Dolamaya Ne İyi Gelir?

Dolamaya neye gelir? Sorusu genellikle kişilerin ellerinde ve ayaklarında dolama belirtileri görülmesiyle birlikte en çok merak edilen konular içerisinde yer almaktadır. Özellikle dolama belirtileri yaygın olarak karşılaşılan bazı belirtilerin yanı sıra ileri seviyelerde daha ciddi belirtileri de beraberinde getirmekte olup hem tıbbi yöntemler hem de doğal yöntemler aracılığıyla kısa sürede tedavi edilmesi mümkün bir rahatsızlıktır.

Tıbbi literatürde patroniçesi olarak da adlandırılan dolama rahatsızlığı el ve ayaklarda ortaya çıkmakta olup halk arasında sık sık karşılaşılan rahatsızlıklar içerisinde yer almaktadır. Hastalığa neden olan bakteri genellikle pek ciddiye alınmasa da daha sonra tedavi edilmediği müddetçe ciddi sonuçlara neden olabilmektedir.

Özellikle neden olduğu ciddi sorunlar içerisinde iltihabın kemikleşmesi ile birlikte tedavi edilmesi çok daha zor olduğundan kişilerin dolama belirtisi gördükleri durumlarda mutlaka doktora başvurmaları gerekmektedir.

Dolama çoğunlukla tırnak yeme bir, tırnak ucundaki derinin hasar görmesi veya manikür pedikür gibi işlemler sonrasında oluşan bilmekte olup çözüm yöntemleri oldukça fazladır.

Dolama belirtileri genel olarak şöyle sıralanabilir;

  • El ya da ayak parmaklarında kızarıklık       
  • Parmakta hassasiyet     
  • Parmakta şişkinlik      
  • İltihaplanan parmakta zonklama ve ağrı    
  • Parmakta iltihaplanma

İlerlemiş seviyelerde olan dolama belirtileri ise şöyledir;

  • Cilde yayılmaya başlayan kızarıklık     
  • Yorgunluk, halsizlik hissi   
  • İltihaplı bölgede derinin gerilmesi   
  • İltihaplı bölgenin kırmızı-mor arası bir renk alması          
  • Vücutta titreme       
  • İltihaplanmış bölge ve çevresinde sıcaklık hissi      
  • Olağandan fazla terleme     
  • Kas ağrılarının başlaması        
  • İltihaplı bölgede derinin parlak ve sıkı olması

Dolamaya Ne İyi Gelir Evde

Dolamaya ne iyi gelir evde çözüm yöntemleri nelerdir sorusu da özellikle ilk belirtiler görüldüğünde kişilerin evde tedavi etmek istediklerinde sık sık araştırdıkları konular içerisinde yer almaktadır. İlerlemiş düzeyde olmayan dolama hastalığı belirtileri durumundayken doğal yöntemler uygulanması önerilse de ilerlemiş evrelerde mutlaka tıbbi yardım alınması ve doktora başvurulması gerekmektedir. Doğal olarak uygulanabilecek yöntemler içerisinde en sık rastlanan ve genellikle uzmanlar tarafından da en çok önerilen yöntemler şöyle sıralanabilir;

  • Limon   
  • Ilık su veya tuzlu su        
  • Soğuk kompres         
  • Zeytin yağı ve çay ağacı yağı    
  • Pirinç unu ve keten tohumu yağı

Parmak İltihabı Evde Nasıl Tedavi Edilir?

Parmak iltihabı evde nasıl tedavi edilir? Sorusu kapsamında özellikle hemen hemen her evde bulunabilecek limon güçlü bir antioksidan özelliğe sahip olması nedeniyle bu bölgede oluşan bakteri kaynaklı iltihabın antiseptik ve anti enflamatuar etkileri sayesinde kısa sürede ortadan kaldırılması mümkün olup aynı zamanda bölgedeki kızarıklığın daha kısa sürede iyileşmesini sağlamaktadır. Dolama görülen parmağın 10 dakika kadar limonun içerisinde bekletilmesi daha sonra ılık su ile durulanması yeterli olmaktadır.

Bunun yanı sıra özellikle ülkemizde çok bilinmese de çay ağacı yağı oldukça popüler doğal yağlar arasında yer almakta olup antiviral ve antibakteriyel özelliğe sahip olması ile çeşitli cilt sorunlarının çözümünde sıkça kullanılmaktadır. Doluma problemi görüldüğünde de kullanılması önerilen doğal ürünler içerisinde çay ağacı yağı bulunmakta olup 5 damla kadar çay ağacı yağını 5 damla kadar doğal zeytinyağı içerisine damlatarak karışım elde edilmesi ve bölgeye uygulayarak 15 ila 20 dakika kadar bekletildikten sonra ılık su ile nazikçe yıkanması yeterlidir.

