Bağırsak Polip Belirtileri Nelerdir?

Genellikle kalın bağırsakta bulunmakta olan polipler, bağırsak iç yüzeyinin anormal boyutlarda büyümesi sonucu oluşan yapıya verilen isim olmaktadır. Kalın bağırsakta oluşan polipler belirti verebileceği gibi hiçbir belirti göstermeden daha ciddi boyutlara da ilerleyebilmektedir.

Ancak, belirti polipler olması tedaviye başlamak için çok daha iyi olmaktadır. Bu nedenle de kişiler sık sık bağırsak polip belirtileri nelerdir? sorusunun cevabını araştırmaktadır. Kişilerin bu konuda kendi vücutlarını kontrol etmesi ve aşağıdaki belirtilerden birkaç tanesini bir arada görmesi uzman bir doktor görüşü alınmasının gerektiğini göstermektedir.

Belirti veren bağırsak polipleri ise kişide şu belirtileri ortaya çıkarmaktadır;

  • Dışkı renginde değişim        
  • Yorgunluk        
  • İshal
  • Kabızlık         
  • Dışkıda kan         
  • Rektal kanama         
  • Kansızlık         
  • Nefes darlığı

Bağırsak poliplerinin çoğu kanserli değildir, ancak bazıları kanser geliştirme riski taşıyabilir. Bu nedenle, polipler herhangi bir semptom göstermese bile düzenli tarama testleriyle erken teşhis edilmeleri önemlidir.

Hangi Polipler Tehlikelidir?

Bağırsak poliplerinin çoğu iyi huyludur ve kansere dönüşme riski taşımaz. Ancak bazı polipler kanser geliştirme riski taşıyabilir. Bu sebeple hangi polipler tehlikelidir? sorusunun cevabı, en sık adenomatöz polipler olmaktadır. Bu tür polipler büyük boyutlara ulaştıklarında ve zamanla kansere dönüşme riski taşıyabilirler.

Ayrıca, bir kişinin ailesinde kolon veya rektum kanseri öyküsü varsa, özellikle de birinci derece akrabalarında (ebeveynler, kardeşler, çocuklar) kolorektal kanser veya polip öyküsü varsa, bu kişilerin bağırsak poliplerine daha yüksek bir risk taşıdığı düşünülmektedir.

Bu nedenle, herhangi bir semptom göstermese bile, düzenli tarama testleriyle bağırsak poliplerinin erken teşhisi önemlidir. Polipler erken teşhis edilip çıkarıldıklarında kansere dönüşme riskleri de azaltılabilir.

Bazı durumlarda kişiler, kendilerinde bağırsak polip belirtileri gördükleri halde çekindikleri ya da daha kötü bir sonuç duymaktan kaçınmak için doktora gitmeyi reddedebilmektedir. Ancak bu durum, başta o kadar da kötü durumda olmayan bağırsak poliplerinin geri dönülemez hastalıklara sebep olmasına zemin hazırlamaktadır.

Bağırsak Polip Ne İyi Gelir?

Pek çok bağırsak polip türü hiçbir tehlike oluşturmadan yok edilebilmektedir. Ancak polip türlerinden bazıları kötü huylu olduğundan tedavinin geç yapılması gibi sebeplerle kanser gibi istenmeyen hastalıkların öncüsü olabilirler.

Bu nedenle kişilerin yalnızca bağırsak polip sorunu yaşadıklarında değil, hayatlarının tüm bölümünde takip etmesi gereken bazı sağlıklı yaşam şekilleri bulunmaktadır. Bu tür yaşam şeklini benimsemek bağırsak polipi gibi pek çok kötü hastalığın ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır.

Bağırsak polip ne iyi gelir? diye düşünen kişiler için aşağıdaki önerilerin uygulanmasının iyi sonuçlar verdiğini söylemek mümkündür;

  • Sağlıklı bir diyet benimsemek       
  • Fiziksel aktiviteyi arttırmak      
  • Alkol tüketimini azaltmak       
  • Sigara içmemek        
  • Düzenli tarama testleri yaptırmak

Yüksek lifli gıdalar, taze meyve ve sebzeler, tam tahıllı gıdalar, sağlıklı yağlar, düşük yağlı protein kaynakları ve süt ürünleri sağlıklı bir diyetin temelidir. Bu yiyeceklerin yanı sıra, yeterli miktarda sıvı tüketmek de önemlidir.

