Çocuklarda Burun Tıkanmasına Ne İyi Gelir?

Çocuklarda burun tıkanmasına ne iyi gelir? Burun tıkanması nedir ve neden olur? Burun tıkanıklığı belirtileri nelerdir ve ne gibi bir sorundan ileri gelir? Burun tıkanıklığı gibi bir durum ile karşı karşıya kalan herkes için genel olarak bu tip sorular en çok merak edilen konu başlıkları olacaktır. Yetişkin insanlar için bile son derece zor bir durum olan burun tıkanıklığı, çocuklar için söz konusu olduğu zaman çok daha sıkıntılı bir sürecin yaşanmasına sebebiyet verir. Durum böyle olunca da burun tıkanıklığı yaşayan çocukları olan anne ve babalar bu durumun çaresini en hızlı şekilde bulmak için bir takım çözüm yolları arar.

Bu makalemizde çocuklarda burun tıkanması konusunu ele alarak burun tıkanıklığına iyi gelecek olan pek çok doğal çözüm yolunu sizlere anlatmaya çalıştık. Ancak bu noktada son derece önemli olan şey burun tıkanıklığının ne gibi sebeplerden ileri gelmiş olabileceğini araştırmak olmalıdır. Çocuğunuzun burnunun neden ya da ne gibi pek çok sebepten tıkanmış olabileceği konusunda bir fikriniz olursa bu rahatsızlığın çıkış noktasını bularak daha kolay bir çözüm yolu da bulmanız mümkün olacaktır. Bu sebepten dolayı da bu makalede çocuklarda burun tıkanıklığı konusu ile alakalı olan her bir durumu tek tek ele aldık.

Çocuklarda Burun Tıkanıklığı Nedir?

Çocuklarda burun tıkanıklığı nedir konusun da aslına bakacak olursak tam olarak yetişkinlerde olduğu gibi, burnun içinde bulunan hava yollarının tıkanmasıdır. En kısa ve öz tanımıyla burun tıkanmasına bu şekilde bir açıklama getirmek mümkün olacaktır. Genel olarak burun tıkanması; burnun iç kısmındaki kan damarlarında ya da memran adı verilen burnun dış kısımlarının ödem toplaması sonucu burunda meydana gelen bir doluluk hissidir. Burun tıkanıklığı her yaştan bireyler için hayat kalitesinin de son derece düşmesine neden olur. Ayrıca burun tıkanıklığı tedavi edilmezse kronik bir hale gelir sürekli olarak tekrarlamasına da neden olur. Bu sebepten dolayı da burun tıkanıklığı gibi bir durum ortaya çıktığı an itibariyle bir an önce hızlı bir şekilde çözüm yollarının aranmaya başlanması ve tedavi edilmesi gerekir.

Burun Tıkanıklığı Nedenleri Nelerdir?

Burun tıkanıklığı nedenleri nelerdir dediğimiz zaman bu durumun birden fazla sebebinin olduğunu görmekteyiz. Burun tıkanıklığının en yaygın nedenlerinden biri grip ya da soğuk algınlığı gibi sebepler neticesinde iltihaplı bir hale gelmesi olacaktır. Ayrı yeten mevsimsel alerjik reaksiyonlar sonucunda da burun tıkanıklığı gibi bir durum baş gösterebilir. Solunum yolu enfeksiyonları ile burun tıkanıklığının ortaya çıkmasının yanı sıra uzun bir süre sigara dumanına maruz kalma ve kötü hava koşulları da bu durumun ortaya çıkmasına neden olabilir.

Bir takım kimyasal maddeler maruz kalma, zararlı mikro organizmalarla karşı karşıya kalma ve polen alerjisi gibi bir takım durumlar da burun tıkanıklığı için son derece etkili durumlar olarak karşımıza çıkar.

