Böbrek Taşına Ne iyi gelir?

Böbrek taşlarının düşürülmesi, taşın boyutu ile doğrudan ilişkilidir. Örneğin 5 mm’nin altındaki böbrek taşları zaman içerisinde ya da kişinin alabileceği bazı önlemler ile düşebilirken, 5 mm’den büyük böbrek taşlarının düşürülmesi için operasyon yöntemleri uygulanmaktadır. 5 mm’den küçük böbrek taşlarının düşürülmesi amacıyla uzman bir nörolog tarafından reçete edilen ilaçlar ile üreter kanallarının genişlemesi sağlanabilir ve böbrek taşlarının düşmesine yardımcı olunabilir. Ancak daha büyük boyutlardaki böbrek taşlarının düşürülmesi için cerrahi operasyonlara ihtiyaç bulunmaktadır. Bazı bitkisel tedavi yöntemleri ile böbrek taşlarının düşürüldüğüne dair halk arasında konuşulan ve uygulanan yöntemler bulunmaktadır. Ancak, tıp biliminde kesinlik kazanmamış bu uygulamaların yapılması bir uzman hekim tarafından tavsiye edilen bir durum değildir. Böbrek taşlarının düşmesi için ve de böbrek taşına ne iyi gelir sorusunun cevabına ulaşılması için yapılması gereken en önemli şey, uzman bir uzman hekime başvurmak ve uzman hekimce planlanan tedaviye bir an önce başlamaktır. Bitkisel bazı karışımlar ile böbrek taşının düşürülmesine çalışılması birçok durumda faydadan çok zarar da verebilecek bir uygulamadır.  Bu bitkisel ürün ve karışımların tahlillerinin yapılmadan, hijyen olmayan koşullarda meydana getirilmesi ve bu karışımların tahlillerinin yapılmadan piyasaya sürülerek, kulaktan dolma bilgilerle satın alınarak kullanılması, böbrek taşına ne iyi gelir sorusunun cevabı olmaktansa böbrek taşına ne iyi gelir sorusunun tam karşıtı olarak, böbrek taşını düşürmeye çalışırken sağlığımıza nasıl zarar verebiliriz olarak yorumlanmalı ve kabul edilmelidir. Uzman bir cerrahi hekim tarafından böbrek taşının düşürülmesi için açık ve kapalı tip ameliyat türlerinin yanı sıra lazer ve ses dalgaları kullanma teknikleri ile de böbrek taşlarından kurtulmak mümkündür. Kişinin sağlık durumu, yaşı ve genel sağlık durumu da dikkate alınarak yapılacak bu ameliyatlar ile böbrek taşına ne iyi gelir sorusunun cevabını net bir şekilde elde etmek mümkündür. Böbrek taşı ameliyatları genelde fazla riskli olmayan ameliyatlardır. Ancak, tıp uzmanlarınca her ameliyatta bir risk olduğunun hatırlatılması yapılmaktadır. Bu sebeplerden dolayı, ameliyat için, kişiler kendilerince bir araştırma yapmalı ve güvenle kendilerini teslim edecekleri uzman hekime ve sağlık kurumuna başvuru yapmalıdırlar. Böbrek ağrısı, böbrek taşları dolayısıyla insan vücudunda meydana gelen en güçlü ağrılardan birisidir. Yaşam kalitesini oldukça kötü etkileyen bu ağrılardan ve böbrek taşlarınızdan kurtulmanız için gecikmemeli ve uzman bir hekime kendinizi emanet etmeniz gerekmektedir.  

Böbrek Taşına Faydalı, Eriten veya Düşüren Yiyecekler:

Böbrek taşı oluşmaması için en önemli lan şey, yeni böbrek taşı oluşmasına engel olmak olacaktır. Bu konuda kişinin ilk yapması gereken, yaşam düzeninde bazı değişiklikler yapmasıdır. Böbrek taşının oluşumuna engel olabilecek ya da böbrek taşının düşmesine yardımcı olacak besinlerin tüketilmesi böbrek taşının düşmesine iyi gelecektir. Lifli besinlerin böbrek taşı düşmesine olumlu etkileri bulunmaktadır. Bu yüzden lif içeren besinlerin tüketilmesi önem arz etmektedir. Lifli besinlere örnek olarak sebze ve meyveleri saymak mümkündür. Ispanak, çay yaprakları, ceviz, buğday kepeği ise okzalat bakımından zengin tüketim maddeleridir ve bu besinlerin tüketilmesinden kaçınılması gerekmektedir.  Bol sıvı tüketiminin önemine bu bölümde de kuvvetli bir vurgu yapmak gerektiği kanaatindeyim. Bol sıvı tüketilmesi böbrek taşı düşürülmesi için en önemli maddelerin başında gelmektedir. Tüketim sırasında kalsiyum miktarının sınırlandırılması gerekmekte ve böbrek taşının düşürülmesine iyi gelmeyen tüketim besinleri içerisine kalsiyum bakımından zengin besinler yerleştirilmelidir.  

Böbrek Taşı Nasıl Düşer?

Böbrek taşı düşürmeye ne iyi gelir sorusunun cevabına gelmeden önce, böbrek taşları ile ilgili bazı bilgileri belirtmek gerektiği kanaatindeyim. Bu konu hakkında aşağıdaki açıklamaları yapalım önce;  

Böbrek Taşı Nedir?

