İdrar Kaçırma

İdrar kaçırma sorunu hem kadınlar için hem de erkekler için son derece büyük bir problem olup yaşam kalitesini düşürmektedir. Bununla birlikte insanların kendine olan güvenini de son derece büyük ölçüde düşürecek olan idrar kaçırma durumu bir takım hastalıklarla çok yakından ilişkili olabiliyor. Bu sebepten dolayı da idrar kaçırma gibi bir problemi araştırırken idrar kaçırma neyin habercisi ya da idrar kaçırma hangi hastalığın habercisi şeklinde bir arama kriteri oluşturmak çok doğru olacaktır.

İdrar Kaçırma Nedenleri Nelerdir?

İdrar kaçırma nedenleri nelerdir konusu ile ilgili olarak pek çok farklı şeyden söz etmenin mümkün olmasının yanı sıra birtakım hastalıklardan da bahsedebiliriz. Bu durumda kişisel olarak nasıl bir durumda olduğunuzun da son derece büyük bir önemi vardır. Mesela aşırı derecede kiloluysanız ya da kronik bir öksürüğünüz varsa idrar kaçırma gibi bir problem ile karşı karşıya kalmak mümkünken aynı zamanda yaş grubunuzun da bu konu ile ilgili yakından ilişkisi olduğunu söylemek çok doğru olacaktır. Sizlere bu konuda idrar kaçırma sebepleri ya da hangi durumlarda idrar kaçırma gibi bir problemin meydana gelebileceği hakkında şunları söyleyebiliriz;

  • Mesane iltihabı ya da sistit           
  • Menopoz           
  • Mesane kaslarında güçsüzlük         
  • Yüksek tansiyon ya da tansiyon ilaçları           
  • Şeker hastalığı          
  • Prostat           
  • Depresyon ilaçları ya da sakinleştirici ilaçlar        
  • İdrar yolu enfeksiyonları ya da vajinal enfeksiyonlar           
  • Yaşlılık         
  • Kabızlık ve kronik öksürük

Yukarıda sözünü ettiğimiz pek çok sebep genel olarak idrar kaçırmanın ve sık sık idrara çıkmanın sebepleri arasında yer almaktadır. Kronik öksürük ya da kabızlık gibi bir takım problemleri göz önünde bulunduracak olursak bu bölgedeki kasların zorlanması durumunda idrar kaçırma gibi bir sonuçtan söz etmek mümkün olacaktır. Aynı zamanda menopoz döneminde kadınlarda hormon değişiklikleri söz konusu olacağı için idrar kaçırma gibi bir problem ile sık sık karşı karşıya kalma ihtimalleri son derece yüksek olacaktır. Belli bir yaşın üzerine gelmiş olan kimselerde ise idrar tutamama durumu son derece yaygın bir şekilde görülür ve bu durumda da kasların gevşemesi söz konusudur.

Bütün bu sorunların yanı sıra çok fazla doğum yapmış olan kadınlarda da idrar kaçırma gibi bir problemin sık sık yaşandığını görüyoruz. Bu durumun en ciddi sebeplerinden biri ile ilgili olarak da kadınlarda doğum sırasında kasların gevşemesini örnek verebiliriz. Sadece fazla çocuk doğurmuş olan kadınlar için değil aynı zamanda normal bir doğumu zor bir şekilde yapmış olan kadınlar için de bu durumdan söz etmek mümkün olacaktır.

Erkeklerde İdrar Kaçırma

Erkeklerde idrar kaçırma kadınlarda idrar kaçırma gibi bir duruma istinaden bakacak olursak daha az görülen bir şeydir. Ancak erkekler için belli bir yaştan sonra ortaya çıkması çok büyük bir ihtimal olan prostat hastalıklarında idrar kaçırma gibi bir durum her zaman için ihtimal dâhilinde yer alır. Prostat büyümesi durumunda erkeklerde idrar kaçırma ve sık sık idrara çıkma gibi bir sorun baş gösterecektir ve bunun için özel olarak doktora giderek bir ilaç kullanımı yapılması söz konusu olacaktır.

