Hamilelikte beslenme, bebek gelişimini etkileyen en önemli etkendir. 9 aylık süreçte annenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi, ihtiyacı olan temel besin maddelerini, vitamin ve mineralleri yeteri kadar alması, gıdaların hijyenine dikkat etmesi anne ve bebek sağlığının korunmasında oldukça önemlidir.  Hamilelikte anneler protein ve sağlıklı karbonhidratlardan zengin, yağdan fakir beslenmelidir. Annenin sindirim ve sinir sistemini olumlu etkileyecek lifli gıdalar, tahıllar ve kuruyemişler beslenme rutininde yerini almalıdır. Ancak bazı besinlerin tüketilmesi, bebek sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir, düşüklere ve erken doğumlara neden olabilmektedir. 9 aylık hamilelik sürecinde bu gıdalardan uzak durulmalıdır. 

Hamilelikte Yumurta Tüketimi

Yumurta, içeriğindeki yüksek protein, vitamin ve minerallerle anne ve bebeğin ihtiyacı olan çoğu besin maddesini içinde bulundurur. Ayrıca yüksek miktarda folik asit içerdiğinden bir sinir sistemi hastalığı olan nöral tüp defektinin gelişimini engeller. Ancak az pişmiş veya çiğ yumurta içerisinde yüksek miktarda salmonella bakterisini içerebilir. Bu bakteri annede gıda zehirlenmelerine ve sindirim sistemi enfeksiyonlarına neden olabilir. Bu nedenle hamilelikte tüketilmemesi gereken besinler arasında bir numara olarak sayılabilir. 

Gebelikte Et Tüketimi

Hamilelik döneminde demir ihtiyacı neredeyse 2 katına çıkar. Kırmızı et, gerekli demir ihtiyacını karşılamak için tüketilmesi önerilen önemli gıdalardan biridir. Ancak az pişmiş veya çiğ etin içinde toksoplasma adı verilen bir bakteri bulunabilir. Bu bakteri düşüklere, bebeklerde sinir sistemi, kulak, göz veya diğer organlarda doğumsal defektlere neden olan toksoplazma enfeksiyonuna neden olabilmektedir. Bu nedenle kırmızı etin, pembelik kalmayacak şekilde pişirilerek tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca çiğ ete çıplak elle dokunulmamalı, temas halinde eller bol sabun ve ılık suyla yıkanmalıdır. 

Bitki Çayları ve Hamilelik

Bitki çayları her ne kadar annenin rahatlamasını sağlasa da günde 1 fincandan fazla tüketilmeleri zararlı sonuçlara neden olabilmektedir. Özellikle kekik, adaçayı, yeşil çay, fesleğen gibi bitki çaylarının fazla tüketimi rahim kasılmalarını başlatarak erken doğuma neden olabilmektedir. 

Hamilelikte Tüketilmemesi Gerekenler Nelerdir?

Hamilelikte beslenme normal zamanlardan daha da önemli olduğundan bu süreçte şekerli ve gazlı gıdaların tüketimine, kızarmış, fazla yağlı cips, patates kızartması gibi besinlerin tüketimine sınır koymak gerekmektedir. Ayrıca alkol de hamilelikte tüketilmemesi gerekenler arasında en önemli yeri tutmaktadır. Öyle ki hamileliğin ilk 3 ayında alkol tüketilmesi, bebek gelişiminde geri dönülemeyen sorunlara yol açabilmektedir. Bunun yanında tuz tüketimine dikkat edilmeli, turşu ve konserve gıdalardan uzak durulmalıdır. Daha detaylı bilgi sahibi olmak için bir kadın doğum uzmanı doktorundan randevu alabilirsiniz.