Gizli Şeker Nedir?

Gizli şekeri tıp literatüründe prebiyatik olarak tanımlayabiliriz. Bu klinik tablo Tip 2 diyabet hastalığının öncüsü olarak kabul edilir. Sağlıklı olan bir insanda açlık kan şekeri miktarının 100 değerinin altında olması gerekmektedir. Kişilerde açlık kan şekeri ölçümleri sonucunda meydana gelen değer 100 ile 125 değerleri arasında tespit edilirse, bu bulguya gizli şeker ya da prebiyatik olgusu adı verilmektedir. Tip 2 diyabet olarak tanımlanabilmesi için kişinin açlık kan şekeri ölçümünün herhangi bir ölçüm sonucunda 126 ve üzerinde tespit edilmesi durumunda hasa Tip 2 diyabet hastası olarak tanımlanmaktır. Bu tip 2 diyabet hastası olunduğu anlamına gelmekte ve bu konuda tedavi alınmasına başlanması gerektiğini göstermektedir.

Gizli Şeker Zararı Nedir?

Açıkça bilinmelidir ki gizli şeker demek, tip 2 diyabet hastası olmanın hemen bir önceki adımıdır. Tıp literatüründe açıklanmış olan birçok çalışmanın sonuçlarına göre gizli şeker olgusu olan kişilerin maksimum 10 yıl içerisinde Tip2 diyabet hastası oldukları tespit edilmiştir. Kişiler eğer gizili şeker hastası olduklarını biliyorlarsa, aşikâr olarak gelecek olan Tip 2 diyabet hastalığına geçmeden önce zaman kazanmış olabilirler. Bu konuda bilgi sahibi olan kişiler gizli şeker olgusunun onlara vermiş olduğu sinyalleri doğru değerlendirebilirse ileriki günlerde Şeker hastası olma olasılıklarından kurtulabilirler.

Gizli Şeker Belirtileri Nelerdir?

Gizli Şeker Tanısı Nasıl Konur?

Kişinin şeker hastası olmasının ilk sinyallerini veren ve gizli şeker sonrasında maksimum 10 yıl içerisinde şeker hastası olarak adlandırılmasına sebep olacak olan Gizli şeker belirtileri nelerdir? Kişiler gizli şeker olgusuyla karşı karşıya olduklarını nasıl bilirler? Bunun tespiti için en önemli olan bazı testlerin yapılmasıdır. Normal insanlarda maksimum olan 100 ile 125 arasında olması gereken kişilerde kan şekeri ölçüm değerleri için ayrıca glikoz tolerans testleri de yapılır. Bu testler esnasında kişiye fazla şeker verdiğimizde vücudun buna tepkisi nasıl oluyor bunun ölçülmesine çalışılır. Elde edilen verilere göre, kişinin gizli şeker tanısı ya da gerçekten şeker hastası tanısı konulur. Gizli şeker tanısının konulması hastanın gerçekten şeker hastası olmadan evvel kurtulması için iyi bir yöntemdir. Gizli şeker tanı testi ve gizli şeker tanısının konulması için bu çalışmalar çok önemlidir.  

