Pandeminin de etkisiyle sağlıklı yaşam tercihi sebebiyle kendi vücut tipimize en uygun olan beslenme türünü bulmanın peşinde olduğumuz bugünlerde, kan grubuna göre beslenme de yükselişe geçti. 1900’lerin başında Avusturyalı fizikçi Karl Landsteiner’ın kan gruplarını keşfetmesini takiben popüler olan bu beslenme türü, kan grubunun bireylerin hastalıklara karşı duyarlılığında, kişilik özelliklerinde ve hangi besinleri daha kolay sindirebildiğinde önemli bir etkiye sahip olduğu fikrinden yola çıkıyor. Bireylere daha çok yarar sağlayan, daha kolay kilo vermelerini sağlayan, hastalıklardan daha iyi koruyan ve bağışıklık sistemini güçlendiren besinler kan gruplarına göre kategorize ediliyor.

0 KAN GRUBUNA GÖRE BESLENME

0 kan grubu avcı kan grubu olarak bilinmektedir. Avcı kan grubu olarak adlandırılmasının nedeni ise 0 kan grubuna sahip bireylerin sindirim sistemlerinin eski dönemlerde yaşamış insanların sindirim sistemine benzemesidir. 1-) Yağsız ve organik et, balık veya deniz ürünlerinin tüketilmesi önerilmektedir. İşlenmiş etler dışındaki etleri 0 kan grubuna sahip bireyler rahatlıkla tüketebilirler. Deniz ürünleri kilo vermeye yardımcı olabilir. 2-) Bu kan grubuna sahip bireylere süt ve süt ürünleri çok fazla önerilmemektedir. Buna ek olarak, mantar, mısır, mercimek, karnabahar, buğday ve ekmekler bu kan grubuna sahip bireylere önerilmemektedir. 3-) Meyve olarak kiraz, muz, mango ve erik tüketebilirler. Yeşil çayı ve maden suyunu günlük rutinlerine ekleyebilirler. 4-) Her türlü sostan uzak durulmalıdır.  Bu kan grubunda B-K vitamini, kalsiyum, iyot, manganez alımına dikkat edilmelidir. Bunların eksikliği belirgin rahatsızlıklara yol açar.  

A KAN GRUBUNA GÖRE BESLENME  

Kan grubuna diyetinde A kan grubu vejetaryen veya çiftçi kan grubu olarak sınıflandırılır. A kan grubuna sahip bireylerin sindirim sistemleri oldukça hassastır. Organik gıdalar bu kan grubuna sahip bireyler için daha uygun olabilir. 1-) Protein bakımından oldukça zengin et ve süt ürünlerini çok fazla tüketmek ise bu bireylere çok iyi gelmeyebilir. Bu sebeple et ve süt tüketimlerini oldukça azaltmaları tavsiye edilir. Bu besinlerin tüketilmesi daha hızlı kilo almalarına da neden olabilir. 2-) A kan grubuna sahip bireylerin az miktarda olmak şartıyla deniz ürünleri tüketilmesine izin verilebilir. Et, süt ve deniz ürünleri tüketmek yerine bitkisel bazlı ürünler tüketmeleri daha kolay kilo vermelerine yardımcı olabilir. Et tercihlerini beyaz etten yana yapmaları önerilir. 3-) A kan grubuna sahip bireylerde mukus salgısı oldukça az üretilir, bu sebeple içeriğinde bol buğday bulunan besinlerden uzak durmaları daha yararlı olabilir. Et ve süt ürünlerinden yeteri kadar protein alamayan bu bireyler protein alımını tahıllarla artırabilirler. 4-) A kan grubuna sahip bireyler vejetaryenliğe yatkın bir vücuda sahip oldukları için bol bol sebze tüketmeleri önerilir. Mantar dışındaki sebzeler A kan grubundaki bireylere iyi gelebilir. 5-) Meyve olarak kavun, tropikal meyveler ve muz tüketilmesi ise tavsiye edilmemektedir. Bol bol soya içeren besinler ve sebze tüketmek bu bireylerin bağışıklık sistemlerinin güçlenmesinde de etkili olabilir. 6-) B-C-E vitaminleri kalsiyum, demir, çinko, selenyum, krom alımlarına özellikle dikkat edilmelidir. Bunların eksikliğinde görülen bozukluklar daha belirgindir.  

B KAN GRUBUNA GÖRE BESLENME 

B kan grubu göçebe kan grubu olarak bilinir. B kan grubuna sahip bireyler güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmalarına karşın kalp hastalıklarına yakalanma olasılıkları yüksektir. 1-) B kan grubuna sahip bireyler, A kan grubunun aksine et ve süt tüketimi konusunda rahat olabilirler. Bu kan grubuna sahip bireylerin kırmızı et ve süt ürünlerini bolca tüketmesi tavsiye edilmektedir. Kırmızı et ve süt ürünlerine ek olarak ceviz, yumurta ve zeytinyağı da tercih edilebilir. 2-) Bu kan grubuna sahip bireylerin de bolca sebze ve meyve tüketmesi önerilmektedir. Sebze olarak özellikle havuç, patlıcan, maydanoz ve patates; meyve olarak ise karpuz, muz ve erik tavsiye edilmektedir. 3-) Yeşil çayı da günlük rutinlerine rahatlıkla ekleyebilirler. Pirinç, kepekli gıdalar ve yulaf bu kan grubuna sahip bireyler tarafından rahatlıkla tüketilebilir. 4-) Beyaz etten, mısırdan, baklagillerden, deniz ürünlerinden, enginardan, avokadodan, kuru yemişlerden ve domatesten uzak durmaları tavsiye edilir. Ekmek seçiminde ise çavdar, buğday ve mısır ekmeğinden uzak durmaları daha faydalı olabilir. 5-) Magnezyum, B vitamini Eksikliği en çok görülen eksiklikler olduğundan bu eksikliklere dikkat edilmelidir.  

AB KAN GRUBUNA GÖRE BESLENME

AB kan grubu, A ve B kan grubunun birleşmesinden meydana gelmektedir. AB kan grubuna sahip bireylerin bağışıklık sistemi oldukça güçlüdür, fakat sindirim sistemleri bir o kadar hassastır. 1-) Çoğunlukla A ve B grubu için faydalı olmayan ve önerilmeyen besinler AB kan grubu için de geçerlidir. 2-) AB kan grubuna sahip kişilere en çok önerilen besin levrek ve levrek tarzı balıklardır. Bu bireylere her deniz ürünü iyi gelmese ve pek önerilmese de levrek bir istisnadır. 3-) İşlem görmemiş süt ürünleri, yumurta ve zeytinyağı da bu kan grubuna sahip bireylere önerilen besinlerdendir. 4-) Sebze olarak yeşil yapraklı veya lahanagillerden olan sebzeler önerilmektedir. Soğan, yulaf ve mercimek tüketmek de iyi bir seçim olabilir. Limon, vişne, incir, kivi ve kiraz ise tavsiye edilen meyveler arasında yer almaktadır. 5-) C vitamini, çinko, selenyum eksikliği hastalıkları ön plandadır. Bun nedenle bu vitamin minerallerin alımlarına dikkat edilmelidir.