Boğaz Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Boğaz kanseri belirtileri nelerdir derken gırtlak kanseri adı vermiş olduğumuz rahatsızlıktan söz ediyoruz. Gırtlak kanseri yani boğaz kanseri, insanların yaşamını son derece derinden etkileyen ve konuşma ile ses tonuna oldukça büyük ölçüde zarar veren bir durum olarak karşımıza çıkar. Bu durum da dolayısıyla günlük hayatta yansıyan ve yaşam kalitesini son derece büyük ölçüde düşük seviyeye getiren bir durumdur.

Tüm hastalıklar için konuşacak olursak önceden teşhis koymak her zaman için en önemli şeylerden biridir. Erken teşhis hayat kurtarır sözü gerçekten tam bir klişe gibi görünse de bütün hastalıklar için özellikle de kanser gibi ciddi bir hastalık için son derece doğru bir sözdür. Bizler de işte tam da bu aşamada sizlere boğaz kanseri belirtileri hakkında bir takım önemli bilgiler vereceğiz.

  • Seste kısılma          
  • Öksürük           
  • Kilo kaybı ve iştahsız olma           
  • Yutkunmakta ya da bir şeyler çiğneyip yutmakta zorluk çekme           
  • Kulakta ve boyunda yara ve ağrı           
  • Boyun kısmında ya da ense bölgesinde ele gelecek kadar büyük bir yumru

Boğaz kanseri meydana geldiği zaman genel olarak bütün bu belirtiler son derece yavaş bir şekilde ilerleyeceği için bu hastalık pek çok kişi tarafından çok geç fark edilir. Fark edildiğinde ise maalesef ki çok geç kalınmış olur. Boğaz kanseri nedir gibi bir sorunun cevabı olarak daha kolay anlaşılır bir şekilde söyleyecek olursak bu hastalığın boğaz bölgesinde meydana gelen hücrelerin kontrol edilemeyen bir şekilde çoğalmasıdır diyebiliriz. Bu hücre büyümesi durumu yani boğaz kanseri, hemen hemen her yaştan insanda ve her cinsiyette meydana gelebilir.

Eğer ki boğaz kanserinin en belirgin özelliklerinden söz ediyorsak; çoğu zaman boğazda yabancı bir cisim olduğu hissi uyanması ve zaman zaman boğaz ağrılarının meydana gelmesi diyebiliriz. Aynı zamanda kulaklarda ve boyunda meydana gelen anormalliklerin de bu konuda son derece büyük bir sinyal olduğunu anlamak mümkün olacaktır.

Gırtlak Kanseri Neden Olur?

Gırtlak kanseri neden olur sorusu da bu hastalığa yakalananların ya da yakınlarında bu hastalığı görenlerin sormak istediği ve en çok merak ettiği konulardan biri olarak gündeme gelmektedir. Gırtlak kanserinin tam olarak hangi sebepten dolayı meydana geldiği bilinmemektedir. Ancak bir takım olasılıklardan ötürü Gırtlak kanserinin meydana geldiği ya da gelebileceği düşünülür. Gırtlak kanseri nedenleri arasında herhangi belli bir şey söyleyemesek de genel olarak pek çok faktörün bir araya gelmesi sonucunda bu hastalığın meydana gelebileceği de uzmanlar tarafından düşünülmektedir.

Bu hastalık çok fazla cinsiyet ayrımı yapmazsa da genel olarak erkeklerin gırtlak kanseri olma olasılığı kadınlara göre çok daha yüksektir. Ayrıca gırtlak kanseri kimlerde olur gibi bir soru sorarsanız da bunun en büyük olasılıkla sigara kullanımı yapan kişilerde ortaya çıktığını da belirtmek durumundayız.

Gırtlak Kanseri Nasıl Tespit Edilir?

