Tıkalı gözenekler, sivilceler, sivilce ve güneş lekeleri gibi birçok cilt sorunun tedavisinde özellikle son 10 yılda kullanımı gittikçe artan asitler, alfa hidroksi asitler (AHA), beta hidroksi asitler (BHA) ve polihidroksi asitler (PHA) olmak üzere 3 grupta incelenirler. Bütün asit türleri belirli cilt sorunlarının tedavisi için yoğunlaşmış etkilere sahiptir. Leke tedavisinde alfa hidroksi asitler daha sık kullanılırken, akne ve gözenek tedavisinde beta hidroksi asitler cilt bakım rutinine daha sık eklenmektedir. 

Beta Hidroksi Asit Nedir?

İçerisinde büyük tanecikler içeren fiziksel peelingler, cildin yalnızca en üst tabasına etki ederek cildin soyulmasını sağlarlar, ancak daha alt tabakalara etki etmezler. Bu nedenle cilt lekeleri, kir ve yağla tıkanmış gözenekler ve sivilce tedavileri için kimyasal peeling kullanılmaktadır. Bu amaçla enzim peelinglerin yanında daha sık kullanılan ürünler olan kimyasal asitler içerisinde beta hidroksi asitler, yağda çözünen organik asitlerdir. BHA grubunun en etkili üyeleri salisilik asit ve hyalüronik asittir.

Beta Hidroksi Asit Ne İçin ve Nasıl Uygulanır?

Alfa hidroksi asitler sadece suda çözünebilen asitlerdir ve asıl kullanım alanları ölü derilerin uzaklaştırılmasını sağlayarak cilt lekelerinin ve kırışıklıkların giderilmesidir. Ancak beta hidroksi asitler yani salisilik asit yağda çözünebildiğinden ve cildin en alt tabakalarına inebildiğinden gözeneklerde birikmiş bütün kir ve yağın çözünmesini ve temizlenmesini sağlar. Bu nedenle en sık sivilce ve siyah nokta tedavisinde kullanılırlar. Sivilcelerin neden olduğu lekeler ve kızarıklıkların giderilmesi için idealdir. Alfa hidroksi asidin aksine, kuru ve hassas ciltlerde bile yeterli nemlendirici desteğiyle etkili ve güvenli olarak kullanılabilmektedir. 

Salisilik Asit Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Salisilik asit, saf olarak kullanıma uygun bir içerik değildir. Temizleyici, tonik veya serum gibi cilt bakım ürünlerinde salisilik asit konsantrasyonu FDA tarafından maksimum %5 olacak şekilde onaylanmıştır. Ancak bazı cilt bakım merkezlerinde uygulanan kimyasal peelinglerde BHA oranı %30’u bulabilmektedir.  Salisilik asit, tıpkı glikolik asit ve laktik asit gibi cildin soyulmasına neden olduğundan cilt bakım rutinine eklendiğinde güneş ışınlarından mutlaka korunmak gerekir. Aksi takdirde daha ciddi cilt lekesi sorunlarıyla karşılaşılabilir.  İlk defa beta hidroksi asit kullanmaya başlayan kişilerin, ürünü öncelikle cildin küçük bir bölgesinde deneyip irrite edip etmediğini kontrol etmesi ve düşük konsantrasyonlarda ürünleri kullanması önerilmektedir. Bunun yanında gebelerin ve aktif yarası olan kişilerin salisilik asit kullanması kesinlikle yasaktır.