Çocuklarda Sinüzit ve Tedavisi

Çocuklarda Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda sinüzit olabiliyor dedik yazımızın  başında, çocuklarda sinüzitin belirtileri farklı oluyor mu erişkinlere göre? Anneler babalar nasıl şüphelenip bir kulak burun boğaz uzmanına gelmeli? Sıradan bir üst solunum enfeksiyonu meydana gelmiş ve 3 gün 5 gün içinde düzeliyorsa sorun yoktur, ama bir gribal enfeksiyon geçiriyorsa çocuk ama akıntısı önceleri beyaz sonraları sarı renkte sarı-yeşil renkte oluyorsa ve bu durum 15 gün civarında ya da 3 hafta boyunca uzuyorsa burada mutlaka bir çocuk doktoruna ya da kulak burun boğaz uzmanı doktora gitmekte fayda bulunmaktadır.

Çünkü hasta olan çocuk erişkinden daha farklıdır, rahatsızlıklarını bir erişkin gibi ifade edemez Aslında çocuk sinüzitim demek ister, alnım ağrıyor, yüzüm ağrıyor diye ifade edebilir. Koku ve tat alamıyorum diye ifade edemez. Uzman bir doktorun incelemesi sonucunda, koyu renkli akıntı varsa, burundan ya da genizden ağzının aşağısından ve çocuk hastanın bademciğinin arasında koyu ve yapışkan bir salgı görülüyor ise bu sinüzit için belirleyici bir neden olarak kabul edilebilmektedir.  Mutlaka böyle sarı-yeşil renkli akıntı ortaya çıkar ve bununla birlikte iştahsızlık varsa (Çünkü koku ve tat alamazsa lezzet ortaya çıkmadığı için çocukların iştahı da kapanmaktadır) Ateş ortaya çıkıyorsa, çocukta özellikle akşamüstleri belirgin bir yorgunluk ortaya çıkıyorsa annenin ve hekimin mutlaka aklına sinüzit gelmelidir. Bu kadar basit değildir herhalde değil mi Sinüzit tedavi edilmezse daha ciddi problemlere yol açabilir mi? Bu sorunun cevabı kesinlikle evettir.


Birinci olarak en basiti Sino bronşiyal dediğimiz bir sendrom var.  Bazı hastalar kulak burun boğaz doktorlarına göz hekimlerinden gelir yani gözde komplikasyon çıkmıştır gözde kanama olur göz içinde kızarıklık oluşmuştur, gözde hareket bozukluğu ortaya çıkabilmektedir. Bu semptomların göz hekimince tespit edilmesi sonrası çocuk bir kulak burun boğaz hekimine yönlendirilir ve sinüzit için tanı ve tedavinin yapılması sağlanabilir. Dolayısıyla bu tip durumlarda göz hekimi şüphelendiğinde bir sinüs tomografisi çektirir ve gözde yakın komşulukta olan etmoid dediğimiz taban burun çatısındaki iltihap ortaya çıkabilir. Bu da çocuğun sinüzit tedavisine bir an önce başlamasına vesile olmuş olur.

Bunun dışında koku alma bozukluğu çok ciddi bir komplikasyondur. Çünkü koku hayatın kendisidir, koku dediğimiz şeyse tattır. Bizim ağzımızda da tat organı yok. sadece acıyı tatlıyı tuzluyu yaymak dilin görevleri arasında değildir. Yediğimiz yemeklerin tadını veren aromadır. Ağzımızda ısırdığımızda aroma yayılıyor ve koku merkezi ’ne gidiyor. Yani biz tat değil koku alıyoruz. Koku alma duyusunun yok olması ya da tamamen ortadan kalkması sonucunda ne yediğimizi bilmeyen bir durumun içinde hissedebiliriz kendimizi. Bu durum hayatın tadının kaçtığı anlamına gelmekten başka bir şey değildir. Tabii Sinüzite neden olan sebeplerden birisi de mantarlardır. İnatçı mantar enfeksiyonları burun içindeki mantarlar, buna bağlı ciddi komplikasyonlar ortaya çıkarabiliyor.

Genelde deviasyon, tek başına burun eti çok nadiren sinüzit sebebidir.  Bazı hastalarda deviasyon nedeniyle kanalların tıkanması sonucunda da sinüzit meydana gelebilmektedir, ancak bu durum tıpta çok sıklıkla rastlanılan bir durum değildir. Çocuklar bizim geleceğimizdir. Bu yüzden her hastalıkta olduğu gibi sinüzit konusunda da onları dikkatlice izlemeli, gözlem altında tutmalı ve gerekli tedavi sürecini geciktirmeden başlatmalıyız. Sinüzit tedavi edilebilir bir hastalık olmakla birlikte, ciddiye alınmadığında ileriki günlerde çocukların hayat standartlarının kötüleşmemesi için, çok ama çok dikkatli davranmalıyız.


