Aşırı Terleme Nedir?

Kişinin iklim şartlarından bağımsız olarak, diğer insanlardan farklı olarak fazla şekilde terlemesi aşırı terleme olarak adlandırılır. Aşırı terleme le yüz yüze kalan kişiler aşırı terleme nedeniyle hem sosyal hayatlarında hem de belki de tıbben birçok rahatsızlıklar yaşamaktadırlar. Tıp dilinde aşırı terleme hiperhidrozis olarak belirlenmiştir. Terleme aslında beynimizin vücut ısısını ayarlamak için bir refleksidir. Bu yüzden terleme meydana gelmektedir. Her şeyin aşırısının olduğu gibi aşırı terleme de rahatsızlık verici bir durumdur.  

Aşırı terleme belirtileri Nelerdir?

Kişi aşırı terleme ile karşı karşıya olduğu zaman bu aşırı terleme ile vücudunun tamamında ya da belli bölgelerinde ıslaklıklar ve bazen de kötü kokular salgılamakta ve hayat standardında bu yüzden hem fiziksel hem de psikolojik düşüşler yaşamaktadır. Aşırı terleme tüm vücutta olabildiği gibi vücudun belirli bazı bölgelerinde de sıklıkla belirtilerini ve bulgularını gösterebilmektedir. Aşırı terlemeye maruz kalan kişinin giysilerinde ıslaklıklar oluşmasına sebep vermesi de aşırı terleme ile ilgili belirtiler arasında gösterilebilir. Stres altında iken yaşanan soğuk terleme diye tabir edilen terleme kan basıncının ya da kan şekerinin düştüğünde de ortaya çıkan bir durumdur. Soğuk terleme aşırı terleme ya da tıbbi adıyla kişinin hiperidrozunun olduğuna dair bir başka ipucu olarak değerlendirilebilir


Vücudun Hangi Bölgeleri Aşırı terlemeden daha Çok Etkilenir?

Aşırı terleme tüm vücutta olabildiği gibi vücudun bazı özel bölgelerinde sıkça görülebilen bir rahatsızlıktır. Aşırı terleme özellikle el ve ayaklarda, koltuk altlarında yüz bölgesinde ve genital bölgelerde kendini göstermektedir. Aşırı terleme kalıtımsal bir durum olabildiği gibi, kişinin yaşam standartlarının da aşırı terleme de rolü göz ardı edilemeyecek bir durumdur. Geceleri meydana çıkan gece aşırı terlemeleri de kişiyi oldukça rahatsız eden bir durumdur. Kalıtımsal olabilen aşırı terleme olabileceği gibi hormonsal bozukluklar sebebiyle de ortaya çıkabilen aşırı terleme olayları ile karşılaşılması gözlemlenmiştir. Aşırı terleme nedenlerinin uzman bir hekim kontrolü ile tespit edilmesi önem taşır. Kişinin hem fiziksel hem de sosyal yaşamını etkileyen bu aşırı terlemenin tespit edilmesi önemlidir.  Aşırı terleme şikâyeti ile başvuran hastanın bu aşırı terlemelerinin ne zamandan beri olduğu iyice öğrenilmelidir. Eğer çocukluktan bu yana aşırı terleme yaşanıyor ise bunun kalıtsal / yapısal olduğuna uzman hekim tarafından karar verilir. Ancak belli bir yaşa kadar aşırı terleme ile yüzleşmeyen kişinin aşırı terleme şikâyeti daha önemli olup, altında yatan hormonsal sorunlar ya da yaşam tarzı mercek altına yatırılmalı ve ona göre tedbirler alınmalıdır.  Bazı kişilerin aile bireylerinin birçoğunda da aşırı terleme olduğunun öğrenilmesi, aşırı terlemenin yapısal olup olmadığına dair uzman hekime bir gösterge olacaktır.

Aşırı Terleme Bir hastalık Belirtisi midir?

