Depresyon nasıl geçer? Depresyon pek çok kişinin hayat kalitesini önemli ölçüde etkileyen ve ciddi anlamda zora sokan bir psikolojik rahatsızlıktır. Depresyon bir travma sonucu oluşabileceği gibi, kümülatif gelişen olaylar sonucu zamanla da ortaya çıkabilir. Depresyon kimi vakalarda birkaç hafta ya da birkaç ay sürebilirken, bazı vakalarda oldukça uzun yaklaşık 10 yıl kadar sürebilir. Depresyon tedavi edilmeye çalışılırken, kişinin hayat durumu, yaşadığı travmalar ve depresyonun oluşma nedeni öğrenilir ve daha sonra tedavi uygulanır. Tüm bunlar öğrenildiğinde kişiye etkili bir depresyon tedavisi uygulanabilmektedir. Peki depresyon nasıl geçer? Depresyonun geçmesi için ne yapılması gerekir?

Depresyon Belirtileri

Depresyonda olduğunuzu bilmeden depresyon tedavisine başvurmak doğru değildir. Öncelikle depresyonun belirtilerine bir göz atalım. -Depresyonda olan kişilerin hiçbir ümidi veya umudu yoktur. Hiçbir beklentileri de yoktur. -Depresyonda olan bireyler intihar etmeyi düşünebilir. -Kendine olan güven azalmıştır. -Kendisini sevmemeye başlamıştır. -Depresyonda olan bireyler sürekli olarak kilo alır veya verirler. -Uyku süreleri günde 12 saate kadar çıkabilir. -Günün çoğunda hareketsizdirler.  

Bugünü Yaşa

Depresyon yaşayan insanlar hep geçmişte takılır dururlar. 10 yıl önceki bir olay bile kişilerin morallerini bozmaya yetebilir. Eğer bir depresyondaysanız büyük ihtimalle atamadığınız fırtınalar ve travmalar vardır ve bunlar içinizde bir yara olarak kalır. Bugünü düşünün ve bugünü yaşayın. Bugün ne durumdasınız bu önemli, geçmişteki halinizde olmadığınızı düşünün. Örneğin 6 ay önce belki 30 kilo fazlanız vardır ve bu geçmişte kaldı. O zaman kilonuzdan dolayı yapamadığınız şeyleri bugün yapabiliyor olabilirsiniz, çünkü onlar geçmişte kaldı. Bugünü yaşamaya bakın.  

Spor Yapın

Depresyon nasıl geçer diye soruyorsanız yapılmış bazı araştırmalar gösteriyor ki düzenli spor yapan bireyler, düzenli spor yapmayan bireylere göre daha az depresyona girme ihtimali taşıyor. Depresyon hastaları üzerinde yapılan bir deneyde, spora başlayan depresyon hastalarının hiç spor yapmayan hastalardan yüzde 24 fazlası depresyondan çıkmayı başardı.  

Başkasının Başına Gelse Ne Olur?

Bu mantık, pek çok depresyon hastasının depresyondan kurtulacak bakış açısı kazanmasını sağlamıştı. Yaşadığınız bir olay, başkasının başına gelse o kişi hakkında ne düşünürdünüz? Muhtemelen kendiniz için düşündüğünüzden daha yumuşak olacak, tabi depresyondaysanız. Bu bakış açısı çoğu kişinin depresyondan çıkmasını sağlıyor.  

Yargı Makinesi Olmayı Bırakın

İnsanları veya kendinizi yargılamak ve onlar hakkında sürekli kötü veya iyi şeyler düşünmek bir hastalık boyutuna gelebilir. Bir insanı iyi veya kötü sürekli olarak yargılamayın, bu zamanla öyle derinleşir ki, insanların giydiği kıyafetten, bindiği arabadan onlara değer yüklemeye ve siz de buna ortak olmaya başlarsınız. Başkaları için kötü ve ezik olarak gördüğünüz bir otomobili veya kıyafeti siz asla almazsınız, çünkü onu yargılayan sizdiniz. Bu zamanla korkunç bir rahatsızlığa dönüşebilir.  

Kafanıza Takmayın

Olumsuz düşünceleri sürekli olarak kafanıza takmak ve bunları zihninizde meşgul etmenin hiçbir yararı yok. Unutmayın ki, bu hayatta en ufak bir mutluluk duygusu için bile yaşanır. Bu hayat uyumak için bile güzeldir. Bu nedenle kafanıza taktığınız düşünceler size hiçbir zaman bir çıkar sağlamayacak üstüne zarar verecektir.