Baş Ağrısı Neden Olur?

Baş ağrılarının birçok nedenleri vardır. Bunların çoğu aslında tehlikeli bir hastalığa işaret etmez, en sık rastladığımız baş ağrısı nedeni migren ve gerilim tipi baş ağrısı dediğimiz baş ağrılarıdır. Migren özellikle çok sık rastlanan bir hastalıktır toplumda. Ataklar halinde gelir ve bulantının kusmanın eşlik ettiği ışıktan sesten rahatsız olmanın görüldüğü bir baş ağrısıdır. Beyindeki damarların genişlemesi ve beynin etrafını saran zarın içerisindeki sinirlerin uyarılması sonucu oluşan bir hastalıktır. Bunun yanı sıra, gerilim tipi baş ağrısı strese bağlı baş ağrısı olarak da isimlendirilir. Bu baş ağrısı türü de toplumda genel olarak yaygındır.  Gerilim tipi baş ağrısı ve migren baş ağrısı çok tehlikeli olmayan baş ağrılarıdır, ancak sık sık tekrarladıkları zaman kişinin yaşam kalitesinin düşmesine sebep olurlar. Bir de mesela altta yatan başka bir nedene bağlı başka bir hastalığa bağlı baş ağrıları vardır ki bunların içerisinde beyin tümörlerine bağlı baş ağrıları, beyinde damar tıkanıklıklarına bağlı baş ağrılarını sayabiliriz.    Bütün bunların dışında, aşağıda örneklerini verdiğimiz başka tip baş ağrılarımızda bulunmaktadır.  Örneğin kafa içi basınç artışına bağlı olarak, beyindeki suyun artmasına bağlı veya suyun çok azalmasına bağlı baş ağrılarımız oluyor.  Örneğin Tansiyon hastalarında tansiyonları yükseldiği zaman baş ağrıları olabiliyor. Yine beyin tümörlerinin önemli bir bulgusu da baş ağrısına sebep olmalarıdır.   Kafa içi beyin kanamaları da baş ağrısı ile birlikte seyretmektedirler. Bunlar genellikle ani başlayan çok şiddetli baş ağrılarıyla kendini gösterebiliyorlar. Bunun dışında nadir görülen başka birçok baş ağrısı tipi de mevcuttur. Bu nedenle baş ağrılarının tek bir nedene bağlı olduğunu düşünmek biraz hatalı çok fazla nedeni var bunu belirtmemiz gerekmektedir.  

Baş Ağrısına Ne iyi Gelir?

Kimi zaman Stresten kimi zaman uykusuzluktan kimi zaman da az su içmek gibi yaptığımız hatalı davranışlardan çoğumuz baş ağrısı sorunu yaşayabiliriz. Baş ağrısından kurtulmanın çeşitli yöntemleri vardır. Gün içinde gerilen kasları gevşetmek için Ilık bir duş yapın. (Ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalı ılık duş) kasları gevşeterek baş ağrısından korunmanıza yardımcı olacaktır. Aşırı yorgunluk da gerilim tipi baş ağrısına neden oluyor, bu yüzden dinlenmek ya da istirahat etmek ağrıyı önlemek için çok önemlidir. Dinlenmeye geçildiğinde kan dolaşımı düzenlenmeye başlıyor ve böylece tüm organlara özellikle de beyne oksijen girişi artıyor bu vesile ile beyinde artan oksijen baş ağrıları için koruyucu etki gösteriyor.  Yaşam kaynağımız olan su ise kan dolaşımını kolaylaştırıyor ve vücuda gerekli olan elektrolit minerallerin dengesini sağlıyor ve baş ağrılarında koruyucu etki yapıyor. Bu nedenle günde 2 litre su tüketmek çok önemlidir. Yoğun stres altında olduğumuz dönemlerde çok kısa süreliğine de olsa ortamdan uzaklaşmak kendimize zaman ayırmak stresten ve baş ağrısından korunmamızı sağlayacaktır. Sıcak veya soğuk uygulaması özellikle gerilim tipi baş ağrılarından kurtulmada çok işe yarıyor ve gergin kasları gevşeterek baş ağrısından kurtulmada yardımcı oluyor. Sıcak uygulamayı ılık bir havluyla soğuk uygulamayı ise bir beze küçük buz torbaları koyarak yapabilirsiniz. Şakak ve boyun bölgesi üzerinde bir süre tutun ardından 20 dakikada bir olmak üzere uygulamayı 3 kere tekrarlayın. Bu yöntem baş ağrısından kurtulmanız da size yardımcı olacaktır.   Baş ağrılarını önlemek için Stresten uzak durmak ve mümkünse gevşeyebilmek çok önemli bunun için derin nefes alma yoga davranış terapileri ile akupunktur gibi gevşeme terapilerinden faydalanabiliriz.  İyi bir uykunun başlıca ölçüsü ise sabah dinç uyanmak ve gün içinde zinde hissetmektir. İyi bir uyku düzeni baş ağrılarına iyi gelecek etkenlerden birisidir. Uyku düzeninin günde 6 saatten az 10 saatten de fazla olmamak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.   Yanlış duruş ve oturuş, kasların gerginliğini artırarak sağlık açısından pek çok probleme yol açabilir kasların gerginliğini azaltmak ve baş ağrılarını önlemek için doğru duruş çok önemli vücudumuzun dik olmasına dikkat edilmelidir. Uzun süren açlık ta baş ağrısını tetikleyebiliyor.  Bu yüzden öğün atlamamak gerekiyor ara ürünlerle birlikte günde beş altı öğün beslenmenin ihmal edilmemesi gerekmektedir. Düzenli egzersiz demek, baş ağrılarının azalması demektir. Düzenli yapılan egzersiz mutluluk hormonunun salgılanmasını sağlıyor kan dolaşımını düzenliyor ve kasları gevşetiyor.  

