Bebeklerde Sarılığa Ne İyi Gelir?

Bebeklerde sarılığa ne iyi gelir? Sorusu özellikle yeni doğan bebeklerde sık sık görülen sarılık hastalığının görülmesi halinde ebeveynler tarafından sıkça merak edilen konular içerisinde yer almaktadır.

Bu kapsamda özellikle sarılık hastalığı fizyolojik bir hastalık olup yeni doğan bebeklerde sıkça rastlanmaktadır. Anne karnında bulunan bebeklerde bilirubin maddesinin artış göstermesi doğum sonrasında sarılık oluşmasına neden olmaktadır.

Özellikle doğum sonrasında ilk bir haftalık süreçte bebeklerin kanında çok veya az miktarda bilirubin maddesi bulunmakta olup çok bulunması halinde sarılık hastalığı söz konusu olmaktadır. Bu noktada aslında yeni doğan bebeklerin tamamında görülen bu rahatsızlık tehlikeli durumlarda olmayıp bir veya 2 hafta arasında kendiliğinden geçmektedir. Ancak ileri düzey olması halinde mutlaka çocuk doktoru tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.

Yeni Doğan Bebekte Sarılık Nasıl Geçer?

Yeni doğan bebeklerde sarılık nasıl geçer? Sorusunun cevabına gelecek olursak özellikle yeni doğanlarda görülen sarılık hastalığının tedavisi bebeğin kaç günlük olduğuna bağlı olarak değişiklik göstermekte olup aynı zamanda bebeğin kilo durumuna ve kanında bulunan bilirubin maddesinin miktarına göre değişiklik göstermektedir.

Bu noktada ilk 1 ve 2 hafta kadar bebeklerin düzenli olarak gözlemlenmesi gerekmekte olup 2 haftalık süreçte geçmemesi halinde doktor tarafından bu sürecin takibe alınması gerekmektedir.

Yeni doğan bebeklerde bilirubin seviyesinin oldukça yüksek olması halinde fototerapi adı verilen özel dalga boylarında ışık yayan lambalar ile ışık tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedavi içerisinde bulunan ışık sayesinde bilirubin maddesinin idrar içerisinde çözülmesini sağlamakta ve böylece vücuttan dışarıya atılarak sarılığın ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır.

Bebeklerde sarılık ışık tedavisi kaç gün sürer? Sorusu da bu noktada oldukça sık merak edilmektedir. Bu noktada tedavi süresi yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi bilirubin maddesinin miktarına ve bebeğin kilosuna göre değişiklik göstermektedir.

Yenidoğan bebeklerde sarılığa ne iyi gelir? Diye merak edenler için ise aynı zamanda bu süreçte bol miktarda sıvı kaybına uğraması nedeniyle bebeklerin 2 saatte bir düzenli olarak emzirilmesi yeterli düzeyde süt miktarının bulunmaması halinde ise mama takviyesi yapılması gerekmektedir.

Anne Sütü Sarılığı Tedavi Yöntemleri

Anne sütü sarılığı, süt sarılığı olarak da adlandırılmakta olup anne sütünün içerisinde yer alan maddelerin fazla miktarda veya tam tersi eksik miktarda olması nedeniyle tetiklendiği durumlardır. Oldukça kolay bir tedaviye sahip olan anne sütü sarılığı tedavisinde asıl amaç bilirubin seviyesinin beyne zarar vermesini engellemektir.

Anne sütü sarılığı 2 farklı şekilde görülmekte olup iyi ki erken anne sütü sarılığı ve ikincisi geç anne sütü sarılığı olarak bilinmektedir.

Erken anne sütü sarılığı bebeğin doğduktan hemen sonraki ilk haftada gözlemlenen sarılık hastalığı olarak bilinmekte ve genellikle bebeğin az miktarda ve yetersiz beslenmesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

Geç anne sütü sarılığı ise bebeğin doğduktan sonraki ikinci haftaya kadar devam eden sarılık hastalığı olarak bilinmekte olup anne sütünde yer alan bilirubin maddesinin fazla miktarda olması nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

Bu süreçte bebeklerde oluşacak sarılık hastalığının tedavisi için en etkili yöntem bebeklerin sık sık anne sütü ile emzirilmesi genellikle gün içerisinde 10 ile 12 defa emzirilmesi önerilmemektedir. Böylece vücutta bulunan bilirubin maddesi idrar yoluyla dışarıya atılarak sarılık ortadan kalkmaktadır.