Özel olarak erkeklerde idrar kaçırma ile ilgili başka bir durumdan daha söz edecek olursak erkeklerde daha sık meydana gelen bir hastalık olarak kasık fıtığından söz etmek de mümkün olacaktır.

İdrar Kaçırma Hangi Hastalığın Belirtisi?

İdrar kaçırma hangi hastalığın belirtisi diye bir araştırma yapacak olursak bu noktada vajinal enfeksiyonları ya da sistit gibi bir hastalığı ilk sıralara koyabiliriz. Bununla birlikte sinirsel hastalıkların da bu tip bir durum ile doğrudan bağlantılı olduğunu söylemek mümkün olacaktır. Mesane taşları ya da mesane çıkışı tıkanıklıkları gibi bir takım sorunların da bu durum ile son derece yakından bir bağlantısı olduğunu göz önünde bulunduracak olursak mesane sarkması gibi bir durumun da bu hastalıklardan biri olduğunu söylemek mümkün olacaktır. Bütün bunların yanı sıra idrar kaçırma problemlerinin altında yatan pek çok daha farklı sebepler olabilir.

İdrar Kaçırma Tehlikeli Mi?

İdrar kaçırma tehlikeli mi gibi bir soruyu idrar kaçırma gibi bir problem ile ilk defa karşı karşıya kalan herkes gündeme getirmektedir. Böyle bir problem ile karşı karşıya kalmışsanız tamamen altında yatan sebeplere bağlı olarak tehlikeli olup olmadığı da değişkenlik gösterecektir. Çünkü erkekler için konuşacak olursak altına idrar kaçırma gibi bir durum prostattan dolayı meydana gelmişse prostat kanseri riski son derece yüksek olabilir. Bu durumda da idrar kaçırma erkekler için tehlikeli bir hal alır. Ayrıca hem erkekler hem de kadınlar için konuşacak olursak da idrar kaçırma gibi bir problem ile karşı karşıya kalmışsanız bir an önce bu sorunun çaresine bakmadığınız zaman bir takım enfeksiyonları kapmanız daha kolay olacaktır.

İdrar Kaçırma İçin Hangi Bölüme Gidilir?

İdrar kaçırma için hangi bölüme gidilir ya da hastanenin hangi bölümü idrar kaçırma gibi bir problemle ilgilenir diye soracak olursanız da idrar kaçırma gibi bir sorunun direkt olarak mesane bölgesi ile alakası vardır ve bunun için üroloji doktoruna gidilmesi gerekir diyebiliriz.

İdrar Kaçırma Tedavisi Nasıl Yapılır?

İdrar kaçırma tedavisi nasıl yapılır konusu ile ilgili olarak bu tip bir rahatsızlık ile karşı karşıya kalmış olan pek çok kişi bazı sorular sormaktadır. Özel olarak da idrar kaçırmanın tedavisi var mı şeklinde sorulan bu sorularda verebileceğimiz cevap tabii ki de bu durumdan kurtulmanın bir tedavisi olacağıdır. Ancak bu noktada atlamamanız gereken en önemli şey her zaman için idrar kaçırma sebeplerinin araştırılması gerektiği olacaktır. Çünkü bu noktada hastalığa göre bir tedavi yöntemi uygulanması son derece büyük bir önem taşır.

Genel olarak idrar kaçırma gibi bir problem ile ilgili bir takım ilaçların verilmesi söz konusu olurken iltihaplanmalar sebebiyle bu durum yaşanıyorsa antibiyotik kullanımı yapılır. Prostat ya da mesane sarkması veya da mesane taşları sebebiyle bu tip bir durum söz konusu oluyorsa da bu organların ameliyatları yapılarak hastalar eski sağlığına kavuşturulur.