Kemik Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kas ve kemik ağrısı durumlarına ne iyi gelir? Bu gibi ağrılar, insanların yaşam kalitesini olumsuz bir şekilde etkiler. Bu nedenle deneyimleyen insanlar, ne yapabileceklerini sık sık sorar. Bunlara gelmeden önce bilinçsiz şekilde ilaç kullanmanın, çözüm sunmayacağı bilinmelidir.

Çünkü her kemik ağrısının farklı bir nedeni olabilir. Bunun dışında bazı hastalıklarınız varsa veya bir takım ilaçlar kullanıyorsanız, değişik bir reçete gerekebilir. Dolayısıyla kesin çözümler arıyorsanız öncelikle doktora giderek muayene olmanız gerekir. Böylece problemler de kısa sürede gidebilir.

Kemik Ağrısı Neden Meydana Gelir?

Kas ve kemik ağrısı farklı sebeplerden dolayı meydana gelebilir. Günümüzde en sık karşılaşılan sebepler şöyledir:

1.Yaralanma: Yaralanma, kemik ağrısının yaygın bir nedenidir. Genel anlamda, bu ağrı, bir kişi bir araba kazası veya düşme gibi bir tür travma yaşadığında meydana gelir. Darbe kemiği kırabilir

2.Mineral eksikliği: Güçlü kalmak için kemikleriniz, kalsiyum ve D vitamini de dahil olmak üzere çeşitli mineral ve vitaminlere ihtiyaç duyar. Kalsiyum ve D vitamini eksikliği genellikle en yaygın kemik hastalığı türü olan osteoporoza yol açar

3.Kemiklere kan akışını bozan hastalıklar: Orak hücreli anemi gibi bazı hastalıklar kemiğe giden kan akışını engeller. Sabit bir kan kaynağı olmadan, kemik dokusu ölmeye başlar. Bu, önemli kemik ağrısına neden olur

4.Enfeksiyon: Bir enfeksiyon kemiklerden kaynaklanır veya kemiklere yayılırsa osteomiyelit olarak bilinen ciddi bir duruma neden olabilir

5.Lösemi: Lösemi kemik iliği kanseridir. Kemik iliği çoğu kemikte bulunur ve görev olarak kemik hücrelerini üretir

Hamilelik de kemik ağrılarına neden olabilmektedir. Kemik ağrısı nedenleri bu bakımdan oldukça geniştir. Her hastada bu değişkenlik gösterir. Tedavi de böylece şekilleneceği için, bilinçsiz ilaç alınmamalıdır.

Kemik Ağrısına Evde Ne İyi Gelir?

Kemik ağrısına evde ne yapılabilir? Bunun için deneyebileceğiniz farklı yöntemler yer almaktadır. Bunlar temel olarak şöyledir;

1.Kompres

2.Egzersiz

3. Zeytinyağı masajı

4.Günlük takviyeler

5.Diyeti değiştirme

6.Kilo verme

Böylece kemik ağrısına da çözüm bulunabilir.

Kompres

Kemik ağrısına karşı ne yapılabilir diyorsanız, kompres bunlardan bir tanesidir. Sıcak ya da soğuk bir şekilde gerçekleştirilebilir. Her iki uygulama da değişik hallerde uygulanır.

Örneğin, eklemleriniz sertse ve gevşetmek istiyorsanız sıcak kompres önerilir. Eklemleriniz sıkıntılıysa, soğuk kompres kullanılmalıdır. Ancak her ikisi de doğru kullanıldığında kas spazmlarını azaltmak için iyidir.

Hem sıcak hem de soğuk suyu temin etmek oldukça kolaydır. Sadece bir havlunun üzerine dökmek ve ardından uygulamak kalır. Ancak özel kompres poşetleri de tercih edilebilir.

Egzersiz

Egzersiz de kemik ağrısına karşı ne yapılabilir için tercihlerinizden bir tanesidir. Eğer doğru bir şekilde yapılırsa, egzersiz eklem ve kemik sıkıntısına yardımcı olabilir. Yürüme veya havuz egzersizleri gibi bazı düşük etkili aktiviteleri günlük yaşamınıza dahil etmeye çalışılmalıdır. Bu sadece sağlığınızı değil, aynı zamanda esnekliğinizi de iyileştirmenize yardım edebilir.