Gizli şeker Tedavisi

Kişinin gizli şeker mi yoksa aşikâr şeker hastası mı olduğunu belirlemek için yapılan gizli şeker testi ve kan testleri sonucunda aşikâr şeker hastası olması durumunda bu konuda tedavinin nasıl yapılacağı bilinmektedir. Şeker hastaları bu konuda gerekli olan tedavileri almaktadırlar. Ya da diyabet cerrahisi denilen bir yöntem ile operasyonel müdahalelerde bulunulmaktadır. Gizli şeker hastalıkları için diyabetik ameliyatlar şeker hastalıkları için, özellikle yeni başlayan şeker hastalığı olarak adlandırabileceğimiz gizli şeker hastalığı tedavisi için mükemmel bir çözüm sunmaktadır. Bu operasyonların sonuçları neredeyse %100 e varan, gizli şeker hastalığı belirtilerinin ortadan kaldırılması sonucunu veren başarılar sağlamaktadırlar. Diğer yandan kişi eğer gizli şeker hastalıkları belirtilerini gösteriyorsa kısaca prediyabet yani gizli şeker hastası ise, uygun kilo ve boy değerleri uygun ise ameliyat olabilir ve ileride şeker hastası olmadan, bu problemin içinden sıyrılabilir. Boy ve kilo oranının ameliyat için uygun olmaması ve kişinin gizli şeker olması durumunda kişi hayat tarzında yapacağı bazı değişiklikler ile günlük hayatını iyileştirerek, gizli şeker hastalığından Tip 2 diyabet hastası olma sürelerini uzatabilirler. Bu düzenlemeleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;
  1. Günde 30 ile 45 dakika arasında egzersiz yapılması,
  2.  Şeker ve karbonhidrat açısından zengin olan gıdalardan uzaklaşmak ve bunları tüketmekten kaçınmak,
  3. Beslenmenin bir düzene sokulması gibi yapılacak olan uygulamalar, kişinin gizli şeker belirtilerini azaltmasını sağlayacaktır. Bu şekilde gizli şeker in aşikâr bir şeker hastalığına yol açması engellenecektir.
Bu durumda şunu unutmamalıyız ki gizli şeker bizi uyarıcı mahiyette bir olgudur. Boy kilo oranlarının uluslararası standartlar içinde olması durumunda gizli şeker hastalığından, fazla kilolarınız ile birlikte kurtulabileceğiniz bir operasyon ile hiç şeker hastası olmadan hayatınızı sürdürebilmeniz mümkün olabilmektedir. Gizli Şeker Tedavileri için bazı doğal kürler de uygulanabilmektedir. Aşağıda gizli şeker belirtileri görülen kişilerin gizli şeker tedavisi için uygulayabileceği bir doğal bitkisel kür tarifi verilmiştir. Uzman bir doktora danışılarak bu tip tedavilerin de gizli şeker hastalığına iyi geldiği görülmüştür. Kaynamış bir bardak suyun içerisine 1 tutam sinirli ot atın. 3 dakika beklettikten sonra bu suyu süzün. Ilık bir şekilde muhafaza ederek, akşam yemeklerinden sonra her gün için. Yemekten en erken 2 saat sonra içilmesi tavsiye edilmektedir. Bu yöntemler ile gizli şeker hastalığının belirtilerinden kurtulur ve ileriki günlerde şeker hastası olmalarına engel olabilir. Eski zamanlarda şeker hastalarının sayısının günümüzde olduğundan çok düşük sayılarda olduğu bilinen bir gerçektir. Ancak günümüz yaşam şartlarında insan vücudun insülin direncinin gittikçe artması dolayısıyla, genç yaşta dahi gizli şeker hastalığına dolayısıyla da gelecekte şeker hastalığına yakalanma riskleri yüksektir. Kişilerin gizli şeker hastalıkları belirtilerini gördüklerinde en azından ilk yapmaları gereken şey, hareket aktivitelerini arttırmaya çalışmalarıdır. Hayatta atılan her bir adımın insan sağlığına faydası olduğu bilinciyle hareket edilmelidir. Ağır sporlardan değil, gizli şeker hastalığından kurtulabilmek ve ileride şeker hastası olmamak için düzenli olarak yapılması gereken yürüyüşlerden bahsediyoruz. Bu yürüyüşler gizli şeker belirtilerini azaltacak ve daha sağlıklı bir yaşam sürülmesine ilk adım olacaktır aynı zamanda. Atılan her adım hayata bağlayacak bir adımdır. Bunu aklımızdan hiç çıkarmamalıyız. Bu yazıda gizli şeker belirtilerini, gizli şekerin ne olduğunu, gizli şeker ile gelecekteki muhtemel şeker hastası olma durumunu, gizli şeker testinin nasıl yapılacağını, gizli şeker tedavisi için neler yapılmasını açıklamaya çalıştık. Kalın sağlıcakla.