Çocuklarda İshal Ne İyi Gelir?

Çocuklar da ishal ne iyi gelir diye sormadan önce ilk olarak bu ishalin sebebinden söz etmek daha doğru olacaktır. İshal durumu tam olarak rahatsızlık şeklinde anlamasa da son derece keyifsiz bir durumdur. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda meydana gelmesi son derece olası olan ve yaygın bir şekilde görülen ishal farklı sebeplerden dolayı meydana gelebilen bir rahatsızlıktır. Genel olarak vücuda giren bir mikrop sonucu sindirim sisteminin bozulması durumudur.

 Çocuklarda ishal ile sık sık karşılaşmaktayız. Bir takım yiyeceklerini sindirim sisteminde soruna yol açması çocuklar için olası bir durum olsa da daha farklı sebeplerden dolayı da ishal durumu söz konusu olabilir. Mesela ishal olan çocuğunuzu sık sık kontrol edecek olursanız bu ishal durumunun süreğen bir hal almış olduğunu fark ettiğiniz andan itibaren mutlaka bir çocuk doktoruna gitmemiz gerekli olacaktır. Çünkü ishal bazı durumlarda ölüme bile yol açacak kadar önemli bir hastalık haline gelebilir. Bu sebepten dolayı çocuklarda ishal neden olur gibi bir takım sebepleri araştırmak da son derece büyük bir önem taşımaktadır.

Çocuklarda İshal Neden Olur?

Çocuklarda ishal neden olur? Denildiği zaman akla gelen ilk şey etrafta dolaşan virüsler olacaktır. Ve çocukların sürekli olarak bir arada oynadığını da göz önünde bulunduracak olursak çocuklarda virüsün bulaşma riski son derece yüksektir. Bu sebepten dolayı çocuklar arasında ishal mikrobunun yayılması son derece hızlı olur. Hatta hastalıkları genel olarak çocuklar yetişkinlere bulaştırır. Genellikle okulda ya da kreşte birbirlerinden aldıkları virüs nedeniyle bu tip hastalıkların görülme riski çocuklarda çok daha yüksek olacaktır. Çocuğum neden ishal oluyor ya da çocuğum neden sürekli olarak düzensiz bir şekilde tuvalete çıkıyor gibi bir takım sorular soracak olursanız işte yanıtları;

  • Virüs salgınları       
  • Bakteri ve parazitler    
  • Bazı ilaçların yan etkileri       
  • Laktoz alerjisi      
  • Düzensiz ve dengesiz beslenme Bağırsak flora bozuklukları

Çocukların ishal virüsü ile karşı karşıya gelmeleri ya da bakteri ve parazitlerle haşır neşir olmaları son derece zararlı bir durum olarak ishal nedeni şeklinde karşımıza çıkar. Evinizde ya da dışarıda herhangi bir yer temiz görünse bile aslına bakacak olursanız o bölgede bir parazit olması ya da olmaması sizin çıplak gözle görebileceğiniz bir şey olmadığı için önceden tahmin edebileceğiniz bir şey de değildir. Bu sebepten dolayı da bu ortamlarda meydana gelen bakteri ve parazitler ishal mikrobunun taşınmasına ortam hazırlar.

 Çocuğunuz için sürekli olarak Kullandığınız bir ilaç varsa bu ilacın yan etkilerini tespit etmeniz son derece büyük bir önem taşır. Çünkü genel olarak ishal için ilaçların pek çoğunun güçlü bir yan etki ettiğini de bilmekteyiz. Çocuklarda en büyük ishal sebeplerinden biri de laktoz alerjisidir. Eğer ki çocuğunuzun laktoz alerjisi olup olmadığını bilmeden onlar laktoz içerikli gıdalar, süt ve süt ürünleri gibi beslenme programları uyguluyorsanız bu da aslında çocuğunuza iyilik yaparken bir bakıma da kötülük yaptığınız anlamına geliyor. Genel olarak insanların pek çoğunda laktoz alerjisi bulunmaktadır. Genetik bir probleme dayalı olarak görülen laktoz alerjisi, çocukluk yıllarında ortaya çıkabilir. Ve sebebi bilinmeden meydana gelen ishal sorunlarının bir numaralı sebebi olabilir. Bu sebepten dolayı çocuğunuza bir laktoz alerji testi de yaptırmanız gerekli olacaktır.  

Özellikle okula giden çocuklarda daha çok görülen ishal durumu, çocukların okula başlayıp evden ayrıldıktan sonra daha düzensiz beslenmeye başlamaların sebebiyle de karşımıza çıkabilir. Dengeli ve düzenli beslenme vücudun her bir yapı taşı için son derece büyük bir önem taşır.

1 Yaş Bebeklerde İshale Ne İyi Gelir?

1 yaş bebeklerde ishale ne iyi gelir konusu son derece büyük bir önem taşır. Neden diye soracak olursanız çünkü bebeklerin yiyeceği şeyler ve onlara iyi gelip gelmeyecek şeyler son derece farklı olabilir. Bu sebepten dolayı 1 yaşında bir bebek ishal olduğu zaman genel olarak doğal besinlerden yararlanmak daha doğru olacaktır. Mesela böyle bir durumla karşı karşıya kalındığı zaman akla gelecek olan ilk şey doğal yoğurt olabilir. Probiyotik olarak doğal yoğurt ishal mikrobu ile mücadele etmek açısından oldukça yeteneklidir. Bunun yanı sıra elma ve muz püreleri ya da pirinç unu maması verilebilir.

Çocuklarda İshal Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda ishal belirtileri nelerdir? Çocukların ishal olup olmadığını nereden anlarız? Bir çocuğun kakasının sıvı olması sadece ishal olduğu anlamına gelir mi? Ya da bebeklerde ishal belirtileri nelerdir? Gibi sorularınızın cevabı için şunları söylemek mümkün olacaktır

  • Karın ağrısı ve karın bölgesine aniden giren kramplar       
  • Sulu ve gevşek dışkı          
  • Yüksek ateş       
  • Mide bulantısı ve kusma          
  • Dışkıda mukus görme

Yukarıda belirtmiş olduğumuz ishal belirtileri sıradan bir rahatsızlıkta ishal durumu söz konusu olduğunda yaşanan sıkıntılardan ibarettir. Ancak böyle bir durumun yanı sıra bir de dışkıda kan görme gibi bir durumla karşı karşıya gelmişseniz mutlaka çok fazla vakit kaybetmeden acil bir şekilde hastaneye gitmeniz hayati bir önem taşır.

İshale İyi Gelen Şeyler

İshale iyi gelen şeyler söz konusu olduğu zaman pek çok kişi bu konu hakkında yanlış yorum yapabilir. Mesela halk arasında kolanın ishale iyi geldiği gibi bir söylen mevcuttur. Kola ishale iyi gelir mi? Sorusu ishal hakkında artık popüler hale gelmiş olan bir soru olarak sürekli bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Ancak ilk olarak bu konuya kesinlikle katkı maddeleri ve şeker içeren bu içeceğin ishale iyi gelmediğini belirterek başlayabiliriz.  

İshal olan biri ne yemeli ne yememeli gibi ya da ishal olan çocuk ne yer ne yemez gibi bir yorum yapacak olursak akla ilk gelen şey patates haşlaması olacaktır. Patatesi güzelce haşlayarak üzerine sunmak gezdirin ve bir tutam tuz ile yiyin. Ya da ishal olmuş bir çocuğa böyle bir yiyecek hazırlayabilirsiniz. Bu hem lezzetli, hem doyurucu hem de ishal için son derece etkilidir.