Menenjitte Belirti, Tanı Ve Tedavi

    Beyni ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanması olarak tanımlanır. Ateş, baş ağrısı ve kusma menenjitin başlıca belirtileridir. Bununla birlikte, bu belirtiler başka bazı hastalıklarda da bulunur. Bu nedenle bu tür belirtiler varsa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmanız çok önemlidir. Virüsler, bakteriler, mantarlar veya parazitler menenjite neden olabilir. Menenjit her yaşta ortaya çıkabilir, ancak yenidoğanlarda ve bir yaşın altındaki çocuklarda risk çok yüksektir. Çocukluk çağı karma aşısı, menenjite neden olan birçok bakteriye karşı koruma sağlar.


    Viral menenjit en sık görülen tiptir ve diğer tiplere göre daha az şiddetlidir. Bakteriyel menenjit nispeten nadirdir, ancak tedavi edilmezse çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Genellikle sindirim sistemi ile ilişkili olan suçiçeği, kızamık, kabakulak, uçuk ve enterovirüs familyaları gibi hastalıklara neden olan virüsler menenjite neden olabilir.
Çocukluktan sonra aşılama, çoğu hastalığa neden olan enfeksiyonlara karşı önlem sağlar.

 Menenjit ile ortaya çıkabilecek bazı belirtiler; 38 derecenin üzerinde ısı,
Şiddetli baş ağrısı, sert omuzlar, sert omuzlar, parlak ışık hassasiyeti, baş dönmesi ve tepkisizlik, bulanık bilinç, kramplar, soğuk uzuvlar, titreme, hızlı nefes alma, eklem ve kas ağrısı. Özellikle yüksek ateş, kafa karışıklığı veya baş ağrısı gibi semptomlar varsa, sağlık uzmanınıza başvurmanız çok önemlidir.
Bir çocuğun ana semptomları ateş, omuzların tutulması, baş ağrısı, kafa karışıklığı, huzursuzluk, mide bulantısı, kusma ve ışık eksikliğidir.
Menenjite neden olan bakteriler aşağıdaki yollarla bulaşabilir.

    Öksürük, Hapşırma, Öpüşme, bulaşıkları, tabakları ve ekipmanları ortak paylaşıma sunmak.

Virüsler ve bakteriler vücuda burun, boğaz ve kulaklardan girer ve beyne yayılarak enfeksiyona neden olur. Teşhis yöntemi İlk olarak, bir doktor tarafından fizik muayene yapılır. Ense sertliği, eklem hareketliliği ve deri döküntüleri kontrol edilir.

Kan testi: Bakteri ve virüslerin varlığını kontrol etmek için kandaki enfeksiyon belirteçleri kullanılır.

Bilgisayarlı tomografi: Beyindeki anatomik değişiklikleri inceleyin. Doktor hastanın semptomlarına dayanarak menenjitten şüphelenirse hastanede hemen antibiyotik tedavisine başlar.

Lomber ponksiyon: Kalça ekleminden yapılan bu işlem, bel omurları arasından beyin omurilik sıvısını çıkarmak için iğne kullanılarak yapılır ve bakteri ve virüslere karşı test edilir.

Test sonuçlarında tespit edilen bakterilere bağlı olarak antibiyotikler ve tedavi planları değişebilir. Menenjit aşısı
Özellikle çocuklar; menenjitin önemli etkenlerinden olan Haemophilus influenzae ve Streptococcus pneumoniae adlı bakterilere karşı bir aşı ile korunabilir.