Cinsel yolla Bulaşan hastalıklar nelerdir?

Bu cinsel yolla bulaşan hastalıklar kişiden kişiye geçen hastalıklardır. Cinsel yolla geçen hastalıkların bulaşma sebebi korunmasız olarak yapılan cinsel temastır. Bu hastalıklar enfeksiyon hastalıkları sınıfında değerlendirilir. Cinsel temas sonucu cinsel yolla bulaşan hastalıklar genellikle, vajen, rahim ağzı, üretra, rektum ve farenks gibi vücudumuzda bulunan mukoza kaplı bölgelerde meydana gelir. Bu bölgelere mikroorganizmaların girmesi ile cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma olasılığı artmaktadır. Bu mikro organizmalar, bakteriler, virüsler ve parazitler olabilir. Toplumumuzda en çok karşılaşılan cinsel yolla bulaşan hastalıklar; Frengi ve Bel soğukluğu dur. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar genellikle birlikte bazı enfeksiyonlara da yol açabilirler. Bu koenfeksiyonların bulaşması sonucunda da HIV gibi virüslerin bulaşması kolaylaşır.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Belirtileri

Şunu bilmemiz gerekir ki cinsel açıdan aktif olan her kişi cinsel yolla bulaşan hastalıklara maruz kalabilirler. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar genel olarak çok uzun bir süre herhangi bir semptom göstermezler. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar semptom vermese bile cinsel yolla bulaşabilirler. Bu hastalıkların tedavi edilmemeleri ileride daha vahim hastalıklara sebep olabilmektedir. Bu komplikasyonları kanser, infertilite ve yenidoğanda enfeksiyonlar olarak açıklamak mümkündür. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların genel olarak herhangi bir semptoma yol açmadığını belirtmiştik. Kişiden kişiye değişen belirti ve bulgular cinsel yolla bulaşan hastalıklara ait belirti ve bulgular etken patojene göre farklılıklar gösterirler. Bütün bunların yanı sıra en çok görülen semptomlar, belirtiler aşağıdaki gibidir;
  • Genital organlarda meydana gelen kaşıntılar, yanma ve şişliklerin oluşması, kızarıklık ve bazen kötü kokuların meydana gelmesi,
  • Genital organlarda ve ağız çevresinde yaraların oluşması, siğiller, deri döküntüleri, yumru oluşumları, lenf bezlerinin şişmesi,
  • Vajenden zamansız meydana gelen kanamalar,
  • Cinsel birliktelik sırasında ağrı hissi,
  • Sıklıkla idrara çıkmak ya da idrara çıkma isteğinin oluşması, idrar sırasında ağrı ve sızı hissedilmesi,
  • Kilo kaybının yaşanması, sarılık, ishal, nedensiz ateşlenme. 

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Tanısı Nasıl Konulur?

Halk sağlığı açısından, cinsel yolla bulaşan hastalıkların tanısının tek bir test ile yapılması önemli bir değere sahiptir. Mikroskopik incelemeler, kültür testlerinin yapılması, serolojik testlerin yapılmasından yeterli sonuçlar alınamadığı zaman ileri teknolojilere sahip moleküler mikrobiyoloji (PCR) testlerinden yararlanmak mümkündür. Tekbir etkene yönelik PCR testleri yapılabileceği gibi, birden fazla mikroorganizmanın genetik materyallerini aynı anda tek bir örnek üzerinden saptayabilen Multiplex PCR testleri uygulamaları da Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların tanı panelinin oluşturulması için gerekli olabilecek bir tanı yöntemidir. Bu testleri, Cinsel yolla Bulaşan Hastalık testleri bölümümüzde biraz daha ayrıntılı olarak açıklamaya çalışacağız.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalık Testleri

 Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi tanının konulabilmesi için tek bir test ile hızlı ve etkili bir şekilde tanının konulması önemlidir. Uygulanmakta olan Multiplex PCR testlerinde idrar, endoservikal sürüntü, vajinal sürüntü, ürethral sürüntü gibi örnekler kısa sürede cinsel yolla bulaşan hastalıklara neden olan mikroorganizmaların tespiti için gerekli olmaktadır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklara en sık neden olan mikroorganizmalar çeşitlidir.
  • Multiplex PCR testlerinin sonuçlarında bu farklı mikroorganizmalar yüksek duyarlılıkta ve özgüllükte tespit edilerek raporlanabilmektedir.
Kültür olarak üreyemeyen ve üremeleri için özel şartlar ve ortam gerektiren mikroorganizmalar da cinsel yolla bulaşan hastalıklara sebep olan mikroorganizmaların tespitinde başarılı bir test yöntemidir. Bu testlerin açıklanma süreleri genellikle 3 ile 4 gün almaktadır. Tüm mikroorganizmaların tek bir seferde ve tek bir cinsel yolla bulaşan hastalık testinin yapılması tek tek yapılacak olan testler ile kıyaslandığında maliyet açısından da daha uygun bir test yöntemidir. Bu mikro organizmalar ise aşağıdakilerdir; Chlamydia trachomatis  Haemophilus ducreyi Herpes simplex virüs  Herpes simplex virüs Mycoplasma genitalium Mycoplasma hominis Neisseria gonorrhea Treponema pallidum Trichomonas vaginalis Ureoplasma (U.urealyticum/U.parvum)

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Tedavileri

Cinsel yolla bulaşan hastalıkları n tedavilerinden önce, cinsel yolla bulaşan hastalıkların neden bu kadar sık görüldüğünü bilmekte yarar vardır. Bu sorunun cevabı, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan nasıl korunulacağının nasıl uzak durulacağının bilinmemesi veya bilindiği halde önlemlerin bilerek alınmamasıdır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanmanın en önemli nedenlerinden birisi de fazla sayıda cinsel partner olması, homoseksüel, biseksüel ya da olağan dışı seks tercihlerinin kişi tarafından uygulanması, alkol ve damar içi illegal uyuşturucu tipi ilaçların kullanımı, para ile seks yapmakta olan seks işçileri ile cinsel yolla temasta bulunulması olarak sayılabilir. Bu aklımızda kalmalı ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara yılda bir milyon kişiden fazla kişinin bu hastalık ile ilgili enfeksiyonlara kapıldıklarını unutmamalıyız. (Bu veri dünya sağlık örgütü verisidir) Prezervatif kullanımının özen gösterilmesi gereken bir konunun da hiçbir zaman aklımızdan çıkarılmaması gerekmektedir. Cinsel yolla bulaşan hastalık tanısı konulan kişinin uzman bir hekim tarafından uygulanacak olan bir tedavi yöntemine ihtiyacı bulunur.Yapılacak olan tedavi sırasında genellikle antibiyotik, antiviral, antiparaziter ilaçlar kullanır. Cinsel yolla bulaşan hastalığı meydana getiren etkenlere karşı uygun olarak kullanılacak ilaçlar kesinlikle konusunun uzmanı bir doktor kontrolünde alınmalıdır. Her hastalıkta olduğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisinde de kulaktan dolma ilaçlar kullanılmamalıdır. Korunmasız cinsel ilişki sonrası kullanılan Ertesi gün hapı nedir ve nasıl kullanılır?  detaylı bilgi yazımızda.