Kepeğe Ne İyi Gelir?

Kepeğe ne iyi gelir? Kepek oluşumu neden ileri gelmektedir? Saçta kepek olması ne anlama gelir? Kepekli Saçlar nasıl yıkanmalıdır? Kepek oluşumu genetik midir? Ya da kepek için kesin bir çözüm yolu var mıdır yok mudur gibi konularda bir fikir yürüterek bu yazımızda kepek sorununu her bir detayı ile birlikte ele almış bulunmaktayız. Eğer siz de kepek problemi gibi bir sorunla karşı karşıya kalmış bir durumdaysanız mutlaka bu yazınız sizin için son derece faydalı olacaktır.

Kepek Nedir?

Kepek nedir? Diye sorulduğunda genel olarak insanların aklına saçta meydana gelen beyaz beyaz döküntüler gelir. Ancak kepek için esas olarak saçta değil ciltte meydana gelmiş olan bir rahatsızlıktan söz etmek daha doğru olacaktır. Yani kepek oluşumu saçta değil ciltte yaşanan bir problemdir demek daha doğrudur.  

Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen bir cilt problemi olan kepek, yapılan araştırmalara göre yüzde elli oranında yani insanların yarısında görülmektedir. Yani her iki kişiden birinde kepek olma ihtimali son derece yüksek olacaktır.

Kepek Neden Olur?

Kepek neden olur sorusuna pek çok farklı yanıt vermek durumunda kalabiliriz. İlk olarak cilt tipinin kepekle ilgisi olduğundan söz etmek mümkün olacaktır. Bir insanın yağlı mı kuru mu yoksa karma bir cilt tipine mi sahip olduğu kepek oluşumu açısından direkt olarak önemli olacaktır.  

Kişinin saçlarına ne kadar sıklıkla bakım yaptığı da bu noktada son derece büyük bir önem taşır. Yani saçın ne kadar sürede bir yıkandığı da kepek oluşumu için önemli bir etken olarak karşımıza çıkar.

Bir takım şampuanlar da kepek oluşumuna davetiye çıkaracak olan kimyasallardır. Her şampuan her saç tipine uygun değildir. Dolayısıyla cilt tipinize uygun ve saçlarınıza göre bir şampuan tercih etmeniz kepek oluşumu için son derece önemli bir önlem olacaktır.  

Saç derisinin nemsiz kalması ya da saçın ıslak kalması, duş aldıktan sonra saçın kurutulmaması gibi bir takım durumlar dolayısıyla da kepek oluşumu ortaya çıkabilir. Aynı zamanda soğuk hava da köpek oluşumuna neden olan etkenlerden biri olarak düşünülebilir.  

Kepek oluşumu için stresten de söz etmek mümkün olacaktır. Hemen hemen her tür rahatsızlığın temelinde yatan sebeplerden biri olan stres durumu, direkt olarak cilde etki eden bir durumdur. Mesela stres durumunda yüzde ya da cildin farklı bölgelerinde nasıl sivilce çıkıyorsa aynı şekilde kepek oluşumu da direkt olarak stresle ilişkilendirilebilir.

 Çok fazla bilinmeyen bir neden olarak belirtmemiz gerekir ki saçların çok fazla taranmaması da kepek oluşumuna neden olan bir durum olarak görülebilir. Saçlar taranmadığı zaman cildin bu tip bir reaksiyon göstermesi sebep sonuç ilişkisi çerçevesinde son derece normal olacaktır.  

Özellikle kuru ciltler kepek oluşumu açısından son derece riskli olan ciltlerdir. Yani kuru bir cilde sahipseniz her an saçınızda kepek oluşumu meydana gelebilir diyebiliriz. Ayrıca saçlarınızı çok ya da az yıkamak da kepek oluşumuna davetiye çıkaran bir durum olarak geçebilir.

Kepek oluşumu için ayrıca bir takım hastalıklardan da söz etmek mümkün olacaktır. Daha çok çinko, B vitamini ve bir takım yağların eksikliği sonucunda saçlarda kepek oluşabilir. Bunun yanı sıra sedef hastalığı ve egzama gibi bir takım cilt hastalıkları da kepek oluşumunda son derece etkili olacaktır.

Kepekten Kurtulmak İçin Neler Yapılması Gerekir?

Kepekten kurtulmak için neler yapılması gerekir konusu ile ilgili olarak şunları söylemek mümkün olacaktır;

  • Kuru bir saç tipine sahip olan kişilerin sık sık nemlendirici kullanması gerekir     
  • Kepek şampuanı kullanmak        
  • Saçlara jöle ya da sprey kullanmaktan vazgeçmek          
  • Saçları doğru bir şekilde ve belirli aralıklarla yıkamak ve temiz tutmak         
  • Düzenli beslenmeye ve bağışıklık sisteminin güçlü olmasına dikkat etmek        
  • Saçları güneşten korumak         
  • Saçların sık sık hava almasını sağlamak

Saçlarda kepek meydana gelmesi ile ilgili olarak bir takım sebepleri daha önce sıralamıştık. Şimdi ise saçlarda meydana gelen kepeğin nasıl geçeceği ile ilgili olarak bir takım hususlarda maddelendirmeler yapmış bulunmaktayız. Aslına bakacak olursak kepek oluşumuna istinaden bu çerçevede düşünerek kepekten nasıl kurtulacağımızla ilgili de çıkarımlar yapmak mümkün olacaktır. Buradaki esas önceliğin saçların temiz tutulması olduğunu ve bir takım vitaminlerin kullanımının yapılması son derece büyük bir önem taşımaktadır diyebiliriz.

Kepek İçin Doğal Çözümler

Kepek için doğal çözümler denildiği zaman herkesin aklına ilk gelecek olan şey sirke olacaktır. Elma ya da üzüm sirkesi fark etmeksizin kepek için kullanılan en yaygın şey sirkedir. Özellikle şampuanlara karıştırılarak kullanan ya da direkt olarak saça dökülen sirke hem saçı kepekten kurtarır hem de saçların daha güçlü bir hal almasına da yardımcı olacaktır. Bu açıdan bakıldığı zaman pek çok kişi tarafından sirke kullanımı kepekli saçlar için en çok tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır.

Daha önceki başlığımız altında kepek oluşumunun sebeplerinden söz ederken bir takım vitamin ve yağ eksikliklerinin kepek oluşumuna davetiye çıkardığından söz etmiştik. Vücutta eksik olan vitaminleri tespit ettikten sonra bu vitamin ve yağları kullanarak kepekten kurtulmak mümkün olacaktır.

Saç derisine yoğurt sürmek de kepek oluşumunu engelleyen şeyler arasında yer almaktadır. Kepek probleminden kurtulmak için saç derisine eşit miktarda yoğurt sürülür. Bir süre bekletildikten sonra iyice durulanır.

Kepek nasıl geçer evde bunun için ne yapılmalı gibi bir soru soracak olursanız saçlarınızın karbonatla yıkanmasının da iyi bir yöntem olacağından söz etmek mümkün olacaktır. Karbonat son derece iyi bir antioksan olarak bilinir. Cildi arındırmak ve kepek oluşumuna neden olan faktörlerden kurtulmak için kullanmakta olduğunuz şampuanın içerisine bir yemek kaşığı karbonat dökmek etkili bir çözüm yolu olacaktır.

Aloe Vera bitkisi ise son derece iyi bir nemlendiricidir ve cilt kuruluğuna bağlı olarak meydana gelmiş olan kepeğe karşı etkili bir çözüm yolu olarak karşımıza çıkar.