Doğum belirtileri, normal geçen bir hamilelik sürecinde yaklaşık olarak 8. ayın sonunda ortaya çıkmaya başlar. Anne adayları hamileliğin sonuna yaklaştıkça karşılaştıkları çoğu belirtiyi doğum başlangıcı olarak düşünürler ancak bu durumlar çoğunlukla gerçek doğum belirtileriyle karışmaktadır. Bu nedenle gerçek ve yalancı doğum belirtilerini bilmek, anne adayının süreci daha rahat ve bilinçli geçirmesini sağlayacaktır. 

Gerçek Doğum Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik döneminin ilerlemesiyle bebeğin ve rahmin büyümesiyle birlikte annenin diyaframına baskı uygulanır ve anne bu nedenle nefes almakta güçlük çeker. Ancak gebeliğin son dönemine girilip doğum yaklaştıkça bebek, rahim kanalı içinde doğum pozisyonunu almaya başlar ve diyaframa yapılan baskı giderek azalır. Bu nedenle anne, doğum yaklaştıkça daha kolay nefes almaya başlar. Aynı şekilde, rahim gebelik süresince gittikçe büyüyeceğinden annenin idrar kesesine de baskı uygulandığından anneler sık idrara çıkmaya başlarlar. Doğum yaklaştıkça idrar kesesine uygulanan kuvvet daha da hafifleyeceğinden idrara çıkma giderek azalır. Bunlar doğumun yaklaştığının belirtileri arasında yer alabilir.  Gebelik süresince anne vücudundan salgılanan bazı salgılar rahim ağzında birikerek “mukus tıkacı”nı oluştururlar. Bu tıkaç bakterilerin rahme girişini engeller. Doğum yaklaştığında bu tıkaç düşerek halk arasında “nişan gelmesi” olarak bilinen durum oluşur. Pembe veya kahverengi kanama olarak görülebilen mukus tıkacı doğum belirtilerinden biridir.  Doğumun başlamasıyla birlikte rahim kasılmaya başlayacağından anneler şiddetli sancı hissederler. Bu kasılmalar düzenli gerçekleşiyor ve sıklığı giderek artıyorsa, dinlenmeyle geçmiyorsa genellikle gerçek doğum sancısı olarak kabul edilir. Bebeği anne rahminde koruyan kese, doğum kasılmalarının başlamasıyla yırtılarak içerisindeki sıvı dışarıya akar. Bu duruma “suyun gelmesi” adı verilir ve doğumun 12-48 saat içinde gerçekleşeceğinin göstergesidir.  Doğum başlamadan 1-2 hafta öncesinde rahim ağzı açılmaya başlar. 1-2 cm’lik açılma normal olarak kabul edilir. Ancak doğum başladığında bu açıklık 3-4 cm’ye kadar ilerler ve aktif doğumun başladığı anlaşılır. Yeterli kasılmalarla birlikte rahim açıklığı 10 cm’ye ulaşır ve anne doğuma tamamen hazır hale gelir.

Yalancı Doğum Belirtileri Nelerdir?

Gerçek doğum belirtileriyle en sık karışan durum annelerin 20. haftadan sonra hissetmeye başladıkları yalancı kasılmalar yani Braxton Hicks kasılmalarıdır. Bu kasılmalar, gerçek kasılmaların aksine düzensiz, sıklığı artmayan kasılmalardır ve dinlenmeyle sancı hafifler. Aynı zamanda gerçek kasılmalar daha çok sırttan başlayarak karına doğru ilerlerken, Braxton Hicks kasılmaları sırt yerine karında daha sık hissedilir.  İdrar kaçırma, su gelmesiyle karışabilen bir durumdur. Ancak su geldiğinde sıvı sürekli akar ve büyük miktarda su gelir. İdrar kaçırma genellikle tek seferliktir ve az miktarda sıvı kaçırılmış olur.  Gebe kalma güçlüğüyle ilgili yazımızı okumak için tıklayınız