 Böbrek kanalları içerisinde meydana gelen mineral içerikli sert kitleler böbrek taşı olarak adlandırılırlar. Böbrek taşlarının tam olarak ne sebeplerden oluştuğu kesin olarak bilinmemektedir. Ancak bazı sebepleri tespit edilmiş ve hastalardaki böbrek taşı oluşumlarının nedenleri aşağıda sıralanmıştır.
  1. Genetik faktörler,
  2. Doğuştan oluşmuş idrar yolları anomalileri,
  3. Gut, sistinürü gibi bazı sistemik hastalıklar.  
Böbrek taşlarının oluştuğu bölgeler ise kısaca idrarın olduğu her nokta olarak kısaca belirlenmiştir. İdrar yapısı içerisinde bulunan bazı koruyucu maddelerin az üretilmesi, böbrek taşı oluşumuna sebep olabilmektedir. Böbrek taşı oluşumunun hangi ülkelerde daha sık olarak oluştuğu incelendiğinde, sıcak ve tropikal bölgeler ile yüksek rakımlı bölgeler karşımıza daha fazlaca çıkmaktadır. Toplumumuzda görülme sıklığı oldukça fazla lan böbrek taşı oluşumları, erkek hastalarda kadın hastalara nazaran üç kat daha fazla olmaktadır. Kişilerde böbrek taşı oluşumunu hızlandıran birçok sağlık sorunu bulunmaktadır. Bu sağlık sorunlarının başında sıklıkla tekrar eden idrar yolu hastalıkları gelmektedir. Sıklıkla tekrarlayan idrar yolu hastalıklarının yanı sıra bazı metabolizma hastalıkları, kronikleşmiş olan pankreas hastalığı, birçok böbrek hastalıkları böbrek taşı oluşumunu hızlandıran hastalıklardır. Kronik bağırsak hastalığı da böbrek taşı oluşumunu hızlandıran bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır.  

Böbrek Taşı Düşürme Belirtileri:

Böbrek taşı oluşumuna maruz kalmış hastanın böbrek taşı düşürmesi ile ilgili bazı belirtiler gösterdiği yapılan incelemeler sonucunda tespit edilmiştir. Böbrek taşı düşürme belirtileri arasında en başta şiddetli ağrı ve bu ağrının değişken bir şekilde seyretmesi sayılabilir. Böbrek taşı düşürme belirtileri arasında kişinin sebepsiz, bulantı ve kusma hissine kapılması ve bu durumları yaşamaları da bulunmaktadır. Böbrek taşı düşürülmesi konusunda kişiyi uyaracak en önemli ve belirgin belirti ise idrara çıkma sırasında idrarda kan görülmesidir. Ancak bu belirtilerin görüldüğü bazı başka hastalıklar bulunmakta ve böbrek taşı düşüren kişi bu belirtileri karıştırabilmektedirler.  Karın ağrılarında ve özellikle akut Apandisit konusunda hasta iyi bir tetkikten geçirilmelidir. Bu hastalıkların belirtileri ve seyri böbrek taşı nedeniyle görülen belirtileri ile sıklıkla karıştırılmaktadır.  

Böbrek taşı Düşürmek İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Böbrek taşı hastalığı yaşayan kişilerin dikkat etmesi gereken bazı konular vardır. Böbrek taşı düşürmek için bu konulara dikkat edilmesi gerekmektedir. Hastalık yaşamaktaki kişinin çok su tüketmesi böbrek taşı düşürülmesi için en önemli dikkat edilmesi gereken husustur. Yazın su tüketiminin önemi daha fazladır. Kişiler özellikle yaz aylarında su tüketimlerini arttırmalıdırlar. Tein ve Kafein yönünden zengin çay ve kahve tüketiminin azaltılması gerekmektedir. Yemeklerde kullanılan tuz miktarı minimum seviyeye indirilmelidir. Hayat şartlarında iyileştirmelere gidilmeli ve düzenli egzersiz yapılmasına çalışılmalıdır. Günlük düzenli yürüyüşler yapılması gerekmektedir. Vücut kitle endeksinin iyi bir yüzdeye gelmesi sağlanmalı, ancak ani kilo kayıplarından kaçınılmalıdır. Yemek yerken yavaş yavaş yenmeli ve hızlı yemek yemeden kaçınılmalıdır. Tabii ki uzman bir hekim tarafından kontrol edilerek, reçete edilen ilaçların da uygun bir şekilde kullanılması gerekmektedir.   Taş meydana gelme Riskini Arttıran Bazı Faktörler Bulunmaktadır. 

Taş oluşumunu tetikleyen faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Yeteri sıvı alımının olmaması, Aileden gelen genetik faktörlerin mevcut olması, Yaş aralıkları (böbrek taşları genellikle 30 ile 50 yaş aralığındaki kişilerde görülür) Cinsiyet Faktörleri (Taş oluşumu genellikle erkeklerde kadınların 3 misli meydana gelmektedir) Yaşam Standartları Kötülüğü (Az hareket ya da tamamen hareketsiz bir yaşam sürülmesi) Bilinçsiz ve düzensiz yapılan bazı diyet uygulamaları.   Kendinizi Türk Hekimlerine Emanet Etmekten Korkmayın. Kalın sağlıcakla.