Erken Doğum Belirtileri

Erken doğum belirtileri özellikle anne adayları tarafından çok araştırılmaktadır. Her anne adayı sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek istemektedir. Ve gebelik için 40 haftayı tamamlamak oldukça önem arz etmektedir. Ama belli durumlardan kaynaklı olarak bebek erken gelebilmektedir. Ve bu anlamda da erken doğum belirtileri ortaya çıkmaktadır. Günümüzde sağlıkta yaşanan gelişmelerden kaynaklı olarak artık erken doğum yapan kişilerin hem kendi sağlıkları hem de bebeklerinin sağlıkları güvence altına alınabilmektedir. Ama her bebek için anne karnında gelişmesini tamamlaması çok önemlidir. Bu anlamda annenin hem doğum öncesi hem doğum sırası ve doğum sonrası olan çevreyi çok güzel düzenlemesi gerekmektedir. Çünkü anne karnındaki bebek her şeyi dış dünyada hissetmekte ve anlamaktadır.

Erken doğum belirtileri ile alakalı olarak öncelikli olarak hamileliğin 20 haftası ve 37 haftasında gelen bebekler erken gelen bebek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu dönemde gelen bebekte belli organların gelişiminde zayıflık olabilmektedir. Ve bir bebek için bazı bebeklerde özellikle hayati olarak risk faktörü oluşabilmektedir. Kişinin anne adayının iyi bir sağlık kuruluşunda Tedavi görmesi gerekmektedir. Annelik sürecinde hamilelik boyunca kişinin belli haftalarda yaptırması gereken test ve teknikler bulunmaktadır. Bu sebepten kaynaklı olarak da kişinin dikkat etmesi gerekmektedir. Erken doğum belirtileri şu şekildedir

  • Düzenli olarak meydana gelen rahim kasılmaları       
  • Rahim ağzında meydana gelen değişiklikler        
  • Karnın alt kısmında adet sancısına benzeyen ağrılar           
  • Vajina ya da alt karnın alt tarafında basınç hissi olması           
  • Hafif kanama ve lekelenme          
  • Suyun gelmesi

Yukarıda belirtilen belirtiler kişinin erken doğum yapma ihtimalinin riskini göstermektedir. Erken doğum ile alakalı olarak bazı durumlarda müdahale edilmekte ve bebeğin gelmesi getirilmeye çalışılmaktadır. Ama bazı durumlarda doğum süreci başlamışsa geri dönüş çok zordur. Bu anlamda ise bebek alınmaktadır.

Sağlıklı Bir Doğum Kaç Hafta Sürer?

Sağlıklı bir doğumun kaç hafta süreceği çok araştırılmaktadır. Sağlıklı bir bebek gelişimi için anne karnına 37 ve 41 hafta arası süreci kapsamaktadır. Bu dönem zamanında doğum dönemi olarak bilinmektedir. Term dönem diye adlandırılmaktadır.

Gebeliğin 20 ve 37 hafta sırasında gerçekleşen doğum ise erken doğum olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu dönemlerde ise bebeğiyle alakalı olarak birtakım sıkıntılar ortaya çıkabilmektedir. Ama gelişen teknolojiyle birlikte ve kümes tekniği sayesinde bebekler belli bir süre küvezde kaldıktan sonra normal yaşantılarına dönebilmektedir.

Gebeliğin 20 haftasından önce olan gebelik kayıpları genellikle düşük olarak adlandırılmaktadır. 20 haftadan sonra kasılmaların başlaması ve düzenli olarak gelmesi erken doğum riskinin başladığını göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Hangi Gebeliklerde Erken Doğum Riski Vardır?

Hangi Gebeliklerde de erken doğum riski olduğu çok araştırılmaktadır. Ama bu durum ile alakalı olarak kesin olarak neden budur ya da bunun doğum riski vardır şeklinde bir yorum yapmak doğru olmayacaktır. Ama doktorun anne adayını çok iyi takip etmesi ve süreç ile alakalı bilgilendirmesi gerekmektedir.