Baş Ağrısı ve Stresi 30 Saniyede Geçiren Yöntem Nedir?

Bu basit yöntemi kullanarak sadece 30 saniyede baş ağrılarınızdan veya stresinizden kurtulabilirsiniz. Vücudumuzda bazı aktif noktalar vardır.  Bu bası noktalarına masaj yapıldığında ağrı ve acılar azalabilir. Hatta tamamen ortadan kalkabilir.   Yöntemin Uygulanması şu şekilde yapılır:  Elinizdeki, işaret parmağı ile baş parmağınız arasındaki noktaya baskı uygulayarak baş ağrısından kurtulabilirsiniz baskıyı 30 saniye boyunca sürdürür ardından el değiştirerek diğer elinize de uygularsanız, doğru uygulandığında baş ağrınızın geçtiğini göreceksiniz. 

Baş Ağrısına İyi Gelen Ağrı Kesici İlaçlar Nelerdir?

Baş ağrılarından kurtulmak için hangi ilaçları kullanmalıyız: yazımızda sizlere bilgi vereceğimiz konu ağrı kesiciler; Bilindiği gibi başucu ilaçlarımızın başında ağrı kesiciler gelir. İnsan vücudunun belirli yerleri çeşitli nedenlerle ağrır ve bu da haliyle yaşam kalitemizi olumsuz etkiler. İşte bu anda devreye ağrı kesici ilaçlar girer. Aslında halk arasındaki tabirle neren ağrırsa canın oradadır sözü çok da doğru bir sözdür. Ağrı kesicileri içtiğimiz zaman ağrıyan yerlerimizin belirli bir süre ağrısının kesildiği ve o bölgeyi rahatlattığı kesindir. En bilindik Ağrı kesicilere şöyle bir göz gezdirecek olursak; Majezik  Apranax  Arveles  Dolorex ve bunların türevleri halk arasında en çok sorulan ve kullanılan ağrı kesicilerdir.   Gelelim ağrı kesicilerin yan etkilerine, nasıl kullanıldığının komşu tavsiyesi üzerinden öğrenilerek kullanılan bu ilaçlar, gerçekten insan sağlığını çok olumsuz bir şekilde etkileyebilirler. Aslında yanlış bir uygulama. Uygulama ile düzeltmeye çalıştığımız sağlığımızı daha kötü etkileyebilir daha yanlış sonuçlara daha kötü sonuçlara yol açabilirler. Her ilaçta olduğu gibi ağrı kesicileri de doktor kontrolünde kullanmak sağlığımız açısından en iyisidir. Çok fazla ve yanlış içilen ağrı kesiciler, başta mide ve böbrek olmak üzere vücudumuzun çeşitli yerlerine zararlar verebilir. Kişi ne kadar çok ağrı kesici içerse o kişinin ağrı eşiği o kadar düşer ve en ufak bir ağrı'ya bile dayanamaz hale gelebilir. Yine en önemli konulardan biri de ağrı kesicilerin kullanımı: Ağrı kesici ilaçlar kesinlikle çiğnenmemelidir. Bunun altını özellikle çiziyoruz Çünkü; okuyoruz, görüyoruz, duyuyoruz eczaneden ağrı kesici alıp bunu çiğneyen veya bölerek kullananlarla karşılaşıyoruz. Ağrı kesiciler çiğnenmemeli, bölünmemelidir ve ağızda eritilmemelidir.   İlaç bol su ile yutulmalıdır özellikle mide sorunu olan kişiler ise ağrı kesici içmeden önce mide koruyucu içerlerse yan etkilerini en aza indirgemiş olurlar. Unutmayın ağrı kesiciler, kesinlikle tedavi amaçlı değildir ve hastanın sadece belli bir süre ağrıyan bölgesini rahatlatmaya yararlar. Vücutta yaşanan her inatçı ağrı'nın mutlaka altında yatan bir sebep vardır. Öncelikle Doktora gidip bu sebebi bulup bu sebebi tedavi ettirirseniz o zaman daha kısa sürede iyileşmiş olursunuz. Özellikle hatırlatmak isteriz ki, hastalıkların tedavisinde başvurmamız gereken ilk kişiler Doktorlardır ve onların önerdiği tedavilere uymak gerekmektedir.