe iyi gelebilmektedir. Evde öksürüğe ne iyi gelir? Sorusuna verilebilecek en iyi cevaplardan bir tanesi baldır. Örneğin, 1 yemek kaşığı bal, üzerine 1 çay kaşığı kadar zerdeçal, 1 çay kaşığı zencefil, çok az karabiber ve yarım limonun suyu ile yapılacak karışım tüketilebilir.

Geçmeyen Öksürüğe Ne iyi Gelir

Peki geçmeyen öksürüğe ne iyi gelir? Eğer uzun bir süredir öksürük devam ediyorsa şu adımları uygulayabilirsiniz. Öksürük devam ederse, en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Akut öksürükten kronik öksürüğe geçişte altta yatan nedeni belirlemek için gerekli öksürük testleri yapılmalıdır. Tedavi edilmeyen bir öksürüğün ciddi sonuçları olabilir, bu nedenle aşağıdaki durumlarda hemen bir doktora başvurulmalıdır.

  • Nefes alış-verişinde zorluk
  • Yüksek ateş
  • Öksürürken morarma oluyorsa
  • Hızlı nefes alıp verme
  • Kanlı balgam
  • Hırıltılı solunum
  • Boğulma hissi
  • Göğüs ağrısı
  • Öksürük giderek şiddetleniyorsa
  • Öksürük yemek yemeyi engelliyorsa
  • Günlük aktivitelerde zorluk yaşatıyorsa
  • Gece uykudan uyandırıyorsa
  • Aşırı halsizlik ve yorgunluk

Kusma hissi gibi belirtiler hafife alınmamalıdır. Kişinin bir an önce bir sağlık kuruluşuna gitmesi gerekir.

Sizler için öksürüğe ne iyi gelir? Sorusuna en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık. Yazımızı okuduğunuz için teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz.