Kireçlenmeye Ne İyi Gelir?

Kireçlenmeye ne iyi gelir özellikle eklemlerde kireçlenme yaşayan kişilerin bu sıkıntılarını hafifletmek adına çok fazla araştırma yapılmaktadır. Burada kireçlenme neden oluşur nerelerde oluşur ve tedavi yöntemleri oldukça araştırılmaktadır. Kireçlenme tıp olarak tanımından ziyade herkesin anlayabileceği bir şekilde tanımlamak gerekirse kişinin eklemlerinde olan kıkırdak yapının dokusunda meydana gelen deformasyon ile alakalı olan bir durumdur. Bu durum vücudun her ekleminde meydana gelir ama genel olarak dizlerde ve bileklerde meydana gelmektedir. Eklemlerde olan bu kıkırdak yapı sert bir yapı ve özellikte bulunmaktadır. Burada olan kıkırdağın zamanla sertliğinin kaybetmesi ile birlikte elastiğini kaybetmeye başlamaktadır. Kıkırdak yapı bozulduğunda tendonlar ve bağlar yıpranarak bu sebepten kaynaklı olarak ağrıya sebep olabilir. Durum kötüye gitmeye başladıkça kemikler birbirine sürtebilir. Kireçlenmeye tedavisinde amaçlanan özellikler:

  • Hastanın ağrısı olmaktır. İlk amaç kişinin ağrısının azalması olmalıdır     
  • Kireçlenme sebebi ile kişinin günlük hareketleri ve aktivitelerinde azalma meydana gelmektedir. Bu sebepten kaynaklı olarak bu tedavide amaç bu zorlukların giderilmesi şeklinde olmaktadır       
  • Kireçlenme hastalığı için tedavi hastalığının ilerlemesinin önüne geçmek olmalıdır

Hastalıklar ortaya çıktığı zaman ilk yapılması gereken nokta ise kişinin eğitimi olmaktadır. Kişi hastalık noktasında bilinçlendirilmelidir. İlk aşama kesinlikle bu olmalıdır. Kıkırdak yapının zedelenmesinden kaynaklı olarak ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır. Kesinlikle kilo verilmesi gerekmektedir. Kişi kilo verdiği zaman aşırı yük eklemlerden kalkmaktadır. Bu dönemde aynı zamanda istirahat da önemlidir.

Kireçlenme İçin Neler Yapılmalıdır?

Kireçlenme için yapabileceğiniz evde uygulayabileceğiniz bir takım etmenler bulunmaktadır. Bunlara bakacak olursak ise:

  • Düzenli egzersiz yapmak oldukça önemli olan konular arasında sayılmaktadır. Bu eklemlerin güçlenmesine fayda etmektedir. Eklemlere binen yükün azalması ile birlikte kendinizi daha rahat da hissetmiş olacaksınızdır. Ama kişinin uygulayacağı egzersiz için mutlaka doktorunuzdan ya da fizik tedavi uzmanından destek almak önemli olacaktır. Çünkü doğru bir egzersiz uygulanmaması ile eklemlerinizde meydana gelen hasarların artmasına sebep olabilmektedir. Sıkıntılı olan eklemlerin güçlendirilmesi ancak uygun egzersiz ile mümkün olmaktadır       
  • Fizik tedavi ile de eklemlerinizi güçlendirmeniz oldukça önemlidir. Fizik tedavinin en büyük amacı eklemlerin esnekliği artırmak ve kas gücün arttırmak şeklinde olmaktadır. Sıcak ve soğuk uygulamaları kompresler kişinin ağrılarının ve rahatsızlıklarını azaltacaktır. Fizik tedavi tedaviyi olumlu etkileyecektir       
  • Destekleyici medikal cihazlar: Cihaz kullanımı eklemlerin üzerine binen ağrıyı hafifletmek için kullanılır. Örneğin kişi diz destekleri bağların azalmasına yardımcı olmaktadır. Baston ve koltuk değnekleri de eklem üzerinde olan baskıyı azaltmaya yardımcı olacaktır. Omurganın düz durması için de çeşitli aparatlar kullanılmaktadır. Bütün bu aparatlar kişinin kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olacaktır. Sırt ve boyuna binen ağırlıkların azaltılması oldukça önemli olacaktır.

Kireçlenmeye Bağlı Kullanılacak İlaçlar Ve Alternatif Gıda Takviyeleri Nelerdir?

