Nezleye (Soğuk Algınlığına) Ne iyi gelir?

Nezlenin (Soğuk Algınlığının) bilinen ve etkili olan bir tedavisi kesin olarak yoktur. Soğuk Algınlığında (Nezlede) eğer kulak burun boğaz bölgesinde herhangi bir enfeksiyon oluşmamış ise antibiyotik tedavisine gerek görülmemektedir. Genel olarak ağrısı olan kişilere bazı ağrı kesici sprey ve ilaçlar uygulanmak, daha rahat nefes almaları sağlanarak daha konforlu bir şekilde bu rahatsızlığı atlatmaları sağlanmaya çalışılmaktadır. Hastalık süresinin kısa olması bir avantaj olarak görülse de bazı durumlarda, bazı komplikasyonların oluşması neticesinde iyileşme süreci daha da uzun günler almaktadır. Nezleye (Soğuk Algınlığına) ne iyi gelir sorusunun cevaplarından birisi de bu dönemde hasta olan kişi tarafından bol bol sıvı alınmasının sağlanmasıdır. Yaşanmakta olan mahallerin de nemli bir ortama sahip olması gerekmektedir. Burun ve boğaz bölgesinde meydana gelen enfeksiyonların yok edilmesine yardımcı olunması için bu dönemde taze sebze ve meyveler tüketilmesi de önemlidir. Boğaz ağrıları ve yanmalarını önlemek, daha iyi bir nefes alışverişini sağlamak için bitkisel çaylar kullanılarak, hastalığın atlatılmasına yardımcı olunur. Tuzlu su ile yapılan gargaranın da boğazdaki enfeksiyonların def edilmesinde önemi büyüktür. Tuzun içermiş olduğu antioksidan ve anti viral etkiler nezle (soğuk Algınlığı) rahatsızlığına iyi gelen uygulamalardan birisidir. Halk tarafından kullanılan ve uzun yıllardır halkın tıbbi hafızasına yerleşmiş olan bazı soğuk algınlığına iyi gelen uygulamalar: Nane ve Limon Karışımının ılık bir su ile birlikte tüketilmesi, Zencefilli Bal tüketilmesi, Ilık süt ile zencefil ile balın karıştırılarak içilmesi, Ihlamur çayı hazırlayıp içine limon suyu ve kabukları koyularak içilmesi, Sık sık C vitamini içeren meyve ve sebzelerin tüketilmesi ya da C Vitamini tabletleri kullanılması, Boğazda meydana gelen rahatsızlıkları hafifletmek ve gidermek için bitkisel boğaz tabletleri kullanılması, Bu hastalığa iyi geldiği bilinen bitki çaylarını kullanmak, Sıcak çorba içmek (Tavuk ve Paça Çorbası), Günlük hayat tarzına kısa bir süre ara vererek, mümkün olduğunca yatak istirahati yapmak, Ellerin temizliğine azami özen Göstermek, Başkalarına bulaştırma riskini düşünerek, temasta olmak zorunda olduğumuz kişilerin yanında yüz koruyucu maskesi takmak.  

Nezle (Soğuk Algınlığı) Nedir?

Nezle (soğuk Algınlığı)tüm dünya üzerinde ve her mevsimde sıklıkla karşılaşılan virüslerin yol açtığı bir enfeksiyondur. Burun ve boğaz bölgesinin içinde olduğu üst solunum yolları rahatsızlığıdır. Tıpta bu rahatsızlık, nazofarenjit adıyla anılmaktadır.  Enfeksiyona yakalanan kişiyi belirli bir süre oldukça rahatsız eden bu enfeksiyon aslında pek te etkili ve büyük rahatsızlıklara yol açan bir durumdur. Akut olarak sıklıkla görülen bu rahatsızlık genelde fazla zararlı bir hastalık olarak kabul edilmemektedir.   

Nezle Soğuk Algınlığı Belirtileri nelerdir?

