Güneş Yanıklarına Ne İyi Gelir?

Güneş yanıklarına ne iyi gelir? sorusu sık sık güneş yanığı olan kişiler tarafından fazlasıyla merak edilmektedir. Güneş yanığı genellikle cilt yüzeyinin fazla miktarda güneş ışığına maruz kalması sonucunda bu bölgede meydana gelen akut iltihaplanmaların genel adıdır. Özellikle yaz dönemlerinde aşırı güneş ışınlarının ulaştığı noktalarda uzun süre vakit geçirmek güneş yanıklarına sebep olmaktadır.

Genellikle güneş altında çalışmakla veya denizde ya da havuzda uzun süre durmakla meydana gelen güneş yanıkları genellikle ten rengi açık olan insanlara daha çok etki etmektedir.

Açık renkli tene sahip olan ve genellikle de beyaz tene sahip olan kişiler güneş yanığı risk grubunda yer almaktadırlar. Aynı zamanda güneş yanığı vücut üzerinde oldukça geniş bölgelere etki ettiğinde hayati risk meydana getirebilmektedir.

Genellikle hafif güneş yanıkları cilt üzerinde kızartmalarda neden olurken daha şiddetli güneş yanıkları cilt yüzeyinde iltihaplı kabarcıkların oluşmasına sebep olmakta ve bu kabarcıklar daha sonra cilt üzerinde yara izi bırakabilmektedirler.

Genellikle güneş ile doğrudan temas edecek açıklıkta bulunan tüm noktalar güneş yanığı olma riski taşımaktadır. Derinin üst noktasını yani epidermisi katmanlı etkileyen güneş yanıkları ciddi vakalara devrildiğinde kanser riskini de ortaya çıkarmaktadır.

Güneş yanıklarına en iyi gelen tedavi yöntemi genellikle cilt yüzeyinin yeterli miktarda soğutur olmasıdır. Soğuk uygulaması ile güneş yanığı olan kişinin aracısı hafif iletilirken aynı zamanda iltihap oluşumu da önlenmektedir.

Güneş Yanığına İyi Gelen Doğal Yöntemler Nelerdir?

Güneş yanığına ne iyi gelir doğal yöntemler genellikle ev içerisinde doktora gitmeden yanık tedavisi gerçekleştirmek isteyen kişiler tarafından sıkça araştırılmaktadır.

Güneş yanığına iyi gelen doğal yöntemler içerisinde özellikle soğuk yoğurt uygulaması yapılarak yanma ve acı hissi hafifletilmektedir. Ancak yoğurduğun iltihap üzerinde herhangi bir iyileştirici etkisi bulunmamaktadır.

Bunun yanı sıra cilt yanığı üzerine enfeksiyonu ortadan kaldırabilmek için papatya veya aloe vera jeli uygulanmalıdır. Özellikle aleo vera yaprakları içerisinde yer alan jel cilt yanıkları üzerinde oldukça etkilidir. Cilt yüzeyine sadece alo vera jeli sürerek hem güneş yanığının leke bırakması engellenebilir hem de kısa sürede geçmesi sağlanabilir.

1.Derece Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Vücudun dış yüzeyini tamamen kaplayan ve en geniş organ olarak bilinen deri aynı zamanda oldukça hassas bir yapıya da sahiptir. Özellikle güneş ışınlarından fazla etkilenmekte olan deri üzerinde güneş yanıkları meydana gelebilmektedir. 1.derece güneş yanıkları en hafif güneş yanıkları olarak bilinmektedir. Bu yanıklarda kızarıklık meydana gelmekte ancak iltihap nedeniyle cilt üzerinde su toplama meydana gelmemektedir.

1.derece güneş yanığına ne iyi gelir? diye merak edenler için ise şu yöntemleri uygulamalarını önerebiliriz;

  • Soğuk kompresler yapmak       
  • Sıvı içeriği yüksek besinleri tercih etmek       
  • Güneş yanığı olan bölgeye nemlendirici pomatlar sürmek         
  • Sık sık ılık duş almak       
  • Hafif kıyafetler giymek     
  • Bol su tüketmek

Kantaron Yağı Güneş Yanığını İyi Gelir Mi?

