Göz Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Göz kaşıntısı kişiyi oldukça rahatsız eden bir durumdur. Göz vücutta olan en hassas organlarımızdan bir tanesidir. Göz birçok durumdan etkilenmektedir. Özellikle de dış etmenlerden fazlası ile etkilenmektedir. Gözde özellikle alerjik reaksiyonlara bağlı olarak da sıkıntılar da görülebileceği gibi aynı zamanda da belli nedenlerden dolayı da farklı hastalıklar oluşabilmektedir.

Göz kaşıntısı Neden Olur?

Gözde kaşıntı olduğu zaman bu kişileri oldukça rahatsız etmekte ve kendi çaplarında bir takım gözü rahatlatacak olan uygulamalar yapmaktadır. Âmâ burada kişinin bir doktora görünmesi daha önemlidir. Çünkü farklı etmenlerden kaynaklı olarak göz kaşıntısı yaşanabilmektedir. Örnek olarak verecek olursak alerjiden kaynaklı olarak da kaşıntı yaşanabilmektedir. Enfeksiyon sebebi ile de kaşıntı yaşanabilmektedir. Bu semptomları birbirinden ayırmak da oldukça zordur.

  • Alerjiler: Göz kaşıntısına en çok sebep olan etmenler arasında saymak kesinlikle doğru olacaktır. Özellikle alerjik olan reaksiyonları ilkbahar ve sonbahar aylarında daha çok gözlemlemek mümkün olacaktır. Bunu dışında özellikle belli mevsimlerde çiçek açan ağaçların etrafa yaymış olduğu polenler kişinin göz kaşıntısına sebep olabilmektedir. Aynı zamanda da evde evcil hayvan besleyen kişilerde görülebilmektedir. Bu durumlar dışında kişinin kullanmış olduğu göz lensleri de kontak göz losyonları da alerjik olarak reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Bu noktada kişinin tedavi yöntemine gitmesi gerekmektedir.
  • Enfeksiyonlar: Göz enfeksiyonları göz kaşıntısının en önemli sebeplerinden bir tanesidir. Burada özellikle kişinin devamlı olarak gözü ve çevresini kaşıma isteği bulunmaktadır. Ama kişi için bu durum gözün enfeksiyonunun daha da artması ve yayılmasına sebep olabilmektedir Bu süreçte kişinin göz temizliğine dikkat etmesinin dışında aynı zamanda kullanmış olduğu havlu gibi ürünleri de kendine özgü olmalıdır. Çünkü göz enfeksiyonları bulaşıcı da olabilmektedir. Bu nedenle de bu durumun önüne geçebilmek adına temizliğe özen göstermek gerekmektedir.
  • Kuru Göz: Burada halk arasında bilinen anlamı ile kişinin gözyaşının olmaması anlamına gelmektedir. Kişi bu nedenden kaynaklı olarak hem kaşıntı hem de ağrı yaşayabilmektedir. Burada özellikle bir doktor desteği almak çok önemlidir. Çünkü kişilerin gözleri gözyaşı üretemediği için yapay gözyaşı kullanması gerekmektedir. Bu da çeşitli damlalar kullanması gerekmektedir. Bu durum gözün anatomik yapısından kaynaklı olarak da olabileceği gibi belli başlı ilaçlarda gözlerde kuruluk meydana getirebilmektedir. Özellikle ilaçlar grubuna baktığımız zaman antidepresan ve doğum kontrol hapı gibi ilaçlar da gözde kuruluğu arttırmaktadır.
  • Havada bulunan tahriş edici gazlar: Ülkemizde sanayinin de gelişmesinden kaynaklı olarak çevre kirliliği bulunmaktadır. Bu çevre kirliliğinden kaynaklı olarak hem doğa hem de insanlar zararlar görebilmektedir. Gözde meydana gelen kaşıntıların bir sebebi de bu olabilmektedir. Kişinin bu havayı kirleten etmenlere direkt yüzünün maruz kalmasından kaynaklı olarak da kişide kaşıntı sulanma ve kanlanma gibi sıkıntılar görülebilmektedir.
  • Göz yorgunluğu: Kişinin gerek kendisinden kaynaklı olarak gerek de çalışma yaşantısı ve teknolojinin hayatımıza çok fazla girmesi ile birlikte kişiler çok fazla ve uzun süre ekrana bakmaktadır. Bu durum gözde kişinin kaşıntı yaşamasına kanlanması gibi durumlara sebep olabilmektedir. Göz yorgunluğu durumu kişinin kasıtlı olarak kendini uyutmak istememesi ve uzun süre uyanık olmasından kaynaklı olarak da ortaya çıkmaktadır.
  • Blefarit bilinen ismi ile birlikte kirpik dibi iltihabı: Özellikle kirpiklerde meydana gene kirpiklerin diplerinde meydana gelen iltihaplanma durumudur. Kişi burada kesinlikle bir doktora başvurması gerekmektedir. Çünkü bu tarz iltihaplanmalar doktor kontrolünde tedavi edilmesi gerekmektedir. Sadece dış etmenlerden kaynaklı olarak değil aynı zamanda yorgunluk ve stres gibi etmenlerden dolayı da kirpik dibi iltihaplanması yaşanmaktadır. Kişi doktorun tavsiye ettiği tedavi sürecini uygulaması gerekmektedir.