Gırtlak kanseri nasıl tespit edilir sorusunu sormadan hemen önce gırtlak kanseri için hangi doktora gidilir konusunda bilgi almanız gerekir. Boğaz kanseri olarak da bilinen gırtlak kanseri kulak burun boğaz yani hastanenin KBB bölümü ile alakalı bir hastalıktır. Şikâyetinize ve haftalık öykünüze bakarak kulak burun boğaz doktoru boğazınızı muayene ederek ve bir takım tetkikler yaparak bu hastalığı teşhis edecektir. Bu noktada lenf bölgeleri doktor tarafından fiziki bir muayene altına alınır kötü huylu bir kitle söz konusu ise bu aşamada genel anestezi şeklinde bir inceleme yani biyopsi işlemi yapılarak bu kitle patolojiye gönderilir. Eğer ki patolojiden bu kitle hakkında kötü huylu bir hücre bulunduğu hakkında bir sonuç çıkarsa teşhisi tamamen konulur.

Gırtlak Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gırtlak kanseri tedavisi nasıl yapılır konusunu bu süreçte bir takım kemoterapi, radyoterapi ya da ameliyat gibi bir takım yöntemlerle açıklayabiliriz. Bunun yanı sıra hastalığın ne kadar ilerlediğine de bağlı olarak ilaç kullanımı yapılması da söz konusu olacaktır.

Gırtlak Kanseri Olan Kişiler Nelere Dikkat Etmelidir?

Gırtlak kanseri olan kişiler nelere dikkat etmelidir konusunu ayrıca dikkat çekmek gerekiyor. Bu hastaların ilk olarak sigarayı bırakması ve kesinlikle tütün maddesi ile hiçbir şekilde haşır neşir olmaması gerekir. Bunun yanı sıra solunum yolu ile alabileceği bir kimyasal madde ortamında bile kesinlikle bulunmaması gerekir. Gırtlak kanseri gibi bir hastalık ile karşı karşıya gelmiş olan bir kişinin beslenmesine de dikkat etmesi son derece büyük bir önem taşır ve tabii bol bol su içme de bu hastalıkta oldukça önemli olacaktır.

Çok yüksek bir sesle konuşmamaya çalışmak, bağırmamak genel olarak gırtlak kanserinde bir şeylerin dengede tutulması açısından çok önemli bir durum iken zaten ses kısıklığı olacağı için bu kişilerin çok fazla bağıramayacağını ancak bağırmaya da çalışmaması gerektiğini belirtmemiz gerekir. Bu hastalığa yakalanan kişilerin ayrıca Ilık şeyler tüketmesi ve çok fazla soğuk ya da buzlu yiyecek ve içeceklerden kaçınması da etkili bir durum olarak karşımıza çıkar. Son olarak da gırtlak kanseri olan kişilerin mutlaka doktor kontrolünden çıkmaması ve tedavi sürecinde doktorun vermiş olduğu ilaçları ya da kemoterapi gibi yöntemleri kullanması son derece önemli bir konudur diyebiliriz.

Gırtlak Kanseri Olan Ne Yemeli?

Gırtlak kanseri olan ne yemeli ya da gırtlak kanserine ne iyi gelir konusu ile ilgili olarak da bu hastalığa yakalanmış olan bir kişinin tavuk, kırmızı et, yumurta ve baklagiller tüketimine özen göstermesi yani vücuduna bol miktarda protein alması doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Gırtlak Kanserine Hangi Bitki İyi Gelir?

Gırtlak kanserine hangi bitki iyi gelir diye soracak olursanız da ilk olarak papatya bitkisinden söz etmek mümkün olacaktır. Papatya bitkisinin çayını düzenli olarak tüketmek gırtlak kanseri için yumuşatıcı bir görev görür. Zerdeçal, çörek otu ve limon gibi doğal bitkiler ise gırtlak kanseri başta olmak üzere genel olarak kanser tedavisinde doktorlar tarafından en çok tavsiye edilen ürünlerdir.