Hastalıklar

Diş Teli Hastalığı

Diş Teli

Diş teli Tedavisine verilen bir diğer isim ortodontik tedavidir. Ortodonti diş hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır.

Diş teli tedavisi ile ortodonti bölümlerince, kişinin dişinden ve diş etrafındaki dokularındaki yüz anomalileri ve bozukluklarının düzeltilmesine çalışılır.

Ortodontik tedaviler her yaştaki kişiye uygulanabilir.

Her kişinin iyi bir yüz, diş tasarımına, iyi bir gülüşe sahip olabilmesi amacıyla, ya da geçirilen bir travma sonrası meydana gelen fiziksel 

durumların düzeltilmesi amacıyla uygulanabilir. Diş teli tedavisinin uygulanması, dişlere ( Düzeltilmek İstenen) belirli bir yönde , belirli bir süre güç uygulanmasıdır.

Diş teli ile uygulanan bu güç sayesinde ,dişler istenen yöne doğru yönlendirilir ve bu sayede istenen duruma gelmeleri sağlanır. Diş telinin dişlere güç uygulayabilmesi için dişlere braket adi verilen bazı aparatlar yardımıyla güç uygulanarak sonuca gidilmeye çalışılır.  Braketler dişlere yapışır ve teller bu braketlerin üzerlerinde bulunan deliklerden geçerek, dişlerin istenen pozisyona gelmesini sağlar. Burada dikkat edilmesi gereken bu diş telinin braketler vasıtasıyla dişe uygulayacağı basınç kuvvetinin ayarlanmasıdır. Bu ayarlama, ancak bir ortodonti uzmanı tarafından yerine getirilebilmektedir. Dişlere aşırı kuvvet uygulanmamalı ve dişlerin istenen pozisyona gelebilmeleri için gerekli ve yeterli baskının elde edilmesine çalışılmalıdır.

Ortodontik tedavinin amacının dişlerin kemik içerisinde hareketlerinin sağlanması olduğunu tekrar vurgulayarak bu işlemin hem birkaç gün içerisinde tamamlanamayacağını belirtmekte fayda vardır. Dişlerin kemik içerisinde ayda hareket edebilecekleri miktar 1 ya da 2 mm den fazla değildir. Bu sebeplerden dolayı diş teli tedavisi uzun süreler almaktadır. Ancak braketlerin sürekli olarak diş üzerine yapışık durumda olması, braket çeşitlerinin bazı uygulama kolaylıklarına yol açması, randevu sıklıklarını daha aza indirmiştir. Diş teli tedavisi gören kişinin de bazı durumlarda kendisine verilen lastik bazı aparatlar ile kendi tedavisine devam etmesi sağlanabilmekte ve bu şekilde sıklıkla diş hekimine müracaat edip, muayene olmasına gerek kalmamaktadır.

Hastalığın ve uygulamanın ilk satırlarında diş teli tedavisinin her yaştan kişiye uygulanabileceği belirtilmiştir. Diş teli uygulaması sadece çocuk, ergen ya da genç yaş gurubundaki kişilere değil, bu tip bir tedavi ile dişlerinden ve diş çevresindeki yüz bölgesinde gerekli olan düzeltmeler isteyen her kişi tarafından yapılır.  Diş teli  uygulaması ile ilgili bir yaş sınırı olmamakla birlikte bu tedaviyi yaptıracak olanları hastalık geçmişleri ile ilgili tüm bilgileri başvuruda bulundukları hekime vermelidirler.

Diş teli uygulamalarının yöntemleri ve kişiden kişiye diş ve ağız yapıları farklılıklar göstermektedirler.

Bu sebepten dolayı hastalık tedavi yöntemi ile bir uzman hekim ile görüşmek ve randevu almak iyi bir ilk adım olacaktır. Cesur gülüşlere sahip olmak amacıyla diş teli uygulamasının yaptırılmamasından kaçınılmamalıdır.


Diş Teli Hastalığı İle İlgili Soru Sor
Hata! Kod:xe