Çocuklarda Sinüzit ve Tedavisi

Kafatasımız tamamen kemiklerden oluşmamaktadır, bu yapı içerisinde çeşit çeşit boşluklar bulunmaktadır ve boşlukların içerisinde  örtüler bulunmaktadır Bu örtü iltihaplandığında bir şekilde şiştiğinde sinüsün drenajının önüne geçiyor yani sinüs kendi salgısını atamamaya başlıyor ve atamayınca sinüs içinde mukoza birikiyor bu durum sonucu kişiyi iki tane akıbet bekliyor ya enfekte olacak akut bir Sinüzit olacak yada sinsi sinsi ilerleyecek ve polip beşik burun içinden sarkacak şekilde üzüm taneleri gibi sertleşmeler oluşacaktır.  Sinüzit oluşan belirtilerin 4 hafta içerisinde kendiliğinden ya da tedavi ile geçmemesi şeklinde seyrediyor ise bu tip Akut, tedaviye rağmen 4 haftadan daha fazla ve artan şikayetler ile devam etmesi durumunda ise Kronik Sinüzit olarak adlandırılıyor. Daha çok akut sinüzit yaygın olmakla beraber Kronik Sinüzit vakaları da mevcuttur ve toplumumuzda küçük bir yüzdeyi kaplarlar.  Akut sinüzit geçirmedim diyen bir kişi doğru bilgi sahibi değildir. Dünyada sinüzit geçirmeyen kimse yoktur. Herkes sinüzit geçiriyor ama önemli olan Akut sinüzit döneminin bittiği dönemde bu hastalığın düzelip düzelmediğidir.


Sinüzit olan bir kişinin telefondaki ses tonundan bile sinüzit olduğunun anlaşılması mümkündür. Sesin rezonansı bozuk ve boğuktur. Bu durum kendiliğinden 3- 5 günde geçer giderse bu rahatsızlığa sinüzit bile denmez. Eskiden bu hastalık için sadece sinüsler kontrol altına alınıp, hekimler tarafından sinüzit tanısı konulur ve bu hastalığa sinüzit adı verilirdi, ancak şimdi Burun boşluğu da sinüsler ile birlikte değerlendirilmekte ve bu hastalığın adı da Rinosinüzit olarak değişti. Şunu iyice belirlemek gerekir ki Kronik Sinüzitte baş ağrısı yoktur. Bu hastalıkta söz konusu olan Yüz ağrısıdır. Yüzde meydana gelen ağrılar baş ağrısı olarak halk tarafından adlandırılmaktadır.


Çocuklarda Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Sinüzit hastalığı çocuklarda renkli, kötü kokulu akıntılar yapabilir bazen bu akıntılar tek taraflı olabilir. Tek taraflı akıntı olduğu zaman ailenin çok dikkatli olması gerekiyor. Çünkü tek taraflı renkte akıntıda doktorların aklına ilk gelen şey yabancı cisimdir. Çünkü çocuklar, elinde ne varsa küçük boncuk, silgi, kâğıt gazete parçası burnuna sokmaya meyillidir bu cisimler burun içerisinde kaldıktan sonra enfeksiyon oluşmaya başlar ve bu duruma bağlı eşlik edecek olan da mutlaka sinüzittir. Akıntı tek taraflı ise mutlaka yabancı isim aklımıza gelmelidir.  Çocuklarda sinüzit oluşması durumunda başka ne belirtiler ortaya çıkmaktadır; Çocuk koku alamaz, doktor sorar koku alıyor musunuz diye almıyorum der ama aile de çocuk da bunun sebebinin sinüzit olduğuna dair bilgi sahibi değildir.  Burnun koku bölgesine bir şekilde havanın ulaşamaması durumunda aklımıza ilk gelmesi gereken şey Sinüzit olmalıdır.  Doktorlar bu konuda inşallah koku almama sebebi sinüzittir diye dua ederler. 

Çocuğun rahatsızlığı sinüzit ise bunun tedavisi mümkündür. Ancak, idiyopatik denilen sebebi bilinmeyen ya da koku siniri harap olmuşsa bunun tedavisi oldukça zordur. Doktorlar, yine tedbiren sinüs tomografisi çektirirler. Etmoid denilen burun çatısındaki bölgede kalınlaşma olup olmadığına bakılır, eğer yoksa hastaya koku alma duygusunu tekrar geleceği konusunda çok ümit verici konuşamazlar. Çünkü genelde bunlar düzelmiyorlar ve bu şekilde devam ediyorlar.  Ancak; sinüzite bağlı burun poliplerine bağlı bir koku ve tat alma bozukluğu varsa bu %90 oranında düzeltilebilir bir rahatsızlıktır. Gerekli tedaviler yapılarak çocuğun bu rahatsızlıktan kurtulması sağlanabilmektedir.


Çocuklarınızın Mutluluk Sesleri ile Dolu Cıvıl Cıvıl Neşeli Bir Yaşamınız Olması Dileklerimle.

Kalın Sağlıcakla.