Bebeklerde Sarılık Neden Olur?

Bebeklerde sarılık neden olur, nasıl geçer? Gibi sorular özellikle anneler tarafından çocuklarında sarılık problemi görüldüğünde en çok merak edilen ve genellikle anneleri sıkça korkutan bir durum olmaktadır.

Bu noktada ilerleyen sarılık olmaması halinde her bebekte olağan bir durum olan sarılık problemi kısa sürede kendiliğinden geçmektedir. Bebeklerde sarılık nedenleri ise genel olarak şöyle sıralanabilir;

  • Yeni doğan bebeklerdeki alyuvarların normalde olduğundan çok daha hızlı parçalanması        
  • Bilurubinin vücutta salınımı ve atılımını engelleyen doğumsal hastalıklar        
  • Bebeğin anne karnındayken geçirdiği hastalıklar      
  • Fizyolojik sarılıklar        
  • Kalıtsal kan ve karaciğer hastalıkları      
  • Hepatit        
  • Enfeksiyonlar        
  • Annenin diyabet hastası olması

Tüm bu faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan yeni doğan bebeklerde sarılık rahatsızlığı genellikle sarılık olan bebek kakası yeşil ve sarı tonları arasında bir renge sahip olduğundan kolayca anlaşılmalıdır

Bebeğin Gözlerindeki Sarılık Ne Zaman Geçer?

Bebeğin gözlerindeki sarılık ne zaman geçer? Sorusu ve aynı zamanda yeni doğan bebekte sarılığın geçtiğini nasıl anlarız? Gibi sorular genellikle yeni doğanlarda görülen sarılık problemi kapsamında merak edilmektedir.

Bu noktada gözlerdeki sarılık belirtileri de yüzdeki sarılık belirtileri ile eş zamanlı olarak ortadan kalkmakta olup genellikle meydana gelen sarılık fizyolojik olduğunda bir veya 2 haftaya kadar sürdükten sonra kendiliğinden ortadan kalkmaktadır.

Ancak yeni doğan bebeklerde meydana gelen sarılık hastalığının zemininde patolojik sarılık yer alması durumunda bu süreç oldukça uzun sürmekte ve vücudun normal işleyişi zarar görmektedir. Bu nedenle de patolojik kaynaklı sarılık rahatsızlıklarında mutlaka çocuk doktoruna kontrole götürülmesi ve doktorun önerdiği tedavi yöntemlerinin kullanılması gerekmektedir. Bu süreç belirsiz olduğundan iyileşme süresi de sarılığa bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Yeni Doğan Bebekte Sarılığın Geçtiğini Nasıl Anlarız?

Yeni doğan bebekte sarılığın geçtiğini nasıl anlarız? Sorusu noktasında ise özellikle yeni doğan bebeklerde bir veya 2 hafta gibi bir süreç içerisinde sarılık ortadan kalkmaktadır. Sarılın ben temel belirtileri içerisinde gözün beyaz kısmında sararma olması,  bebeğin yüzde başlayarak tüm vücuduna yayılan soluk sararmış görünüm bir gül bebeğim fazla uyuması ve gözlerine açılmaması gibi nedenler ile birlikte takasının da yeşil ve sarı arası bir renge sahip olması sarılığın en temel belirtileri içerisinde yer almaktadır.

Tüm bu belirtilerde iyileşme görülmeye başlanması yeni doğan bebekte sarılığın geçtiği anlamına gelmektedir

Bebeklerde Sarılık Evde Nasıl Geçer?

Bebeklerde sarılık evde nasıl geçer? Sorusu kapsamında genellikle evde ekstra olarak yeni doğan bebeklere herhangi bir katı ürün verilmemesi gerektiğinden bitkisel tedavi kesinlikle uygulanmamalıdır.

Bu süreçte yapılabilecek tek uygulama fizyolojik sarılık durumunda anne sütünün fazla miktarda verilerek emzirme sıklığının arttırılmasıdır. Böylece idrar yolu ile vücuttan sarılığa neden olan bilirubin maddesi kolayca vücuttan atılmaktadır.