Apandisit Belirtileri Nelerdir?

Apandisit neden olur, nedir gibi sorular birçok insan tarafından merak edilir. Apandisit, karnınızın sağ alt tarafında kolonunuzdan çıkıntı yapan parmak şeklinde bir kese olan apendiksin iltihaplanmasıdır.

Apandisit sağ alt karın bölgesinde ağrıya yol açmaktadır. Ancak çoğu insanda ağrı göbek çevresinde başlar ve sonra hareket eder. Enflamasyon kötüye gittikçe, apandisit ağrısı da orantılı şekilde artar. Böylece sonunda şiddetli hale gelir.

Herkeste apandisit gelişebilse de çoğunlukla 10 ila 30 yaşları arasındaki kişilerde görülür. Standart tedavi, apandisin cerrahi olarak çıkarılmasıdır.

Apandisit Belirtileri Neler?

Apandisit nerede olur ve belirtileri nelerdir? Apandisit sağ alt karın bölgesinde ağrıya yol açar. Lakin çoğu kişide ağrı göbek etrafında başlar ve sonradan yer değiştirir. Genel anlamda belirtileri aşağıda olduğu gibi görülmektedir:

  • Alt Karın Sağ Tarafında Başlayan Ani Ağrı      
  • Göbeğinizin Çevresinde Başlayan ve Genellikle Sağ Alt Karnınıza Kayan Ani Ağrı      
  • Öksürdüğünüzde, Yürüdüğünüzde veya Başka Sarsıcı Hareketler Yaptığınızda Kötüleşen Ağrı     
  • Mide Bulantısı ve Kusma    
  • İştah Kaybı       
  • Hastalık İlerledikçe Kötüleşebilen Düşük Dereceli Ateş     
  • Kabızlık veya İshal      
  • Karın Şişkinliği       
  • Şişkinlik

Kadınlarda apandisit belirtileri nedir diyorsanız tüm bunları inceleyebilirsiniz. Ancak ağrınızın yeri, yaşınıza ve apandisitinizin konumuna bağlı olarak değişebilir. Hamileyken, apandisiniz hamilelik sırasında daha yukarıda olduğu için ağrı üst karın bölgesinden geliyormuş gibi görünebilir.

Apandisit Neden Meydana Gelir?

Apandisit nedenleri neler? Bu durum farklı sebeplerden dolayı meydana gelebilmektedir. Bu kişiden kişiye farklılık gösterebilmekle birlikte ana hatları ile şöyledir:

  • Enflamatuvar bağırsak hastalığı      
  • Sindirim yolu enfeksiyonu      
  • Apendiksin bağırsaklara bağlandığı açıklıkta tıkanma     
  • Karın yaralanması veya travması      
  • Apendiksin içinde büyüme

Bunların yanı sıra farklı sebepler de yer almaktadır.

Apandisit Nasıl Teşhis Edilir?

Apandisit teşhisi nasıl konur? Bu rahatsızlığın teşhisi için doktorunuz enfeksiyonu kontrol etmek için kan testi isteyebilir. Ayrıca bir görüntüleme taramanız da olabilir. Bu testlerden herhangi biri tıkanıklık, iltihaplanma veya organ yırtılması gibi semptomları belirlemede yardım edebilir:

  • Bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları vücudun enine kesitlerini gösterir. X-ışınları ve bilgisayar teknolojisinin bir kombinasyonunu kullanılabilir.    
  • Manyetik rezonans görüntüleme (MRI), karın organlarının ayrıntılı görüntülerini üretmek için radyo dalgaları ve mıknatıslar kullanılabilir.     
  • Karın ultrasonu, organların görüntülerini göstermek için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılabilir.

Apandisit teşhisi nasıl konur diyorsanız ana hatları ile testler bu şekildedir. Bunların dışında farklı testler de yer alabilir.

Apandisit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Apandisit tedavisi nasıl yapılır? Bu gibi durumlarda ilk ve en yaygın müdahale, cerrahi operasyon ile kesinin vücuttan çıkarılmasıdır. Bunun için laparoskopik veya açık cerrahi yöntemlerinden bir tanesi kullanılabilir. Her ikisi de genel anestezi ile uygulanır.

Bunlardan ilki en yaygın olarak tercih edilen yöntemdir. Zira daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Temel olarak hastanın karnında 3-4 küçük kesik açılmakta, ardından bunlar aracılığıyla kamera ve diğer özel cerrahi aletler karın boşluğuna iletilmektedir.