Kantaron yağının faydaları üzerine birçok duyum alan kişiler aynı zamanda kantaron yağı güneş yanığına iyi gelir mi? Diye de merak etmektedirler.

Sarı renkli kantaron çiçeğinden elde edilen ve tıp alanında oldukça önemli faydaları olduğu bilinen kantaron yağı özellikle yanık ve yara tedavisinde eski çağlardan beri kullanılan bir üründür. Kantonca hücre yenileyici özelliğe sahip olduğundan genellikle yanıkların veya yaraların üzerine sürüldüğünde bu bölgedeki iyileşme sürecini en kaliteli hale getirmekte ve herhangi bir iz kalmasını da önlemektedir.

Güneş Yanığına İyi Gelen Krem İsimleri

Güneş yanıkları özellikle 2. ve 3. derece yanıklarda bu bölgedeki sızlama ve yanma hissini ortadan kaldırmak için yanık kremi kullanılmaktadır. Böylece bölgede kaşıntı hissi önlenerek cildin daha fazla tahriş olması engellenmekte ve aynı zamanda yanma hissiyle gelen acı da ciddi oranda engellenmektedir.

Güneş yanığına iyi gelen krem olarak bilinen hametan krem özellikle yanık bölgesine uygulandığında bu bölgede bakteri oluşumunu engellemekte ve cilt yüzeyinin yenilenmesini sağlamaktadır. Güneş     

  • Silverdin     
  • Fito    Bepanthol losyon     
  • Bepanthene krem     
  • Hametan krem     
  • Stelix jel     
  • Anestol krem

Bebeklerde Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Bebekler oldukça hassas ciltlere sahip olan canlılar olduğundan genellikle güneş ışınlarından yetişkinlere göre çok daha fazla etkilenebilmektedir. Bu durumda güneş yanığı olan bebekler yetişkinlere göre çok daha halsiz ve huysuz olacağından bebeklerin güneş yanığı olması mutlaka engellenmelidir.

Bu durumda özellikle yeni doğan bebeklerin direkt olarak güneş ışınlarına maruz kalmayacak şekilde dışarıya çıkarılmaları ve mümkün olduğunca güneş ışığından koruyacak kıyafetler giydirilmesi gerekmektedir.

Bebekler için özel olarak üretilen güneş kremlerinin de mutlaka kullanılması gerekmektedir. Özellikle güneş kremi tercihi yaparken ebeveynlerin mutlaka bebekler için özel olarak üretilen güneş kremlerini satın almaları gerekmektedir.

Çünkü yetişkinler için özel olarak üretilen güneş kremleri bebekler için üretilen güneş kremlerine göre daha az koruyuculuğuna sahip olduğundan herhangi bir etkisi bulunmayacaktır.

Bunun yanı sıra gerek duyulmadığı sürece bebeklerin güneş ışınlarını doğrudan alacakları saatlerde dışarıya çıkartılmamaları gerekmektedir

Güneş Yanığından Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Güneş yanığından korunma yöntemleri arasında özellikle sabah 10.00 ile akşam 16.00 arasındaki saatlerde güneş ışınları dik açıyla geldiğinden bu saatler arasında güneşe maruz kalmaktan mutlaka kaçınılmalıdır. Ancak bu saatlerde mutlaka dışarıda bulunmanız gerekiyorsa en yüksek faktöre sahip olan güneş kremini sürmeniz ve geniş kenarlı bir şapka kullanmanız gerekmektedir.

Bunun yanı sıra yaz aylarında her ne kadar zor olsa da hassas bir cilt yüzeyine sahipseniz mutlaka vücudunuzu açıkta bırakmayacak şekilde girmeniz gerekmektedir.

Güneş kremini her 3 saatte bir yenileyerek koruyuculuğunu arttırabilirsiniz. Aynı zamanda süresi dolmuş veya 3 yıldan eski olan güneş kremlerinin de herhangi bir etkisi bulunamayacağından mutlaka tarihi geçmemiş ve yeni güneş kremleri kullanılmalıdır.