Endometrial Hiperplazi (Rahim İçi Kalınlaşması) Nedir?
Endometrial hiperplazi;, rahmin iç tabakası olan endometriumun kalınlaşmasıdır. Rahim içindeki rahmi (endotel) kaplayan hücre tabakası belirli nedenlerle kalınlaşabilir. Bu durum anormal kanamaya neden olabilir. Rahim duvarının kalınlaşması kanser değildir, ancak rahim kanserine işaret edebilir ve kansere yakalanma riskini artırabilir.
Bir kadının adet döngüsü östrojen ve progesteron hormonlarına dayanır. Östrojen, endometriumdaki hücrelerin büyümesine yardımcı olur. Yumurtlama sırasında östrojen rahmi kalınlaştırırken, progesteron rahmi hamileliğe hazırlar. Hamilelik oluşmazsa, progesteron seviyeleri düşerek rahmin astarının dökülmesine neden olur. Bu durumda adet döngüsü tekrar başlayacaktır. Östrojen hormonu ile progesteron hormonu uyumlu olduğu sürece problem yoktur. Rahim duvarları kalınlaşmış kadınlar östrojeni aşırı üretir, ancak yeterli progesteron üretmez. Bu nedenle, çok fazla östrojen var. Ancak progesteron eksikliği, rahmin iç tabakasının dökülmesini engelleyerek aşırı hücre çoğalmasına ve rahmin iç tabakasının büyümesine ve kalınlaşmasına neden olur.
Rahim duvarının kalınlaşmasının belirtileri arasında 21 günden az süre, alışılmadık derecede uzun bir adet dönemi, ağır adet kanaması ve menopoz sonrası kanama yer alır.
Rahim duvarının kalınlaşması için risk faktörleri şunlardır:
-35 yaşından büyük olmak
-Erken adet görme
-Geç menopoz
-Diyabet, tiroid hastalığı, safra kesesi hastalığı gibi diğer sağlık sorunlarının varlığı
-Ailede yumurtalık, rahim ve kolon kanseri öyküsü var olanlar
-Birkaç meme kanseri tedavisi (tamoksifen alarak)
-obezite
-Polikistik over sendromu (PCOS).
-sigara içmek
Rahim duvarı kalınlaşmasının Türleri;
Endometriyal hiperplazi olarak bilinen rahim duvarının kalınlaşması, endometriumdaki hücresel değişikliklerin tipine göre iki sınıfa ayrılır:
--> Atipi olmayan basit endometriyal hiperplazi: Bu tipte meydana gelen kalınlaşma, normal görünen ve kanserli olma olasılığı düşük hücrelere sahiptir. Bu tip anormal hücreler içermez. Bu durumu izlemek önemlidir.
-->Atipik endometriyal hiperplazi: Bu tip anormal hücre proliferasyonu ile karakterizedir ve ayrıca kanser öncesi bir durum olarak kabul edilir. Tedavi edilmezse endometriyal kansere veya rahim kanserine dönüşme ihtimalini artırır.
Rahim duvarındaki kalınlaşmayı teşhis etmek için doktorunuz tarafından ultrason, biyopsi veya histeroskopi(anestezi altında kamera ile rahim içinin görüntülenmesi) istenebilir.
Rahim duvarı kalınlaşmasının tedavisi iki şekilde yapılır. Bunlar hormon tedavisi veya cerrahidir. Yapılacak tedavi; atipik hücrelerin varlığına, menopoza, ilerideki gebelik planlarına ve aile öyküsüne bağlıdır. Atipi olmayan basit hiperplazi için, progesteronun sentetik bir formu olan progestin, tablet şeklinde, enjeksiyonla veya bir rahim içi cihazla hormonal tedavi olarak verilir.
Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir ? Kulak Ağrısını Azaltan Şeyler
Diş Ağrısına Ne İyi Gelir ? Evde Diş Ağrısı Geçirme
Bel Ağrısına Ne İyi Gelir ? Bel Ağrısı Nasıl Geçer ?
Basur Ağrısına Ne İyi Gelir ? Basura Ne İyi Gelir ?
Karın Ağrısına Ne İyi Gelir ? Karın Ağrısı Nasıl Geçer ?
Baş Ağrısına Ne İyi Gelir ? Başımız Neden Ağrır ?
Öksürüğe Ne İyi Gelir ? Öksürüğün Nedenleri
Mide Ağrısına Ne İyi Gelir? Mide Ağrısına Evde Çözümler
Mide Yanmasına Ne İyi Gelir ? Mide Yanması Neden Olur ?
Kuru Öksürüğe Doğal Çözümler: Bitkisel Tedaviler ve Evde Uygulanabilir Yöntemler