Kireçlenmeye bağlı olarak kullanılabilecek olan ilaçların yanı sıra aynı zamanda ek takviyelerde kullanılabilir. Ama burada özellikle kullanılacak olan ilaçlar sadece doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir. Kireçlenme durumunda meydana gelecek olan eklem ağrıları ve eklem sertliği için anti-enflamatuar ilaç tedavisi kullanılabilir. Bu ağrıyan bölgeler için aynı zamanda çeşitli krem ve spreylerde kullanılmaktadır. Bu ağrılarda azalmaya yardımcı olacaktır. Aynı zamanda eklem yerlerinde olan ağrıların daha ileri düzeyde olmasında bunlar kişiyi rahatlatmamaktadır. Burada kişinin o eklem yerlerine aşı yapılmaktadır. Burada eklemler steroid ve hyaluronik asit enjekte edilmektedir. Tabi ki bu durumların hiç biri kesin bir yöntemdir demek doğru olmayacaktır. Bu ilaçlar işe yaramadığı zaman kişiye narkoz verilmektedir. Alternatif gıda takviyeleri glukozamin ve kondroitin takviyeleri kullanması gerekmektedir. Bu eklem ağrılarının hafiflemesini sağlayacaktır.

Kireçlenme Hastalığında Beslenme

Kireçlenme hastalığında beslenme de önemli bir noktadır. Kişinin hastalıklarla mücadele etmesinde bağışıklık yapısının da güçlü olması sağlıklı beslenmesi oldukça önemlidir. Bu anlamda özellikle kişinin vücut direncinin artması hastalıklara karşı dayanıklı olmasını artıracağı için dikkatli olmak gerekmektedir. Bunun için ilk öncelikli olarak süt ürünlerini tüketmek fayda sağlayacaktır. Kalsiyum ve D vitamini açısından oldukça önemli bir durumdur.Brokoli vitamini de oldukça önemli bir besin değeridir. Burada brokoli özellikle K ve C vitaminleri açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Yeşil çay iltihabı azaltan ve kıkırdak yıkımını yavaşlatan antioksidan içermektedir. Bu anlamda yeşil çay da kullanılabilecek olan besinler arasında sayılmaktadır. C vitamini açısından zengin besinleri tüketmek de fayda sağlamaktadır. Burada özellikle turunçgiller portakal limon ve greyfurtta tüketebilirsiniz. Özellikle eklem ağrıları ve iltihaplı ağrılar için C vitaminin oldukça etkili olduğunu göstermektedir. Sarımsak, soğan ve pırasa gibi yiyeceklerin de faydası olduğu da bilinmektedir. Aleo vera fayda sağlamaktadır.

Kireçlenme Kişinin Yaşam Kalitesini Etkiler Mi?

Kireçlenme kişinin yaşam kalitesini etkiler evet etkiler. Çünkü kişilerin hayatında ayaklarının üzerine basması iskelet sistemi ve kemikler ile alakalı olan bir durumdur. Kemiklerin aşağısında ise bir doku bulunmaktadır. Daha kolay hareket etmesini sağlayan kıkırdak adını verdiğimiz bir bölümdür. Kıkırdaklarda zamanla kireçlenme sebebi ile yaşam kalitesinde düşme yaşanacaktır.

Bu anlamda bu sıkıntıların önüne geçmek için kesinlikle bir doktordan ya da fizik tedavi uzmanından yardım almak gerekmektedir. Çünkü bu hastalığın ilerlemesinde ameliyat da iyileşmesi için gerekli olan seçenekler arasındadır. Burada ameliyat sırasında kişinin hasarlı olan kıkırdak dokunun temizlenmesi ile birlikte aynı zamanda da protez de takılması gerekebilir. Alternatif tıp yöntemlerinden biri olan akupunktur da uygulanabilir. Akupunktur birçok şey için kullanılmaktadır. Kilo vermek içinde kullanılabileceği gibi çok fazla etmen için de kullanılmaktadır. Bunlardan bir tanesi de kişinin eklem ağrılarının giderilmesi için aynı zamanda da kişinin ağrı ile alakalı durumlarında kullanılabilir. Sigara bırakmak için dahi akupunktur kullanılmaktadır.

Diz Kireçlenmesine Ne İyi Gelir?

Diz kireçlenmesine ne iyi gelir özellikle krem de kullanabileceğiniz gibi aynı zamanda da iğne yapılması da kişinin rahatlamasına fayda sağlayacaktır. Dizlerde meydana gelen kireçlenmeler ile alakalı olarak düzenli hafif tempoda yapacağınız yürüşler de fayda sağlayacaktır. Kesinlikle hafif tempoda olması gerekmektedir.