Yapılan tıbbi araştırmalar sonucunda yaklaşık 200’den fazla virüs nezle (soğuk algınlığına sebep olmaktadır. Hastalığı meydana getiren başlıca virüsler;
  • Rinovirüsler,
  • Corona Virüsler,
  • Adeno Virüsler,
  • RSV virüsleri (Respiratuar Sinsital Virus)
Grip ile nezle sıklıkla halk tarafından karıştırılmaktadır. Birçok kişi grip ile nezlenin aynı hastalık olduğunu düşünmekte ve gribe ne iyi gelir, grip nasıl geçer, grip belirtileri sorularının cevaplarını, hastalıklarının grip olduğunu düşünerek araştırmaktadırlar. (Aslında Nezle Olmalarına Rağmen) Aslında benzer rahatsızlıklar vermelerine ve semptomlarının birbirine çok yakın olmaları itibariyle bu konuların karıştırılması oldukça doğaldır. Nezle (Soğuk Algınlığı) ile grip rahatsızlığı arasındaki en önemli fark gripte burun akıntısının var olmamasıdır. Nezle (Soğuk Algınlığı) gribe göre çok daha hafifi seyreden bir rahatsızlıktır. Hem grip hem de soğuk algınlığı (Nezle) özellikle kış aylarının soğuk günlerinde daha çok rastlanılan hastalıklardır. İnsan vücuduna, özellikle burun ve boğaz bölgelerine giren virüsler bu bölgede yaklaşık olarak bir gün ile üç günlük bir kuluçka süresi geçirirler. Nezle (Soğuk Algınlığı) nin etkili olduğu süre genellikle 7 gün dolaylarındadır. Halk arasında nezle ya bir haftada ya da 7 günde geçer şeklinde yapılan esprilerin kaynağı, uzun yıllar boyunca bu hastalıkları yaşamış olan halkın tıbbi hafızasının bir eseridir.  

Soğuk algınlığının başlıca belirtileri şunlardır: 

  • Yüksek Olmayan Ateşlenme,
  • Boğaz Bölgesinde Yanma Hissi ve Boğazda Ağrı Hissedilmesi,
  • Gripte Olmayan, Burun Akıntısının Oluşması
  • Ufak Hava Değişimleri Karşısında ya da Sebepsiz Yere Hapşırmak,
  • Özellikle Kuru Öksürük
  • Gözlerde Kızarıklıklar ve Yanma Hissi ile Birlikte Oluşan Gözlerin Yaşlanması, 
  • Kulaklarda Dolgunluk Hissinin Meydana Gelmesi,
  • Çok Şiddetli Olmasa da Baş Ağrılarının Meydana Gelmesi,
  • Kişinin Kendisini Yorgun ve Halsiz Hissetmesi.
 

Soğuk Algınlığından Korunmak İçin Şunlara Dikkat Etmek Gerekir:

Birçok hastalıkta olduğu gibi soğuk algınlığından korunmanın da birinci şartı hijyen kurallarına uyulmasıdır. 
  1. Bu sebepledir ki soğuk algınlığına (nezle) yakalanmamak için ellerin sürekli olarak temiz tutulması gerekmektedir.
  2. Ellerimizin ne kadar temiz olduğunu bilsek bile burun ve gözler ile ellerimizin temas etmemesine çalışılmalıdır.
  3. Yaşam mahallerimiz ile çalışma ortamlarımızı sıklıkla havalandırmak ve düzenli olarak temiz hava ile dolu ortamlarda yaşamaya çalışmak.
  4. Sigara kullanmamak, hatta mümkün ise sigara içilen ortamlardan uzak durmak,
  5. Çocukların soğuk algınlığından korunması için, kreş ve yuvalardaki oyuncakların temizliklerine maksimum önem vermek.
Başladığımız gibi bitirmek gerekirse, soğuk algınlığı veya Nezle diye adlandırılan bu hastalığa karşı yapabileceğimiz en etkili mücadeleyi üç kelie ile özetlemek gerekirse. Aşağıda bunları maddeler halinde görebilirsiniz.
  1. Hijyen,
  2. Hijyen,
  3. Hijyen.
Kalın Sağlıcakla.