Hemoroid (Basur) Nedir? Hemoroidden Korunma Yolları Nelerdir.

    Halk arasında basur olarak da bilinir. Tedavi edilmediği takdirde, hemoroid ileri safhalarda dayanılmaz semptomlara neden olabilir. Alınabilecek basit önlemler ve bazı diyetler bu hastalığın belirtilerini hafifletebilir.

  Hemoroid yetişkinlerin çoğunluğunu etkileyen bir durumdur. Fakat hastalığın etkilemiş olduğu bölge mahremiyet içerdiğinden, pek çok hasta son evreye değin tıbbi destek almayı kabul etmez. Bu sebeple de en erken dönemde tıbbi tedavinin alınması, hastalığın seyrini oldukça etkileyecek bir durumdur.
Hemoroidli kişilerde kabızlık ile semptomlar artar. Bu nedenle kabızlıktan kaçınmak hemoroidden kurtulmanın ilk yolu olarak kabul edilir. Kabızlığı önlemek için tüketilmesi gereken en önemli besinler; yoğurt, kefir, meyve, sebze ve lif oranı yüksek besinlerdir. Bu besin gruplarının ortak özelliği; dışkıyı sindirme ve yumuşatmada etkin rol oynamasıdır. Yoğurt ve kefir gibi süt ürünleri sindirimle ilgili probiyotikleri destekler. Bu bakterilerin bağırsaklarda büyümesi, mide tarafından sindirilemeyen yiyecekleri parçalar. Bağırsaklarda parçalanan besinler doğrudan kabızlık riskini azaltır. Kabızlık sırasında oluşan gerginlik rektal damarların aşırı kasılmasına ve hemoroidal ağrının artmasına neden olur. Meyve ve sebzelerin yapışkan bir yapısı vardır ve kabızlığı önlemede rol oynarlar, bu nedenle ağırlıklı olarak meyve ve sebzeler yemek rektal basıncı hafifletebilir.

   Hemoroid için uygun lif içeriği en yüksek meyve ve sebzeler Posa bakımından zengin meyveler olan; elma, armut, avokadodur. Yüksek Lifli Sebzeler ise; Bezelye, enginar, brokoli, fasulye ve tüm koyu yeşil yapraklı sebzeler.
Hemoroid için en iyi tedavilerden biri kabızlığı tedavi etmektir. Kabızlığı tedavi etmek, yüksek lifli gıdalardan destek almakla başlar.
Bunun dışında hemoroidi çevreleyen ağrıları gidermek için krem ve pomatlardan da destekleyici tedavi alınır.
Hemoroid cerrahi yöntemleri; skleroterapi, bant ligasyonu, klasik cerrahi ve lazer tedavisidir. Hemoroid tedavisi için cerrahi bir prosedüre karar verirken hemoroidin derecesi dikkate alınır.
Primer hemoroidlerin ana semptomu kanamadır. Bu hemoroidler sadece kolonoskopi ile tespit edilebilir.

    2. Evrede ise Bazı durumlarda hemoroidlere kanama ve kaşıntı eşlik eder. 3. Evre de hemoroidler için; anüs çevresinde kanama, kaşıntı ve nem oluşumu gözlenmektedir. Bu evrede hemoroid; anüsün dışındadır ve fiziki muayene ile tespit edilebilir. Dördüncü evrede ise artık ağrı da bu belirtilere eşlik etmekte.
Hemoroidi önlemek için nelere dikkat etmeli?
    Hastaların hemen hemen tüm hemoroid derecelerinde kanamadan şikayet ettikleri gözlemlenmiştir. Öte yandan hem kanamayı hem de diğer hemoroid semptomlarını hafifletmek için akılda tutulması gereken bazı şeyler vardır.
Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan kaçınmak listenin başında yer alıyor. Özellikle fermente olduğu bilinen alkollü içeceklerin hemoroid semptomlarına neden olduğu düşünülmektedir. Kişinin gün içinde uyguladığı diyet listesi de basurdan korunmak için değiştirilebilecek şeylerden biridir. Bu konuda hemoroidden şikayet edenler; düzenli olarak yoğurt almalı, akşam yemeğinize çorba eklemeli ve mümkün olduğunca gazlı içeceklerden uzak durmalıdır. Keçiboynuzu, papatya çayı ve zerdeçal tozunun yenmesi de hemoroid için kullanılabilecek bir yöntem olarak kabul edilmektedir.


    Uzun süre ayakta durmak yada sürekli olarak oturur pozisyonda olmak, hareketsiz bir yaşam alışkanlığı edinmek, kabızlığa yol açan katı gıdalarla beslenmek, gün içinde su alımını azaltmak, baharatlı yiyecekler yemek hemoroide neden olabilir. Bu alışkanlıklardan uzak durmak; hemoroid oluşumunu da engelleyecektir.


Sağlıklı Günler…