Bunun dışında çalıştığınız yerden birkaç gün izin almak da önerilir. Böylece aşırı zorlanmaları önleyerek, daha iyi hissedebilirsiniz.

Zeytinyağı Masajı

Zeytinyağı masajları eklem ve kemik sıkıntılarını azaltmada oldukça etkilidir. Normal zeytinyağında çok fazla iyileştirici özellik bulunmadığından, soğuk sıkım zeytinyağı önerilir. Yapmanız gereken tek şey, biraz dökmek ve size sorun çıkaran eklemlerin üzerine yağla masaj yapmaktır. Bunu günde iki kere uygulamak önerilir.

Ardından hemen yıkanmamalı, cildinizin zeytinyağını emmesine izin verilmelidir. Bunun dışında mutfaklarınızda kullanmanız da mümkündür. Ancak kas ve kemik ağrısı için tercih etmeden önce, alerjinizin olmadığından emin olunmalıdır. Eğer alerjense tercih edilmemelidir.

Günlük Takviyeler

Eğer vücudunuzda vitamin eksikliği varsa, bu durum kas ve kemik ağrısı ile sonuçlanabilir. Bu nedenle yeni, sağlıklı ve düzenli bir beslenme planı oluşturulmalıdır. Böylece vücudunuza gereken vitaminler daha iyi bir şekilde alınabilir.

Ancak bazı durumlarda alınan besinler yetersiz kalabilir. Bunların sonucunda vitaminler de eksik gelebilir. Doktor kontrolünde bu durumda takviyelerden yararlanılabilir. Lakin bunları bilinçsiz şekilde almamanız şarttır.

Bunun dışında takviye gıdaların, düzenli ve sağlıklı bir beslenmenin yerini almadığı da bilinmelidir.

Diyeti Değiştirme

Günümüzde pek çok kişi evde kendine özel diyetler oluşturur. Ancak bunlar istenen sonuçların alınabileceğini göstermez. Bunun yanı sıra hatalı diyet kilo almanıza ya da kas ve kemik ağrısı ile sonuçlanabilir.

Bu nedenle diyet yapmaya karar vermişseniz, bir diyetisyene gitmeniz tavsiye edilir. Böylece ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde anlayabilir, buna göre özel bir diyet oluşturabilirsiniz.

Kilo Verme

Günümüzde kilosundan memnun olmayan pek çok kişi vardır. Aşırı kilolu olmanın birçok olumsuz yanı vardır. Kemik ağrıları da bunlardan bir tanesidir.

Fazla kilolu ya da obez olmak, farklı sağlık sorunlarına da yol açabilir. Bu nedenle kemik ağrısına ne yapılır evde diyorsanız, kilo vermeye de özen gösterilmelidir. Bunun için öncelikle beslenme düzeni değiştirilmelidir. Sağlıklı, düzenli ve yeterli beslenme tercih edilmelidir.

Ardından diyetisyene giderek bir plan oluşturmanız gerekir. Düzenli bir şekilde egzersiz yapmak da önemlidir. Eğer kemik ağrılarına yönelik olarak neler yapabileceğinizi düşünüyorsanız, bunların her birini inceleyebilirsiniz.

Kemik Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Peki kemik ağrısı tedavisi nasıl yapılır? Hastaneye gittiğiniz zaman, doktorunuz muayene ederek buna özel bir tedavi planı oluşturulur. Bu kapsamda uygulanabilecek farklı tedavi yöntemleri vardır ve her biri hastalara göre değişir.

Ağrı kesici, bunlardan bir tanesidir. Bu ilaçlar, kemik ağrısını azaltmak için en sık reçete edilen ilaçlar içindedir. Eğer bakteri kaynaklı bir enfeksiyon yer alıyorsa, doktorunuz enfeksiyona neden olan mikrobu öldürmek için güçlü antibiyotikler reçete edebilir. Her birinin içeriği farklılaşsa da siprofloksasin, klindamisin ya da vankomisin bulundurabilir.

Eğer gerekiyorsa kemik ağrısı tedavisi ameliyat ile de çözülebilir. Enfeksiyon nedeniyle ölen kemik parçalarını çıkarmak için ameliyat uygulanabilir. Kırık kemikleri yeniden yerleştirmek ve kanserin neden olduğu tümörleri çıkarmak için de ameliyat gerekebilir. Eklemlerin değiştirilebileceği veya değiştirilebileceği ciddi vakalarda rekonstrüktif cerrahi kullanılabilir.