Son olarak genellikle dolama görülen kişiler tarafından soğuk kompres uygulaması yapılması ağrının hafifletilmesine yardımcı olmakta ve böylece kişinin daha rahat hareket etmesi sağlanmaktadır.

Parmakta dolama soğan yardımıyla da ortadan kaldırılabilmektedir olup özellikle soğanın sahip olduğu antibakteriyel özellik ve antibiyotik özelliği sayesinde bu bölgede bakterinin neden olduğu iltihap vücuttan daha kolay bir şekilde atılmaktadır.

Saraçoğlu Dolama Tedavisi

Saraçoğlu dolama tedavisi için özellikle bitkisel tedavi yöntemleri içerisinde zeytinyağına dikkat çekmektedir. Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz üzere parmakta dolama soğan tedavisi Saraçoğlu tarafından önerilen bitkisel yollar içerisinde yer almakta olup aynı zamanda soğan ve zeytinyağının pişirilerek bölgeye konulması içerisindeki iltihabın boşanınca kadar devam edilmesiyle kısa sürede iltihap parmaktan atılmaktadır.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz diğer doğal bitkisel yöntemleri de önermekte olan Saraçoğlu özellikle dolama tedavisi için hafif belirtilerde bu yöntemleri önermekte olup daha ciddi belirtilerin görülmesi durumunda doktora başvurulması gerektiğini de belirtmektedir.

Parmakta Dolama Patlatma

Parmakta dolama patlatma kendiliğinden patlamadığı sürece tehlikeli olup mikrobun diğer bölgelere de yayılmasına sebep olmaktadır. Böyle bir durumda mutlaka bölgenin hemen dezenfekte edilmesi ve daha sonra kurutucu bazı doğal bitkisel ürünlerin veya kremlerin kullanılması gerekmektedir.

Dolama hastalığı 3 farklı şekilde ortaya çıkmakta olup akut dolama nadiren virüs ve mantarlara bağlı olarak gelişmekte olup çoğunlukla tek parmakta ortaya çıkmaktadır.

Kronik dolama ise genellikle bağışıklık sisteminin zayıf olması veya alkali kimyasallarla uzun süre temas edilmiş olması halinde ortaya çıkmakta olup antibiyotik kullanımı ile ortadan kaldırılması söz konusu olmaktadır.

Son çeşidi ise herpetik dolama olup bu hastalığın en önemli etkeni herpes simpleks virüsünün bulunmasıdır. Bu virüs tip 1 ve tip 2 seklinde bulunmakta olup cilt yüzeyinde zedelenmelere, çatlaklara bağlı olarak vücuda girmektedir. Sonrasında ise herpetik dolama rahatsızlığına sebep olmaktadır.

Parmakta Dolamaya Hangi Krem İyi Gelir?

Dolamaya iyi gelen merhem türleri içerisinde özellikle antibiyotikli kremler kullanılmakta olup bu kremlerin dolamanın şiddetine göre türleri de değişiklik göstermektedir.

Parmakta dolamaya hangi krem iyi gelir? Sorusu kapsamında ise genellikle hafif olgular için kullanılan krem isimleri şöyle sıralanabilir;

  • Mupirosin     
  • Bactroban      
  • Gentamisin      
  • Basitrasin     
  • Neomisin       
  • Polimiksin        
  • Neosporin       
  • Klindamisin        
  • Efaleksin

Bu kremler antibiyotikli özelliğine sahip oldukları için dolama içerisinde meydana gelen iltihabın vücuttan atılarak bölgenin kurulmasını sağlamakta olup kısa bir uygulama sonrasında düzenli olarak doktor tarafından önerilen doz miktarında kullanıldığında etkisi oldukça çabuk ortaya çıkmaktadır.

Ancak içerisinde antibiyotik bulunması nedeniyle doktor önerisi olmadan bu kremlerin eczaneden alınarak kişinin kendi tarafından kullanılmaması gerekmekte olup doktora muayene olduktan sonra doktorun hastalığın şiddetine uygun olarak belirlemiş olduğu tedavi yöntemi içerisinde reçete ettiği ilacın önerilen süre boyunca ve doz miktarı kadar kullanılması gerekmektedir.