Kulak Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

Yaygın olarak görülen ve kişilerin hayatını olumsuz etkileyen kulak tıkanıklığı genellikle soğuk algınlığı döneminde çocuklarda sık sık ortaya çıkmakta olup bazen kir nedeniyle yetişkinlerde de kulak tıkanıklığı görülmektedir.

Kulak tıkanıklığına ne iyi gelir? Sorusu özellikle kulak tıkanıklığını sık sık yaşayan kişiler tarafından en çok araştırılan konular içerisinde yer almaktadır. Birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen kulak ağrısı bazen beraberinde baş ağrısı da getirebilmektedir. Kişilerin uzun süreli kulak ağrısı şikâyeti bulunması halinde mutlaka ihmal etmeyerek doktora muayene olması gerekmekte ve genellikle kulak enfeksiyonları nedeniyle ortaya çıkan kulak tıkanıklığı işitme kaybına kadar neden olmaktadır.

Bebeklerde ve çocuklarda kulak tıkanıklığı görüldüğü takdirde mutlaka doktoruyla görüşme sağlanması gerekmekte olup yetişkinlerde ise basit kulak tıkanıklıkları durumunda evde uygulanabilecek bazı yöntemler bulunmaktadır.

Kulak tıkanıklığına genellikle kulağın temizlenmek istenirken aslında kişilerin daha çok içeriğe eğitilmesi, alerji, kulakta sıvı birikmesi, sinüzit veya basınç değişikliği gibi nedenler sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Kulakta enfeksiyon belirtisi görülmeye başlandığında genellikle kulakta birkaç saatten fazla süren ve şiddetli geçmeyen ağrı, ateş, kulaktan sarı ya da yeşil akıntı gelmesi ve kusma ya da ishal gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu durumda kişilerin mutlaka doktora başvurmaları gerekmektedir.

Kulak tıkanıklığına ne iyi gelir evde uygulanabilecek yöntemler ise genellikle yetişkinler için önerilmektedir.

Kulak Kiri Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Kulak kiri tıkanıklığı nedeniyle ortaya çıkan rahatsızlık durumunda eczaneden kulak kiri yumuşatıcı damla alarak bunu bir süre kullanıp içerisini temizlemeniz mümkündür. Ancak ilaç yerine kulağa bebek yağı damlatın olması veya zeytinyağı damlatılması da önerilmektedir.

Bu maddelerin yanı sıra kulağın içerisine birkaç damla gliserin damla atılması da kulaktaki kirin yumuşayarak tıkanıklığın ortadan kalkmasını sağlamaktadır.

Yolculuk nedeniyle ortaya çıkan basınç değişikliğine bağlı olarak yaşanan kulak tıkanıklığına ise esnemek ya da sakız çiğnemek bu bölgedeki kasların gelişmesini sağlayarak tıkanıklığı ortadan kaldırmaktadır.

Kulak Tıkanıklığını Geçiren Hareketler

Kulak tıkanıklığı nasıl geçer? diye merak eden kişiler için özellikle uçak yolculuğu nedeniyle ortaya çıkan kulak tıkanıklıklarında bazı hareketler ile tıkanıklığı ortadan kaldırmak mümkündür. Kulak tıkanıklığını geçiren hareketler için verebileceğimiz öneriler şöyledir;

  • Çiğneme hareketi     
  • Esneme hareketi         
  • Yutma veya yutkunma        
  • Valsalva manevrası


Kulak Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Kulak tıkanıklığı nasıl geçer? Sorusu genellikle sık sık kulak tıkanıklığı yaşayan kişiler tarafından sık sık araştırılmaktadır. Kulak tıkanıklığı rakıma bağlı basınç farkından, kulak kiri birikmesi, soğuk algınlığı, kulağa su kaçması, burun tıkanıklığı, kulakta östaki borusunda ortaya çıkan enfeksiyon veya kulak kisti gibi nedenler kulak tıkanıklığına neden olmaktadır.

Tüm bu nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan kulak tıkanıklıklarının tedavisi de birbirinden farklı olmaktadır. Genellikle kire bağlı olarak ortaya çıkan veya sinüslerin tıkanması nedeniyle görülen kulak tıkanıklığı için uygulanabilecek bazı tedavi yöntemleri ve doğal yöntemleri içerisinde ilk olarak elma sirkesi ve alkol ile elde edilen karışım kulak tıkanıklığının genelde kirden kaynaklanması nedeniyle ortaya çıkmasında kullanılmaktadır.

