Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?

Böbrek taşı belirtileri nelerdir? Böbrek taşı zararlı mıdır ya da ne tür sorunlara yol açar? Böbrek taşının hangi hastalıklara sebep olacağı ya da ne gibi şeyler tüketen insanlarda olabileceği veya genetik anlamda kalıtsal bir döngüsü olup olmadığı gibi bir takım sorular risk grubundaki kişilerin sık sık merak ettiği bir konu olarak karşımıza çıkar.

Böbrekler, insan vücudunda son derece önemli organlardır. Bu organlar vücudun boşaltım döngüsü ile ilgili en önemli görevi gördüğü için sonu ölüme bile varabilecek kadar hayati hastalıklara kadar gidebilecek organlardır. Bu durumda da böbreklerin mutlaka işlevini her zaman için en doğru şekilde devam ettirmesi gerekiyor.

Böbreklerde taş olması yaşam kalitesinde günlük hayatı son derece büyük bir oranla olumsuz yönde etkileyebilecek olan bir durumdur. Son derece büyük bir ağrıya ve hareket kısıtlıklarına sebep olduğu için böbrek taşlarına en acil şekilde müdahale edilmesi oldukça büyük bir önem arz eder. Dolayısıyla da bir an önce bu tür bir rahatsızlığın belirtilerinin en kısa sürede anlaşılması gerekir. Peki, böbrek taşı olduğunu nasıl anlarız? Böbreğinde taş olan bir kişinin ne tür şikâyetleri olur. İşte bu belirtileri sizin için şu şekilde sıraladık.

  • Böbrek bölgesinde son derece şiddetli bir ağrı ve yanma         
  • İdrar yaparken acı çekme ve idrardan kan gelmesi        
  • Yüksek ateş ve titreme nöbetleri geçirme         
  • Çok sık bir şekilde idrara çıkmaya başlama        
  • İdrar yaparken güçlük çekme ve az az idrar yapabilme         
  • Mide bulantısı ve kusma

İdrarda meydana gelen bir takım sorunlar her zaman için böbreklerle ilgili bir takım sorunlara işaret eder. Ancak bu sorunlara bakacak olursak böbrekte meydana gelebilecek olan pek çok farklı hastalık olması da beklenebilir. Bu sebepten dolayı da yukarıda sıralamış olduğumuz diğer semptomlara da bakarak bu konuda şüphelenmek gerekli olacaktır. Mesela hem idrar yaparken güçlük çekme, hem mide bulantısı hem de böbreklerde şiddetli bir ağrının meydana gelmesi gibi bir durum söz konusu ise böbrek taşı gibi bir sorun ile karşı karşıya kalmış olduğunuzdan şüphe edebilirsiniz. Ancak bu bağlamda şunu da belirtmek gerekir ki bu yazılar sadece böbrek taşı sorununun ne gibi belirtileri olduğunu açıklığa kavuşturmak içindir. Yani kendi kendinize teşhis koyup da böbrek taşı olduğunuza karar vermeniz için değil. Kesinlikle bir doktora müracaat etmeden herhangi bir teşhis koymamanız gerekir.

Böbrek Taşı Neden Olur?

Böbrek taşı neden olur konusu ile ilgili olarak özellikle genetik yatkınlığın yanı sıra yaşam koşulları ve kişinin yaşam tarzı ile ilgili pek çok faktörden söz etmek mümkün olacaktır. Bu durumu göz önünde bulundurarak bir çıkarım yapacak olursak da böbrek taşının meydana gelmesinde genetik faktörden çok yaşam tarzı ve beslenme şekli çok daha büyük bir etki yaratır. O zaman böbrek taşı sebepleri hakkında neler söyleyebileceğimizi aşağıdaki maddelere bakarak bir değerlendirmeye alalım.

  • Aşırı derecede kilolu olmak         
  • Hareketsiz bir yaşam tarzı benimsemek         
  • Böbrek taşı sorunuyla daha önce karşılaşmış olmak         
  • Ailede böbrek taşı sorunu yaşamış olan kişiler olması      
  • Gut hastalığı       
  • Böbreklerde doğuştan gelen bir yapısal bozukluk olması        
  • Bağırsaklarda meydana gelen bir takım sorunlar          
  • Böbreklerde başka hastalıkların olması

Böbrek hastalıklarının genel olarak benzer özellikler taşıması daha farklı böbrek rahatsızlıklarının da birbirini tetiklemesine yol açıyor. Bu nedenle de böbreklerinde herhangi bir hastalık olan kişiler için böbrek taşı gibi bir sorunla da karşı karşıya kalınması her zaman için beklenen bir durum olacaktır.

Hangi hastalık böbrek taşına neden olur gibi bir sorunun cevabı ise gut hastalığı ön planda tutulmakla birlikte aynı zamanda da şeker hastalığından da söz etmek mümkün olacaktır. Neden diye soracak olursanız çünkü şeker hastalığı gibi bir durum söz konusu olduğu zaman damarlarda tıkanıklıkların meydana gelmesi ve kan şekerinin kan basıncını tetiklemesi gibi sorunların bu rahatsızlığa ve çeşitli böbrek hastalıklarına neden olacağı da göz önünde bulundurulmalıdır.

Böbrek Taşı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Böbrek taşı için hangi doktora gidilir diye soracağınız bir soruya iç hastalıkları doktoruna gitmeniz gerektiğini söyleyerek cevap verebiliriz. Çünkü iç organlarla ilgili hastanelerde iç hastalıkları uzmanları yer alır. Bu bölümün bir diğer adı da dâhiliye bölümüdür. Yani böbrek taşı ya da böbreklerde meydana gelen herhangi bir sorun için mutlaka hastanede dâhiliye bölümüne müracaat etmeniz gerekir. Eğer ki böbrek taşı ani bir ağrı ile ortaya çıkmış ise hastanenin acil bölümüne müracaat edilmesi gerekir. Daha sonra acildeki doktor, gerek görürse hastayı iç hastalıkları uzmanına sevk eder.

Böbrek Taşı Nasıl Tedavi Edilir?

Böbrek taşı nasıl tedavi edilir konusunda böbrekteki taşın boyutuna uygun olarak bir işlem yapılır. Bu noktada bir de böbrek taşı kendiliğinden düşer mi gibi bir soru ile de karşı karşıya kalabiliriz. 5 mm’den küçük olan taşlar için konuşacak olursak böbrek taşının kendiliğinden düşebileceğini söylemek mümkün olacaktır. Ancak daha büyük taşlar için bir takım ilaçlar verilebilir ya da hastanın hareket etmesi ve çok fazla su içmesi sağlanabilir. Bunun yanı sıra cerrahi müdahale ya da lazerle taş kırma yöntemi gibi çeşitli yöntemler de kullanılabilir.

Böbrek Taşı Evde Nasıl Düşürülür?

Böbrek taşı evde nasıl düşürülür? Bunun için yapılması gereken en önemli şeylerden biri bol miktarda su tüketimi yapmak olacaktır. Bu aşamada çok su tüketmek böbrek taşının daha kolay bir şekilde düşmesine yardımcı olurken hareketsiz kalmamaya çalışmak da ayrıca bir önem taşır. Fiziksel bir aktivite yaparak böbrek taşının sorunsuz bir şekilde düşürülmesi mümkün olacaktır.

Böbrek taşı ağrısı da bu aşamada çok büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. Böbrek taşının hem ağrısını gidermek hem de taştan bir an önce ve daha kolay bir şekilde kurtulabilmek adına sıcak su torbası ya da sıcak havlu uygulaması kullanılabilir.