Aşırı terlemenin değerlendirilmesi için Aşırı terlemenin tüm vücutta mı, yoksa aşırı terlemenin el, ayak, yüz, koltuk altı gibi bölgelerde mi olduğunun önemi büyüktür. Aşırı terlemenin çocukluk yaşlarından itibaren mi, yoksa belli bir yaştan sonra mı meydana geldiğinin de incelenmesi gerekmektedir.  Uzman hekimlerin dikkat ettiği husus özellikle tüm vücutta oluşan aşırı terlemelerdir. Bu aşırı terlemelerin meydana geliş yaşları da aşırı terlemenin altında yatan sebeplerin bulunabilmesi için önem taşımaktadır. Genellikle gençlik yaşlarında artış gösteren koltuk altı terlemelerinin dışında, kişinin yapısal durumundan dolayı aşırı terlemeler ya çocukluktan itibaren sürmekte ya da belirli bir yaştan sonra hormonal bozukluklar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Burada önemli olan uzman hekimin hasta ile ilgili tüm detaylı bilgileri özenle almasıdır. Eğer hormonsal bir aşırı terlemeden şüpheleniliyor ise bu konu ile ilgili olarak bazı kan ve hormon testlerinin yapılması önem taşımaktadır. Aşırı terleme ile kalp çarpıntısı, mide ağrıları ve aşırı su içme isteği olması durumlarında hastanın vakit geçirmeden bir uzman doktora muayene olması ve bu aşırı terleme nedenlerinin ortaya çıkarılması gerekmektedir.  

Aşırı Terlemeye Karşı Ne Yapılır?

Günlük yaşantılarında kişiler oradan oraya koşturmakta ve birçok işi kısa bir süre içerisinde halletmeye çalışmaktadırlar. Stres altında olan kişinin beyninin vücut ısısını ayarlamak için terlemesi doğal bir reflekstir. Terlemenin özellikle koltuk altı terlemesini hepimiz hayatın bir parçası olarak kabul etmekteyiz. Sağlık açısından oldukça faydalı olan terleme, koltuk altı bölgesinde çok yoğun bir şekilde yaşandığında, kişinin yaşam kalitesini olumsuz olarak etkilemektedir. Koltuk altı bölgesinin sürekli olarak ıslak görünmesi ve kötü kokular yayması kişinin toplum içinde aşırı terlemeden dolayı rahatsız olmasına neden olur. Aynı zamanda aşırı terleme sonucunda kişinin kıyafetlerinde lekeler oluşur. Aşırı terleme yaşayan kişilerin diğer kişilerden daha kilolu oldukları, fazla alkol ve sigara kullandıkları da tespit edilmiş olan bir gerçekliktir. Aşırı terlemenin ve kötü kokuların sebeplerinin en önemlileri arasında sürekli olarak hazır gıdaların tüketilmesi, baharatlı ve soğan sarımsak gibi ter bezlerinin direkt olarak uyarılmalarını sağlayan besinler ile beslenilmesi gelmektedir. Bu gıdaların mümkün olduğunca az tüketilmesi aşırı terlemeye iyi gelecektir. Aşırı terlemenin sebeplerinden birisi de vücutta ödem ile oluşan toksinlerin terleme ile dışarıya atılmaya çalışılması gelmektedir. Bu sebepten dolayı ödem atıcı etkileri bilinen, maydanoz, salatalık, yeşil çay, yoğurt, nar, muz, ananas gibi besinleri beslenme paketimiz içine dahil etmeli ve aşırı terlemeye karşı bu besinleri sıklıkla tüketmeliyiz. Tabii ki bol bol su içilmesi de ihmal edilmemelidir.    Koltuk altı terlemelerinin önlenebilmesi için antiperspirant deodorant türleri kullanılabilir. Koltuk altı ve terleme bölgelerine botoks yaptırılması da aşırı terlemeye karşı alınabilecek önlemler arasında yer almaktadır. Bir botoks uygulaması ile aşırı terleme altı aya kadar bir süre durdurulabilir. Cildin aşırı terlemeye maruz kalması aşırı terlemeye neden olan faktörlerden biridir. Bu sebeple cildin hava almasını sağlayacak pamuklu kumaşlardan imal edilmiş olan giysilerin kullanımı tercih edilmelidir. Son olarak da uzman hekiminize danışarak bazı bitkisel tedavi kürleri de uygulamak mümkündür.