Kekemelik Nedir?

Kekemelik, kişinin konuşması sırasında bazı durumlarda konuşmasının takılması, ağız ve yüz çevresinde normalin dışında gerilimler, kasılmalar yaşaması, konuşmaya çalışması esnasında gözlerini normalin dışında daha fazla kırpması şeklimde ortaya çıkan bir konuşma ve dil bozukluğu rahatsızlığıdır. Bu durum 2 ile 5 yaşları civarında ortaya çıkabilmekte bazen bu durumun ortaya çıkması 6 yaşının sonlarına doğru kendiliğinden düzelebilmektedir.  

Kekemelik Nedenleri nelerdir?

Kekemeliğin neden ortaya çıktığı bilimsel olarak tek bir nedene bağlanabilmiş değildir. Ancak kekemelik nedenleri olarak aşağıdaki faktörleri sayabiliriz:
  1. Nörolojik Faktörler,
  2. Psikolojik Faktörler, 
  3. Genetik Faktörler, 
  4. Olumsuz çevre Faktörleri.
Nörolojik faktörler; konuşmanın yönetildiği beynin sol kısmına bir darbe alındığında ya da bu bölgede meydana gelen travma ve anomaliler sonucunda kekemelik ortaya çıkmaktadır. Psikolojik faktörler sonucu ortaya çıkan kekemelik en sıklıkla görülen bir kekemelik türüdür. Bu psikolojik faktörleri, öz güven eksikliği, kişiliğin oluşması sırasında yaşanan bazı psikolojik travmalara ve olaylara bağlamak mümkündür. Genetik Faktörler, çocuğun geçmişte oluşmuş ya da halen devam eden akrabalarında kekemelik mevcudiyetinde genetik olarak ortaya çıkan kekemelik türünün ortaya çıkmasına sebep olan faktörlerdir. Bu durumu izah etmek gerekirse, şöyle izah edebiliriz: Bu genetik kodlarında var olan bir durumdur ve bir gün elbette ortaya çıkmasıyla çocuğun kekemelik ile karşı karşıya kalmasına neden olabilmektedir. Yoksa, köpekten korktu kekeme oldu, babası çok bağırdı kekeme oldu gibi halk arasındaki söylemlerin bir gerçeklik payı yoktur. Olumsuz Çevre Faktörleri de çocuğun kekemelik ile ilgili bir durumun içine düşmesine sebep olabilir. Ebeveynlerinin, yakın akrabalarının ya da içinde bulunduğu ortamdaki arkadaşlarının sürekli olarak konuşmasını eleştirmesi ve sıklıkla uyarılarda bulunmaları, neden böyle konuşuyorsun, daha güzel cümleler kur vb. gibi baskıya varan uyarılar yapmaları sonucu çocukta kekemelik başlangıcına yol açabilir.  

Kekemelik Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda görülen kekemelik ile ilgili belirtiler genellikle ebeveynleri tarafından fark edilemeyen belirtilerdir.  Hatta bazı aileler bunun farkında olsalar bile ciddiye almamakta ve şunda vardı, bunun çocuğu da kekemelik sorunu yaşamıştı gibi düşüncelere kapılarak kekemeliğin her durumda kendiliğinden geçebilen bir hastalık olduğu, ya da yaşı küçük büyüyünce geçer gibi kanaatlere kapılmaktadırlar.  Bu erkenden belirtilerin değerlendirilip, tedavinin başlangıcına engel olan bir durumdur. Bu durum daha ilerideki yaşlarda kişinin sosyal hayatında olumsuz etkilenmelere yol açabilmektedir.  Konuşmasının bazı bölümlerinde takılmalar yaşaması, yüz ifadesinin sık sık gerilip, konuşması sırasında gözlerini normalden daha fazla kırpmaya başlaması da tipik kekemelik belirtileri arasında yer almaktadır.  

Kekemelik Ne Zaman Ortaya Çıkmaktadır?

Çocukların konuşmaya başladıkları çağlarda 2 ile 5 yaşları arasında kekemelik ortaya çıkmaktadır. Tedavi edilmemesi durumunda ise bir ömür boyu süregelen bir rahatsızlık halini almaktadır. Bazı durumlarda ise 6 yaşının sonlarına doğru kendiliğinden düzelmeler gösterebilmektedir  

Kekemelik Psikolojik midir?

Kekemelik tek başına ve sadece psikolojik faktörler sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlık değildir. Ancak kekemelik psikolojik faktörler sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. Bazı durumlarda çocuğun takıldığı kelimelerin üzerine basılıp, bak öyle değil böyle söyleyeceksin gibi yaklaşımlar, ilk başta doğru gibi görünse ve çocuğumuza yardımcı olmak amacını taşısa da doğru bir davranış biçimi değildir. Bu şekilde sürekli uyarılar almakta olan çocuk, kekemeliğinin artmasına kadar giden bir sürecin içine girmiş olacaktır. Üzerine almış olduğu baskı neticesinde kekemelikten kurtulmak bir yana durumu daha da ağırlaşacak ve takıldığı kelimeler daha fazla olacaktır. Kekemeliğin oluşması ile ilgili diğer faktörler ise; Nörolojik, Genetik ve çevresel faktörlerdir.  

Kekemelik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kekemelik tedavisi sayesinde uygulanan bazı tekniklerin %99 başarı oranları sağladığı görülmüştür. Kekemelik tedavisinde en önemli egzersizler, nefes egzersizleridir. Bu konuda uygulamayı uzman bir dil ve konuşma bozuklukları dalında eğitim almış kişinin koçluğunda uygulayarak %99 a varan başarılı sonuçlar alınması mümkün olmaktadır. Bu terapinin yapılmasındaki başarı oranı kişinin isteği ile de doğru orantılıdır. Kişi bu dertten kurtulmaya kesin karar vermeli ve kekemeliğin onun kaderi olmadığına inanmalıdır. Kekemeliğin geçirilmesi için gurup terapisi uygulayan uzmanlar bulunmakta ve bu uzmanların kullanmakta olduğu watsup guruplarına ulaşarak bu tedavilerine herkes başlayabilir ve bu konudaki sorunlarından kurtulmayı başarabilirler. Yeter ki kekemelik derdinden kurtulmaya karar verilsin. Öyle bazılarının dediği gibi kekemelik kronik bir hal aldıktan sonra bir daha geçmez gibi gerçek olmayan söylemlere inanmamak, kekemelik ile ilgili olarak bir dil ve konuşma terapisine başvurarak tedavi sürecinin başlatılması gerekmektedir. Doktorbul Global gibi sağlık platformlarının hastalıklar ve uzmanlıklar bölümlerinden konu ile ilgili uzmanlara ulaşmak ise çok kolaydır. Bu uzmanlara sorununuz ile ilgili danışabilir ve tedavilerinizi başlatarak kekemelik ten kurtulmayı başarabilirsiniz. Kekemelik ile ilgili rahatsızlıkları olan kişiler için bu yazının bir başlangıç ve farkındalık olması dileklerimizle.  Sular seller gibi akıcı bir konuşmaya sahip olmanız dileklerimizle. Kalın Sağlıcakla.