Kişilerin bağırsak sağlığını korumak için çok yağlı ya da çok baharatlı besinlerden kaçınması da oldukça önemlidir. Aşırı yağlı besinlerin sindirim işlemleri daha zor olduğundan iç organları yorabilmektedir.

Düzenli olarak egzersiz yapmak, bağırsak hareketlerini düzenleyerek polip oluşum riskini azaltabilir. Günde en az 30 dakika fiziksel aktivite yapmak, özellikle oturma işi yapan kişiler için önemlidir.

Alkol tüketimi, polip oluşum riskini artırabilir. Bu nedenle, alkol tüketimini azaltmak veya tamamen bırakmak, polip oluşum riskini azaltabilir. Sigara içmek, kolorektal kanser ve bağırsak polipleri riskini artırır. Bu nedenle, sigara içmekten kaçınmak, polip oluşum riskini azaltabilir.

Düzenli tarama testleri, polip oluşumunu erken teşhis etmek ve müdahale etmek için önemlidir. Kolonoskopi, bağırsak poliplerinin tespitinde ve çıkarılmasında en yaygın kullanılan tarama testidir.

Makat Ağzında Polip

Makat ağzı polipleri, genellikle iyi huylu (iyi niyetli) olurlar ve kolorektal kanserlerin önleyici tarama testleri sırasında tespit edilebilirler. Bununla birlikte, çok nadir durumlarda, makat ağzı polipleri kanserli olabilir veya kansere dönüşebilir.

Makat ağzında polip, bağırsak poliplerine benzer şekilde genellikle hiçbir semptom göstermeden ortaya çıkmaktadır. Ancak, büyük polipler ya da  kansere dönüşen polipler nadir de olsa semptomlar gösterebilirler. Bu semptomlar arasında kanama, ağrı, makatta dışkılamada zorluk veya makatta hissedilen bir kitle yer alabilir.

Tedavi, makat ağzı polipinin boyutuna, sayısına, türüne ve kanser riskine bağlı olarak değişebilir. Küçük ve iyi huylu polipler, genellikle kolonoskopi sırasında çıkarılabilirler. Büyük polipler veya kanserli olma ihtimali yüksek polipler cerrahi müdahale gerektirebilirler.

Makat ağzı polipleri, kolonoskopi gibi düzenli tarama testleriyle erken teşhis edilebilirler. Bu nedenle, polipleri önleyici tarama testleri ile tespit etmek ve mümkün olan en kısa sürede tedavi etmek önemlidir.

Polip Kanseri Belirtileri

Genellikle kalın bağırsağın iç yüzeyinde gelişim gösteren polipler, erken tanı ile tedavi edilmez ise daha ciddi boyutlara ilerleyebilmekte ve polip kanserine dönüşebilmektedir. Bu nedenle kişilerin kendi vücutlarını gözlemlemeleri ve ortaya çıkan belirtileri iyi takip ederek gerekirse bir uzmana danışmaları hayati önem taşımakta olan bir durumdur.

Kişilerin endişe ile ve merakla araştırma yaptıkları polip kanseri belirtileri ise vücutta şu şekilde kendisini gösterebilmektedir;

  • Bağırsak hareketleri sırasında kanama: Polipler kanamaya neden olabilir ve dışkılama sırasında kan veya kırmızımsı renkte kanama olabilir     
  • Bağırsak hareketleri sırasında değişen dışkı kıvamı: Polipler, dışkının şeklini ve kıvamını değiştirerek kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunlarına neden olabilir        
  • Karın ağrısı veya kramp: Polip kanseri ilerledikçe, karın ağrısı veya kramp gibi sindirim sistemi sorunları yaşanabilir       
  • Zayıflama: Polip kanseri, iştahsızlık ve kilo kaybına neden olabilir        
  • Yorgunluk: Polip kanseri, yorgunluğa ve halsizliğe neden olabilir

Polip kanseri belirtileri, diğer sindirim sistemi sorunlarına da benzer olabilir. Bu nedenle, polip kanseri teşhis etmek için, kolorektal kanser tarama testlerinin düzenli olarak yapılması önemlidir. Bu taramalar, polip kanserinin erken teşhisi ve tedavisi için hayati öneme sahip olabilir.

Polip kanseri belirtilerinin fark edilmesi durumunda, bir doktorla görüşmek önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, polip kanserinin başarıyla tedavi edilmesi için önemlidir.