Kolik Bebek Nedir?

Kolik bebek nedir? sorusu son zamanlarda cevabı araştırılan soruların başında gelmektedir. Kolik bebek terimi, genellikle üç haftadan küçük bebeklerde sıkça görülen ve aşırı ağlama nöbetleri ile karakterize edilen bir durumu ifade etmek için kullanılmaktadır.

Kolik durumu, genel olarak bebeklerin %20’sinde hiçbir neden olmadan ortaya çıkmaktadır. Ancak anne ve babalar genel olarak bebekleri çok şiddetli bir şekilde ağladığı için bir sağlık sorunu olduğunu düşünerek hastanelere başvurmaktadır.

Kolik bebek, çok şiddetli ve yüksek sesli bir şekilde ağlayabilir. Bu durum zaman zaman ebeveynleri zor duruma sokmaktadır. Ancak bu durumun çözülmesi için çoğu zaman bir müdahalede bulunmak gereksizdir.

Çünkü kolik durumu tıpkı ortaya çıkışı gibi aniden ve kendiliğinden sona erer. Ancak kolik bebeğin ağlama krizi de denecek kadar şiddetli ağlamalarını rahatlatıcı bazı uygulamalar yapılabilir.

Kolik Bebek Zeki Mi Olur?

Kolik durumu bebeklerin büyük bir çoğunluğunu etkilemekte olan bir durumdur. Genel olarak kolik durumunu ilk kez duyan kişiler koliğin ne demek olduğunu bilmedikleri için kolik bebek zeki mi olur? sorusunu sormaktadır.

Doğrusunu söylemek gerekirse kolik durumunun bebeklerin zekâları üzerinde herhangi bir etkiye sahip olduğunu gösteren hiçbir çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle kolik durumunun bebeklerin zeki olmasına etki ettiğini söylemek doğru değildir.

Kolik durumu, bebeklerin oldukça büyük bir bölümünde ortaya çıkan ve şiddetli ağlama nöbetleri ile karakterize olan bir durumdur. Bu sebeple zeki bebeklerin de kolik olabileceği söylenebilir. Ancak her kolik bebeğin zeki olacağına dair bir görüş doğru değildir.

Kolik Bebek Belirtileri

Kolik durumu genel olarak yeni doğan bebeklerde ortaya çıkar. Bebekler için ağlamak her ne kadar normal bir durum olarak kabul edilse de kolik durumunun normal bir ağlamadan ayrıldığı bazı belirtiler bulunmaktadır. Kolik bebek belirtileri de denebilecek bu belirtiler şu şekildedir;

  • Bebeğin aşırı derecede ağlaması (gün içinde en az üç saat süren ve haftada en az üç gün devam eden ağlama nöbetleri)         
  • Bebeğin bacaklarını karnına doğru çekmesi ve karnında gerginlik hissi        
  • Bebeğin yüzünün kızarması ve hırıltılı bir şekilde nefes alması         
  • Bebeğin uyku düzeninde bozulmalar, gece uyanmaları ve zorlu uyku problemleri        
  • Bebeğin emme esnasında zorlanması veya reddetmesi        
  • Bebeğin gaz çıkarma sorunları veya sık sık hıçkırması

Bu belirtiler çoğunlukla bebeğin gün içindeki aktivitelerini ve anne-baba ve aile hayatını etkiler ve ebeveynlerde kaygı ve endişe yaratabilir. Kolik bebek belirtileri genellikle 3-4 aylık dönemde kendiliğinden azalır ya da kaybolur. Ancak bebeğinizde kolik belirtileri fark ederseniz, doktorunuzla konuşarak uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi almanız önerilir.

Kolik Bebek Ne Kadar Sürer?

Kolik durumu, genel olarak yeni doğan bebeklerin 2. ya da 3. Haftalarında ortaya çıkan bir durumdur. Bu kadar erken ortaya çıkışı genel olarak ebeveynleri endişelendirmektedir. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi kolik, bazı bebeklerde hiçbir sağlık sorununa işaret etmeden de ortaya çıkabilir.