Göz Kaşıntısı Nasıl Tedavi Edilir?

Göz kaşıntısının tedavisinin planlanması için öncelikli olarak altta yatan nedenin bilinmesi gerekmektedir. Mesela kişinin göz kaşıntısının sebebi alerjik sebeplerden kaynaklanmakta ise kişinin bu sebebi ortadan kaldırması ve de alerjik olarak devam eden bir tedavisi varsa onu uygulaması gerekmektedir.

Göz kaşıntısı ile alakalı olarak kişi daha öncesinde böyle bir durum yaşamadıysa ve ilk defa başına geliyorsa dinlenmesi gerekmektedir. Dinlendikten sonra eğer bir kaşıntı 2 günden uzun sürüyorsa ve de kişinin yaşam kalitesini düşürüyorsa doktora gitmesi gerekmektedir. Doktor göz kaşıntısının sebebini tespit ettikten sonra bu durumu ortadan kaldıracak olan tedavi yöntemini uygulaması gerekmektedir. Kişi çevresinden duyduğu bilgiler ile hareket etmemelidir. Burada göze daha ciddi bir zarar verme ihtimali olduğunu bilmesi gerekmektedir. Göz en hassas organlarımızdan bir tanesidir ve burada yaşanacak olan bir sıkıntı kişinin görme duyusuna da zarar verme ihtimali olduğu bilinmelidir.

Göz Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Gözlerde meydana gelen kaşıntı bazen tek gözde bazen her iki gözde de ortaya çıkabilir. Kişinin burada hemen bir doktora görünme ihtimali bulunmayabilir. Ya da bazı kişiler doktora hemen başvurmak yerine bitkisel olarak yapabilecekleri durumları araştırmaktadır. Evde uygulayabileceğiniz durumlar:

  • Soğuk kompres: Özellikle kişinin göz ve çevresine soğuk uygulaması gözde oluşan kaşıntısının geçmesine çok fayda edecektir. Kişinin burada buz yanığı olmaması açısından dikkatli olması gerekmektedir. Bir 2 dk. Soğuk uygulamalı 2 dakikada elini çekmelidir. ·        
  • Salatalık dilimleri: Cilt bakımı içinde çok kullanılan bir yöntemdir. Salatalık kişinin göz sağlığına fayda sağlamaktadır. Dilimleyerek gözün üstüne koymak ve uzanmak kişinin kaşıntısının azalmasına fayda sağlayacaktır. ·        
  • Yeşil çay: İçerdiği antioksidan sayesinde göz için oldukça faydalıdır. Pişirmiş olduğunuz yeşil çayı temiz bir tülbentle sararak gözlerinize koymak göz kaşıntısının giderilmesi adına oldukça fayda sağlayacaktır. ·        
  • Soğuk süt: Buzdolabından alacağınız soğuk bir sütte göz sağlığınıza ve kaşıntınıza iyi gelecektir. Bu anlamda da pamuk veya makyaj diskleri sayesinde soğuk sütü gözlerinize uygulayabilirsiniz. Soğuk zaten gözünüzü rahatlatarak kaşıntıyı alacaktır. Kişinin göz sağlığı açısından da oldukça faydalıdır. Sabah ve akşam uygulayacağınız bu yöntem ile göz kaşıntısının yoğunluğu azalarak kaybolacaktır.

Yukarıda sayılan her durum göz kaşıntısı ile alakalı sıkıntılarınızı azaltmaya yardımcı olacaktır. Ama hala buna rağmen devam eden bir durum söz konusu ise de bir doktora danışınız.