Horlama nedir?

Horlama, üst solunum yolarının bir direnci olarak kısaca tarif edebileceğimiz bir olaydır. Üst solunum yollarında havanın hareket etmesini tıkayan bir şey var ve hava alt solunum yollarına geçerken bu bölgede bir direnç ile karşılaşmakta ve bu yüzden horlama meydana gelmektedir. Horlama tanımını yaparken şöyle de diyebiliriz:  Horlama, burun tıkanıklığına sebep olan nedenlerle beraber yumuşak damağın düşük olması ve küçük dilimizin titreşmesi sonucunda meydana gelen bir durumdur.   

Horlama Neden Olur?

Horlamanın belli başlı birçok nedeni bulunmaktadır.  Birinci nedeni ise fazla kilolardır. Kilo fazlalığı horlama nedenlerinin başında gelir. Kilosu normal değerlerin üzerinde olan kişilerde horlama daha fazla ve şiddeti yüksek olarak görülmektedir. Horlama nedenlerinin ikincisi ise mekanik darlıklar olarak belirlenebilir. Yani örnek vermek gerekirse, burundaki eğrilikler ve burunda et olması bu mekanik darlık olarak kabul edilebilir. Kişinin boğazında dil kökünün büyük olması sebebiyle de horlamaya sebep olabilecek darlıklar olabilir. Bazı hastalıklar sonucunda boğazda meydana gelmiş olan kitleler de darlıklara dolayısıyla horlamaya sebep olabilirler. Boğaz bölgesinde görülen kistler ve tümör gibi oluşumlar horlama yapabilen darlıklardır, ancak bu durumlar daha nadiren görülen vakalardır. Horlamada meydana gelen sesi çıkaran küçük dilimizdir. Bazı nedenlerden dolayı burundan alınamayan nefesin ağızdan alınması ve verilmesi durumunda, ağızdan alınan derin soluma küçük dilimizin titreşmesi sonucu horlamaya yol açmaktadır. 

Horlama Tanı yöntemleri

Kişinin horlama şikâyeti ile ilgili olarak bir uzman hekime başvurması durumunda horlamanın tanısının konulabilmesi için yukarıda bahsedilen nedenlerin detaylı olarak kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu konuda uzman hekimlerin kontrolleri sırasında burun veya boğaz bölgesinde cerrahi bir müdahaleye gerek duyulup duyulmadığı kontrol edilmekte ve gerektiğinde hasta, bir cerrahi müdahale ile horlama sorunundan kurtulabilmektedir. Eğer yapılan tetkiklerde herhangi bir kist, tümör ya da daralmaya yol açan bir oluşum yok ise hastanın kilosu önem taşımaktadır. Hastanın kilolu olup olmadığı ayrı bir konu olmakla birlikte kilolu ya da normal kilosunda dahi olsa, hasta uyku testine gönderilmektedir.  Uyku testi yapılması için hastanın, hastanenin uyku laboratuvarında bir gece geçirmesi sağlanmaktadır. Uyku testi sonucunda hastanın hafif, orta ya da ağır bir horlama yaşadığı tespit edilebilmektedir. Apne olarak adlandırılan, uykuda nefes durması gibi bir sıkıntı tespit edilmesi durumunda cerrahi müdahaleye kararı verilebilmektedir.  Bazen de hastaların bir makine yardımı ile rahat nefes alıp vermeleri sağlanarak rahat uyumaları sağlanabilmektedir. Horlamanın yaş ile de ilişkisini söylemeliyiz. Yaşın ilerlemesi sürecinde yumuşak damakta bazı esneklik kayıpları ve sarkmalar meydana gelebilmekte ve bu durumda horlamaya neden olabilmekte, horlama tanısında bu durumunda göz önünde bulundurulması gerekmektedir.  

Horlama Bir Hastalık mıdır?

Horlama ilk bakışta basit bir neden olarak görülse bile evli çiftlerde boşanmaya kadar giden bir problemin başlangıcı olarak da toplumumuzda gözlenmektedir. Tam bir hastalık olarak kabul edilmese de uyku apnesi adı verilen durumun oluşmasına direkt olarak etkisi olması nedeniyle, bazen kişinin uykuda nefessiz kalarak çok kötü sonuçlarla karşılaşmasına neden olan bir rahatsızlıktır. Kişiler tarafından horlamanın önemsenmesi ve horlama ile ilgili önlem ve tedavilerinin acilen alınmasında fayda vardır. Vücudumuzda meydana gelen her rahatsızlığın tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu rahatsızlıkların altlarında yatan sebeplerinin iyi tespit edilmesi ve tekrarlanmaması için gerekli olan tedavilerinin yapılması gerekmektedir. Horlama da işte böyle bir rahatsızlık olarak kabul edilmelidir.  

