Burun Tıkanıklığı Nedir, Burun Tıkanıklığında Teşhis Ve Tedavi Yöntemi Nasıl Yapılır?

    Burun tıkanıklığı; Nazal konjesyon olarak tanımlanır ve çoğu zaman kafa içindeki boşluklar olan sinüslerin muhtelif nedenlerle iltihaplanması olarak beliren bir şikayettir. Bu şikayete çoğu zaman sinüslerde dolgunluk hissi ve baş ağrısı eşlik edebilir. Burun tıkanıklığı çoğu zaman hekimlerin bilgi ve tedavisi ile kontrol altına alınabilecek bir şikayettir. Özellikle de kronikleşen burun tıkanıklıklarında ise medikal tedavi oldukça önemlidir.

    Tıkanıklık; Burun içindeki hava yollarının kan damarları yada membranlarında (dış kısımlarında) kendini;  ödem, tıkanıklık hissi ile gösterir.  

    Basit tıkanıklıklar çoğu zaman bir müdahale gerektirmeden birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçerken birtakım burun tıkanıklıkları ise; uzun süreli (kronik) olarak devam edebileceği için hekim kontrolünü zorunlu kılar. Burun tıkanıklığı, her yaştan fertleri her dönem etkileyebilecek bir durumdur. Bebeklerden ileri yaş bireylere kadar herkeste gelişebilen bu şikayet, birtakım bireylerde ise sık tekrarlama eğilimindedir. Tıkanıklığın yarattığı şikayetlerin yarattığı semptomları hafifletmek adına önlemler alınabilir.

Tıkanıklığa Sebep Olan Başlıca Faktörler;

Yaşanan Gribal enfeksiyonlar

Mevsim geçişleri

Burun içindeki burun eti

Saman nezlesi

Konka şişmeleri

Alerjiler

Hormonal değişiklikler

Grip

Sinüzit

Burun polipleri

Tiroid bozuklukları vb.


Burun tıkanıklığının teşhis yöntemi nedir?

Hekim tarafından hastanın şikayetleri ve fizik muayene bulguları değerlendirilerek belirlenebilir.

   Hastanın burun tıkanıklığına neden olabilecek anatomik bir sorunu olup olmadığı, burun içi hava yollarının endoskopik olarak değerlendirilmesi ve bilgisayarlı tomografi gibi çeşitli radyolojik tetkiklerle değerlendirilir.

 Burun tıkanıklığı nasıl tedavi edilir?

Tıkanıklığa yol açan esas sebebin kökeni tedavi edilerek burun tıkanıklığını ortadan kaldırabilir. Sık görülen enfeksiyonların neden olduğu burun tıkanıklığına bağlı üst solunum yolları için, doktor tarafından onaylanmış ve reçete edilmiş bir dekonjestan burun spreyi kullanılması faydalı olabilir.

Bu uygulamaya ek olarak, doktorun bilgisi ve reçetesine göre buhar soluma, sıcak kompres, antihistaminikler, bölge nemlendirme veya su alımını artırma gibi yöntemler de alerjik burun akıntısı için faydalı olabilir.

Anatomik burun tıkanıklığı için ise;  bu sorun cerrahi müdahale ile düzeltilebilir. Sağlıklı Günler…