  • Çoğul gebelik          
  • Bebeğin normalden iri olması ve suyunun fazla olması durumunda karşımıza çıkmaktadır         
  • Önceki gebeliklerde erken doğum hikâyesi olması          
  • Gebeliğin ikinci ya da üçüncü ayında vajinal kanama gibi durumların söz konusu olması          
  • Gebelikte enfeksiyonlar yaşanması          
  • Aşırı fiziksel aktivite          
  • 2 gebelik arası sürenin kısa olması           
  • Gebeliğe çok kilolu ya da zayıf başlanması         
  • Rahimde meydana gelen şekil bozuklukları

Yukarıdaki durumlar genellikle erken gebelik faktörü olarak karşımıza çıkmaktadır. Ama anne ve bebeği ile alakalı olarak süreç içerisinde belli durumlarda kişiye erken gebelik teşhis konmasını sağlayabilmektedir. Örnek olarak verecek olursak anne de meydana gelen gebelik zehirlenmesi gibi durumlarda annenin ebeveynin erken doğmasına sebep olabilmektedir. Aynı zamanda annenin stres altında olması kendini iyi hissetmemesi başka rahatsızlıkların olması da çok ciddi boyutta erken bebek gelmesine sebep olabilmektedir.

Erken Doğum Belirtileri Nelerdir?

Erken doğum belirtileri sadece yukarıdaki sayılan faktörler erken doğum ile alakalı nitelendirmek doğru olmayacaktır. Burada erken doğum ile ilgili olarak en önemli belirtilere baktığımız zaman ise düzenli aralıklarla kasılmalar karşımıza çıkacaktır. 20 dakikalık sürede arka arkaya gelen 4 kasılma durumu bir saat süresince 8 katılmanın hissedilmesi erken doğum olarak nitelendirilmektedir. Hekim tarafından yapılan muayenede ise rahim ağzında meydana gelen değişiklikler erken doğum belirtisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Özellikle annelerde arz karnın alt kısmında meydana gelen adet sancısına benzeyen ağrılar gözükmektedir. Ve basınç hissi kişiyi çok fazla rahatsız etmektedir. Erken doğum ile alakalı olarak kişide şöyle bir algı olması kesinlikle yanlıştır. Erken doğum yapan annelerin de hem kendi durumları hem de bebeklerinin durumlarında sağlık olarak herhangi bir sıkıntı yaşanmadığı durumlar söz konusu olmaktadır. Ama gebelik ile alakalı olarak anne adayının dikkat etmesi gereken yaşamına dikkat etmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Gebelik ile alakalı olarak erken doğum riski bu noktada azaltılabilir.

Erken Doğum Riski Azaltılabilir Mi?

Erken doğum riski azaltılabilir. Bu anlamda annenin kendine dikkat etmesi gerekmektedir. Ve sıkı bir doktor kontrolünde olması gerekmektedir. Özellikle anne adayının erken doğum ile alakalı olarak alacağı önlem şunlardır

  • Bol sıvı tüketimi           
  • Bol sıvı tüketimi sigaranın bırakılması         
  • Yoğun olarak meydana gelen fiziksel aktiviteden kaçınılması           
  • Sağlıklı ve düzenli beslenilmesi          
  • Gebelikler arasında sürenin kısa tutulması         
  • Enfeksiyonlara karşı korunulması           
  • Düzenli doktor kontrolüne gidilmesi erken egemenlik riskini azaltmaktadır

Gebe Erken Doğum Riski Yaşadığını Nasıl Anlayabilir?

Gebe erken doğum riski yaşadığını anlayabilir. Bu anlamda anne adayının kendini tanıması ve sıkı takibinin yapması gerekmektedir.

  • Karında meydana gelen sertleşme varsa düzenli aralıklarla takip edilmesi gerekmektedir        
  • Karın AltKısmında baskı hissedilmesi durumunda doktor kontrolüne gidilmesi gitmektedir        
  • Gelip giden kasık ağrılarının yaşanması durumunda doktora başvurmak gerekmektedir         
  • Vajinal kanama gözüküyor ise kişinin doktora başvurması gerekmektedir

Erken doğum belli durumlarda engelleyebilmektedir. Belli durumlarda ise engellenmesi mümkün değildir. Doktor bu noktada size tavsiyelerde bulunacaktır. Hamilelik süresi boyunca kişinin kontrol altında olması bu anlamda hem bebeğin hem de annenin sağlığı açısından oldukça önemlidir.