Çocuklarda Burun Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda burun tıkanıklığı belirtileri nelerdir konusu da her anne babanın merak ettiği bir konudur. Bu konuyu da ele alacak olursak özellikle de geçmeyen burun tıkanıklığı için sebep arayışına bir cevap bulabiliriz. Çocuklarda burun tıkanıklığı gibi bir sorunun meydana gelmiş olduğunu şu belirtiler sonucunda anlayabilirsiniz.

  • Çocuklarda iştahsızlık ve yemek yemede zorluk yaşanmas       
  • Nefes darlığı        
  • Huzursuzluk hissi      
  • Baş ağrısı       
  • Balgamlı öksürük      
  • Uykuya dalarken güçlük çekme ve sık sık uykudan uyanma

Özellikle çocuklarda nefes darlığı, beslenme zorluğu ve kaliteli bir uyku çekememe gibi ortaya çıkan pek çok etken, çocukların büyüme ve gelişmesi açısından son derece olumsuz bir durumun da meydana gelmesine sebep olur.

Uykuda Burnu Tıkalı Çocuğa Ne Yapmalı?

Uykuda burnu tıkalı çocuğa ne yapmalı? Genel olarak çocuklar burnu tıkalı olduğu zaman uyku bozuklukları da meydana gelebilir. Bununla birlikte uykusunda burnu tıkalı olan bir çocuk uyurken ağzını açarak nefes almaya çalışır. Ağzı açık olarak uyuyan bir çocuğun da bu duruma bağlı olarak boğazında kuruma ve sonuç olarak boğaz ağrısı gibi bir sorunun da beraberinde gelmesi kaçınılmaz bir son olur. Bu sebepten dolayı da uykusunda burnu tıkalı olan bir çocuğu rahatlatmak gerekir.

Çocuğu uyandırmadan burun tıkanıklığına iyi gelen bir yöntem olarak buhar cihazlarından yardım almak son derece etkili bir çözüm yolu olacaktır. Ne cihazları burnu tıkalı olan bir çocuğun odasına konularak çocuğu ya da bebeğin bulunduğu ortamın nemlendirilmesi açısından son derece büyük bir önem taşır. Bunun yanı sıra bir takım uçucu yağlar da çocukların ve bebeklerin uykuda burun tıkanıklığı için iyi bir çözüm yolu olacaktır.

Çocuğun burnuna ya da burun çevresine lavanta ya da okaliptüs gibi uçucu yağlar konulması çocuğun uykuda burun tıkanıklığının tedavi edilmesi için son derece iyi bir yöntemdir. Bunun yanı sıra bu yağlar yastığının ve yatağının çevresine de konulabilir. Aynı zamanda bu yağlar o an için evinizde yoksa bir kuru soğanı keserek çocuğun bulunduğu ortamda yakınına konularak da burun tıkanıklığına bir çözüm bulunabilir.

Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir Evde Çözüm?

Burun tıkanıklığına ne iyi gelir evde çözüm önerisi olarak bir takım doğal, bitkisel yağlar ya da yöntemler olarak şu şekilde sıralanabilir;

  • Karbonat         
  • Tuzlu su ile gargara         
  • Buhar banyosu         
  • Sirke         
  • Zeytinyağı        
  • Nane

Burun tıkanıklığı için evde yapılabilecek en iyi şeylerden biri her evde bulunan malzemelerle anlatacak olursak; tuz ve karbonat karışımı olacaktır. 1 tatlı kaşığı tuz ve aynı oranda karbonat, suda kaynatılarak avuç içine alınıp buruna çekilebilir.

Elma sirkesi, bal ve 1 bardak su da buruna çekilerek burun tıkanıklığı için son derece etkili bir çözüm yolu olacaktır. Tuzlu su ile direkt olarak gargara yapmak da iltihap nedeniyle tıkanan burun için son derece etkili olacaktır. Burun tıkanıklığı nasıl giderilir 25 saniyede sorusuna da buruna nane çekilmesi ile yanıt verebiliriz.