Elma sirkesinin antibakteriyel özelliği sayesinde kulakta bulunan enfeksiyon ortadan kaldırılmakta olup aynı zamanda alkol ile kulak kirinin yumuşatılarak temizlenmesi sağlanmaktadır.

Bir diğer madde ise hidrojen peroksit olup genellikle kulak kiri nedeniyle ortaya çıkan işitme kaybını ortadan kaldırmak için kullanılmaktadır. Hidrojen peroksit ile eşit miktarda suyu karıştırarak damlalık aracılığıyla kulağa birkaç gün damla atılması ve kulakta bulunan kirin akması beklenmelidir.

Doğal boru spreyi ise özellikle koşer tuzu ve yarım çay bardağı kabartma tozu ile elde edilen sıvı karışımın buna sıkılarak sinüslerin boşalmasını sağlamakta ve böylece kulak tıkanıklığının tedavi edilmesini kolaylaştırmaktadır.

Bir diğer doğal madde ise sarımsak yağı olarak bilinmektedir. 2-3 diş sarımsak ezerek bir yemek kaşığı zeytinyağı ile karıştırıp ısıttıktan sonra soğuyan karışımın kulağa dökülmesi gerekmektedir. Böylece kulak sıvısı yumuşayarak dışarıya akmakta olup kulak tıkanıklığı da böylece tedavi edilmiş olmaktadır.

Doğal zeytinyağı yumuşatıcı etkisi sayesinde kulağın içerisine 3 veya 4 damla kadar damlatın aldıktan sonra yukarıya gelecek şekilde 10 dakika kadar bekletilmelidir. 10 dakika sonra kulak içerisinde kalan yağın kulaktan dışarıya akıtılması önemlidir.

Çay ağacı yağı ise antiseptik, antibakteriyel, antiviral, antimikrobiyal ve anti inflamatuar özelliğe sahip olması nedeniyle birçok problemin tedavisi için kullanılmakta olup aynı zamanda kulak tıkanıklığı nedeniyle ortaya çıkan ağrının ve işitme kaybının da tedavi edilmesi için kullanılmaktadır. Kaynamakta olan suyun içerisine birkaç damla çay ağacı yağı ekledikten sonra güzelce karıştırıp tıkalı olan kulağı bu buhara doğru yaklaştırmak gerekmektedir.

Tuzlu su ile gargara ise sinüs tıkanıklığı nedeniyle ortaya çıkan kulak tıkanıklığının ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır.

Gliserin genellikle suya bağlı tıkanmalar da ortaya çıkan kulak tıkanıklıklarının ortadan kaldırılması için kullanılmakta olup kulak içerisine 3 damla kadar damlatın sonra pamuk yardımıyla kulağın temizlenmesi gerekmektedir.

Son olarak buhar içerisine lavanta veya nane gibi esaslar damlatılarak başın üstüne bir havlu koyup buharın kısa bir süre solunması ile sinüslerin açılarak kulak tıkanıklığının ortadan kaldırılması sağlanmaktadır.

Geçmeyen Kulak Tıkanıklığı

Geçmeyen kulak tıkanıklığı görülmesi halinde daha ciddi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen kulak tıkanıklığı söz konusu olmaktadır. Orta kulak enfeksiyonu veya kulak kisti gibi nedenler sonrasında ortaya çıkan ve yapılan tüm tedavi yöntemlerine rağmen geçmeyen kulak tıkanıklığı mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmelidir.

Sol Kulak Tıkanması Nasıl Geçer

Sol kulak tıkanması nasıl geçer? sorusu genellikle sık sık soğuk kulakta tıkanıklık yaşayan kişiler tarafından araştırılmaktadır. Bu kapsamda sağ kulak tıkanması veya sol kulak tıkanması nedenlere bağlı olarak ortaya çıktığı için tedavi sürecinde sağ kulak veya sol kulak olarak tedavi yöntemi belirlenmekte olup sadece kulak tıkanıklığına neden olan durum tespit edildikten sonra tedavi yöntemi uygulanmaktadır.

Böylece ilk olarak kulak tıkanıklığına neden olan faktörü belirlemek ve ciddi faktörlere bağlı olarak ortaya çıkmaması halinde evde uygulanabilecek doğal yöntemleri uygulamak ya da ciddi faktörlere bağlı olarak ortaya çıkması durumunda ise mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak tedavi yöntemi geliştirmek gerekmektedir.