Kolik, genel olarak bebeğin sindirim sisteminde meydana gelen bir sorundan dolayı meydana gelmektedir. Bu nedenle bebeğin gazının çıkarılması kolik bebeği epey rahatlatan bir durumdur.

Genel olarak kolik bebek durumu bebekler 3-4 aylık olunca sona ermektedir. Aynı zamanda bu süre içerisinde şiddetli ağlamalar ve bu ağlamalar sonucunda bebekte oluşan fizyolojik tepkiler gittikçe azalmaktadır.

Kolik bebek durumu hem bebek hem de bebeğe bakım verenler için zorlu bir süreçtir. Ancak çoğu zaman belirtiler kendiliğinden yok olmaktadır. Bu nedenle kolik bebek durumunda önemli olan etkenin zaman olduğunu söyleyebiliriz.

Kolik Bebek Nasıl Uyutulur?

Kolik bebek durumunun en zorlu tarafı bebeğin sakinleştirilmesi ve uyumasının sağlanmasıdır. Çünkü şiddetli ağlama nöbetleri esnasında bebek kesinlikle uykuya dalacak bir durumda olmamaktadır.

Kolik bebeğin uykuya dalamaması ebeveynler için de sorun yaratmaktadır. Düzgün bir şekilde uyuyamayan ebeveynlerin yaşam kaliteleri düşmektedir. Bu sebeple kolik bebeğin uyumasını sağlamak son derece önemlidir.

Kolik bebek uyuduğu zaman hem bebek için dinlenebileceği bir zaman dilimi oluşmuş olmakta hem de ebeveynleri dinlenebilmektedir. Bu yüzden bebeğin her gece aynı saatte yatırılması çok önemlidir. Kolik bebek nasıl uyutulur? sorusuna yanıt oluşturabilecek bazı öneriler şu şekilde olmaktadır;

  • Bebeği yan yatırmak bebeğin gazının daha rahat çıkmasını sağlayacağı için bebeğin uykuya dalmasını da kolaylaştıracaktır      
  • Bebeği sallamak bebeği rahatlatacağı ve sakinleştireceği için daha rahat uykuya dalacaktır       
  • Kolik bebeklerin hoşuna giden müziklerin açılması da bebeğin sakinleşmesine ve uykuya dalmasına yardımcı olmaktadır     
  • Bebeğin yattığı odanın sessiz ve karanlık olması gereklidir     
  • Emzik de bebeğin sakinleşmesine ve rahatlamasına yardımcı olmaktadır

Ancak bu önerilerden bazıları çok kolay bir şekilde yapılamayabilir. Örneğin, kolik durumundaki bir bebeğin emzik emmesi oldukça zor olacaktır. Bu nedenle emzik verilmeden önce bebeğin az da olsa sakinleşmiş olması gereklidir.

Kolik bebeğin uyutulması konusunda en etkili çözümlerden biri rutin bir uyku düzeninin oluşturulmuş olmasıdır. Her gün aynı saatlerde uyutulan bir bebek bu düzene alışacağı için uyku saatine yakın sakinleşmeye başlayacaktır ve bu nedenle de uykuya dalması daha kolay olacaktır.

Kolik Nedir?

Günümüzde pek çok kişinin ilk defa karşılaştığı bir terim olan kolik nedir? Kolik, genellikle bütün bebeklerde görülen bir durumdur. Bu nedenle çok ciddi bir sorun olarak görülmese de genel olarak bütün anne ve babaları endişelendirmektedir.

Kolik bebek, sürekli olarak ağlamaktadır. Hatta bu ağlamalar gitgide şiddetlenerek kriz halini almaktadır. Bu nedenle de bazı zamanlarda endişe verici olabilir. Bebekler konuşmayı öğrenene dek ihtiyaçlarını ağlama yolu ile belli ederler.

Ancak kolik bebek, bunu yalnızca ihtiyaç duyduğu zamanlarda yapmaz. Genel olarak oldukça şiddetli bir ağlama söz konusudur. Bebeğinin bir şeyden rahatsızlık duyduğunu düşünen anne ve babalar bebeklerini nasıl sakinleştireceklerini bilememektedir.