Apendiks çıkartıldıktan sonra kişilerin iyileşmesi için emilebilir dikiş kullanılabilmektedir. Ancak bazı durumlarda laparoskopik yerine farklı yöntemler de önerilebilir. Bu durumların içinde apandisitin atlamış olması, vücut içinde apandisit kitlesi denen bir yumru oluşması, kişinin daha önce açık karın ameliyatı geçirmesi gibi durumlar vardır.

Açık ameliyatta sağ altta tek bir büyük kesim gerçekleştirilmekte, buradan karın içine erişilmektedir. Her iki ameliyat ardından çıkartılan apendiks, patolojik incelemeye gönderilebilmektedir. Apandisit tedavisi de böylece gerçekleştirilir.

Ameliyat Öncesi ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Apandisit tedavisi kapsamında ameliyattan önceki 8 saat hiçbir şey yememeli ve içmemelidir. Dolayısıyla buna göre hareket edilmesi gerekir. Doktorunuz ameliyattan önce rahatlamanıza yardımcı olacak bir ilaç verebilir. Bunun yanı sıra kişilere göre dikkat edilmesi gerekenler değişkenlik gösterebilir.

Ameliyattan sonra hastalar odaya götürülmekte ve bir süre izlenmektedir. İyileşmeniz, yapılan ameliyatın türüne ve sahip olduğunuz anestezi türüne bağlıdır. Eğer kişilerin burnundan midesine giden ince bir plastik tüp varsa, bu çıkartılana dek bir şey yenip içilmemektedir. Bu boru yutulan mide sıvılarını ve havalarını çıkarmak için yararlanılır.

Kişiler apandisit tedavisi kapsamında ameliyat olup eve döndükten sonra kesiyi temiz ve kuru tutmalısınız. Doktorunuz size nasıl yıkanacağınız konusunda talimat verecektir. Kişiler buna uygun bir şekilde davranmalıdır.

Kullanılan tüm dikişler veya cerrahi zımbalar, kişilerin doktor ziyaretlerinde alınacaktır. Yapışkan şeritlerden yararlanılmışsa, bunlar kuru tutulmalıdır. Genellikle birkaç gün içinde düşmektedir. Kesi yeri ve karın kaslarınız, özellikle uzun süre ayakta durma ardından ağrıyabilir. Bu nedenle kişilerin dikkatli olması gerekmektedir.

Eğer doktorunuz tarafından size herhangi bir ilaç verilmişse bunlar da size belirtildiği gibi kullanılmalıdır. Ancak bilinçsiz şekilde ilaç almanın yan ektilere sebep olabileceği unutulmamalı, tedavi planına ve doktorun belirttiği konulara özen gösterilmelidir.

Ameliyat Ne Kadar Sürer?

Her ameliyatın süresi farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle insanlar girmeden önce bunun zamanını merak edebilir. Apandisit ameliyatı ne kadar sürer diyorsanız, bu yaklaşık olarak 20 ile 60 dakika arasındadır. Bu sürenin uzaması veya kısalmasına etki eden pek çok faktör vardır. Bu nedenle her hastada farklılık yaşanabilir.

Doktorunuz ameliyat öncesinde size ameliyatın ne kadar süreceği konusunda gerekli bilgileri verecektir.

Ameliyat Ardından Nasıl Beslenmeli?

Genel anestezi ardından kişilerin bağırsak fonksiyonları 12 ile 48 saat arasında geri gelmektedir. Ancak çok iltihaplı ve geç kalan vakalarda 72 saate kadar uzayabilir. Apandisit tedavisi kapsamında ameliyat gerçekleştirildikten sonra kişiler tıka basa yememeye özen göstermelidir. Beslenme basit ve temel gıdalar ile devam etmelidir.

Ayrıca kişiler sarma ve hurma gibi aşırı lifli, sindirimi zor olabilecek besinlerden de uzak durmalıdır. Beslenme doktorunuzun size belirttiğine göre olmalıdır. Ayrıca ameliyat olan hasta kendini yormayacak şekilde,

  • Ev içi ve dışı kısa yürüyüşler yapması    
  • Bol sıvı tüketmesi,
  • Aralıklı şekilde tüm ciğerlerini dolduracak biçimde derin nefesler alıp vermesi

Tavsiye edilebilir. Bunların dışında apandisit tedavisi ardından kişiler hekimlerin belirttiği tüm noktalara özen göstermelidir.