Horlama Nasıl Tedavi Edilir?

Horlama basit horlama şeklinde meydana gelmiş ise yapılacak olan tedavi çözümü öncelikle burnun rahat nefes alıp vermesinin sağlanması olmaktadır. Bu bir burun operasyonu ile yapılabilmekte, burunda nefes almak ve vermek ile ilgili sorunun ortadan kalkması ile kişinin horlama sorunundan kurtulması sağlanabilmektedir. Eğer yumuşak damak ile ilgili sorunlardan kaynaklanan bir horlama durumu mevcut ise, polisomnografi denilen bazı testler yapılarak, daha ileri düzeyli bir cerrahi uygulamasına geçilebilir.  

Erkekler neden Daha Çok Horlar?

Kime söyleseniz, dün gece horladın diye hemen bir itiraz gelir. Hayır, asla ben horlamadım. Bir çoğumuzun sıkça şahit olduğu bir durumdur bu horladın, horlamadın tartışmaları. Aslında herkes horlayabilir. Ama, kadınlara sorarsanız sadece erkekler horlar. Düşünün yatıyorsunuz ve yanınızda devamlı ses çıkaran ve horlayan birisi var. Pek çekilecek bir durum değil bu… Yapılan araştırmalar toplumdaki kişilerin %45 lik bir kısmının horladığını ortaya koymuştur. Bu rakam neredeyse toplam nüfusun yarısına denk gelmektedir. %25 lik kesim ise düzenli olarak horlamakta. Yani her dört kişiden birinin düzenli olarak horladığı araştırmalar ile tespit edilmiş durumdadır. Ben horlamam, sen horlamazsın, kadınlar hiç horlamaz! Kim bu horlayanlar o zaman? Kulak burun boğaz kliniklerinin en önemli konularından birisi horlamadır. Fazla kilo, sigara ve alkol kullanımının horlamayı daha fazla arttırdığı ise kesin bir veridir. Özellikle fazla kilo horlamayı arttıran nedenlerin başında yer almaktadır. Alkol ve sigara kullanımının da horlamaya etkileri yadsınamayacak kadar fazladır. Alkol düz kasların gevşemesine sebep olarak horlamanın artışına ve şiddetine sebep veren bir maddedir. Kişiler şunu hesapla kolayca bulabilirler, bir insan yaşamının üçte birini uykuda geçirmektedirler. Yani 75 yıl yaşayan birisinin uykuda geçirdiği süre 25 yıl civarında olmaktadır. İşte bu sürenin hem kendi sağlığımıza hem de birlikte yaşadıklarımıza bir kâbus olmaması için iyi ve düzgün bir uykuya ihtiyacımız vardır. Aslında horlamakta olan kişi bu durumdan rahatsız değildir. Çünkü bunun bilincinde değildir, onunla aynı odayı ya da yatağı paylaşan kişiye rahatsızlık vermektedir aslına bakarsak. Bu sebepten toplumumuzda birçok kişi ben horluyorum diye sağlık kuruluşlarına baş vurmazlar, genellikle onları, yakınları sağlık kuruluşlarına getirirler ve tedavi olmalarını sağlamaya çalışırlar. Uyku apnesi ile horlamanın birbirinden ayrılması gerekmektedir. Horlama masum bir durum iken uyku apnesi, yani uyku esnasında nefes alıp vermekte zorluk şeklinde gerçekleşen ve aniden durdurabilen durum ise zaman zaman ölümcül sonuçlara yol açabilmektedir. Eğer yakınlarınız sizin yüzünden uyumada bazı sıkıntılar çekiyor ve size bunu belirtiyorlar ise hadi bir erkeklik yapın ve bir kulak burun boğaz uzmanına tanı ve tedavi için başvurun. Bu durumu kadınlar için de söyleyeceğiz ama, kadınlar hiç horlamaz ki !!!: ???? Kalın sağlıcakla, mutlu uykular eş-dost ve arkadaşlarınızla…