Andropoz Nedir Belirtileri

Andropoz nedir ile alakalı olarak en genel tanımıyla en akıllarda kalacak olan tanımım erkek menü pozu demek doğru olacaktır. Bazı erkekler kırklı yaşların sonunda 50 yaşlarına geldiklerinde yaşadıkları depresyon cinsel dürtü kaybı gibi durumlar bu şekilde adlandırılmaktadır. Ne kadar andropoz ile menopoz arasında belli bir ilişki olduğu söylense de aslında bu noktada farklılıklar bulunmaktadır. Menopoz tüm kadınların yaşadığı bir durum iken andropoz ile alakalı bu durumun tüm erkekler tarafından yaşandığını söylemek doğru olmayacaktır.

En büyük farklara bakacak olursak menopoz döneminde kadının üreme fonksiyonlarının tamamen durduğu dönemdir. Ama andropoz durumunda böyle bir şey söz konusu olmayabilir. Menopoz ile alakalı olarak şunu söylemek doğru olacaktır. Bu kadının hormon profilinde yaşanan bir değişiklikten meydana gelmektedir. Ama erkekler ile alakalı olarak andropoz durumu sadece hormonsal değişikliklerle ortaya çıkmamaktadır. Burada kişinin depresyon ruh hali diyabet hipertansiyon gibi birçok sistematik hastalıklarda andropoz olma belirtilerini de ortaya çıkarmaktadır. Hormonsal nedenlerden kaynaklanan antreposu 50 yaş ve üzeri testosteron üretimine yaşa bağlı olarak gelişen düşmüştür. Testosteron erkeklerde testislerde kadınlarda ise yumurtalıklarda üretilen bir hormona verilen isim olarak karşımıza çıkmaktadır. Testosteron vücutta bireysel cinsel dürtülerini harekete geçirmekte beslemekte ve bunun dışında da ekstra olarak vücudun kas kütlesini korumada içgüdüleri tepkisini korumada acil durumlarda savaşma gibi birtakım etkileri de bulunmaktadır.

Andropoz Neden Olur?

Andropoz ilerleyen yaşlarda birlikte ortaya çıkmaktadır. Özellikle andropoz neden olur ile alakalı olarak her erkeğin yaşayabileceği bir durum olmayabilir. Ama yaş ilerledikçe kadınların menopoza girdiği dönem ile alakalı bu dönemde erkeklerde yaşanmaktadır. Genel olarak erkeklerde cinsel isteğin isteksizliğin artması gibi karşımıza çıkmaktadır. Ama aynı zamanda ilerleyen dönemlerde ortaya çıkan bir takım kalıtsal hastalıklar da buna sebep olmaktadır. Hipertansiyon diyabet ve damar sertliği gibi sistematik rahatsızlıklar anksiyete depresyon gibi psikolojik durumlar sigara ve alkol kullanımı hareketsiz yaşam gibi de yaşam tarzı bunları tetiklemektedir.

Düşük testosteron hormonu salgılanması da bunu desteklemektedir. Ama sadece tek etmen olarak bunu saymak kesinlikle doğru olmayacaktır. Bireyin yaşı bireyin yaşam kalitesi kullanmış olduğu ilaçlar vücut kitle endeksiyle alakalı olan durumlarda buna sebep olabilmektedir. Testesteron erkekler için büyüme organının devreye girmesi anlamına gelse de aynı zamanda kas kitlesinin büyümesi vücut tüylenme sesin kalınlaşması gibi değişik tipik değişiklikleri tetikleyen hormon olarak karşımıza çıkmaktadır. Testosteron ergenlikte düşük bir seviyededir. Yetişkinliğe doğru artmaktadır. Daha sonrasında da belli bir yaş oranına gelince de azalmaya başlayacaktır.

Andropoz ile alakalı olarak kişinin yaşam kalitesini koruması yemesine ve sağlığına dikkat etmesi psikolojik olarak kendini güçlü hissetmesi bu hastalığın belirtilerini azaltacaktır.

Andropoz Belirtileri Nelerdir?

Andropoz belirtileri herkes için aynı olmayacaktır. Ama aşağıdaki sayılan etmenlerden birini ya da birkaçına sahipseniz antrepoda girmiş olma ihtimaliniz bulunmaktadır. Andropoz ile alakalı olarak fiziksel cinsel ve psikolojik sorunlara neden olduğu belirlenmiştir. Bu sorunlar genellikle bireyin yaşı ilerlemesiyle daha çok artmaktadır. Andropozun Belirti ve semptomları arasında en sık görülenler şunlardır

  • Depresyon ve psikolojik olarak bir üzüntü hali          
  • Kişinin düşük bir enerji hissine sahip olması       
  • Cinsel yaşam sırasında yaşanılan ereksiyon bozukluğu        
  • Jinekomasti veya meme gelişimi dediğimiz sıkıntı       
  • Kas kütlesinde azalma ve fiziksel zayıflık duyguları          
  • Kemik yoğunluğunun azalması      
  • Vücuttaki yağ oranında bir artış yaşanması özellikle iç yağlanma bölümünde        
  • Kişinin yaşamış olduğu uyku problemleri uykusuzluk veya uyuma güçlüğü yaşama         
  • Kişinin bir şeye başlanma azalması güdülenme azalması    
  • Libido düzeyinde azalma        
  • Kısırlık

Andropoz Nasıl Teşhis Edilir?

Andropozun nasıl teşhis edileceği ile ilgili olarak öncelik yapılması gereken işlem bir fiziki muayene olacaktır. Andropoz ile alakalı en büyük problemlerden bir tanesi kişinin bunu bir problem olarak görmesi ve doktoruna açıklamasıdır. Genellikle bu tarz kişiler bunu yaşayan kişiler bunu bir utanç olarak görmektedir. Ama kişi ne olursa olsun bunu tüm yaşadıkların doktorun anlatmalıdır.

Fiziki muayeneden sonra doktor bireyin testosteron seviyesini test etmek için bir kan alacaktır. Daha sonrasındaki süreç ile alakalı kan sonucuna göre hepsi birlikte değerlendirilecektir.

Andropoz Nasıl Geçer?

Andropoz ile alakalı yaşanılan sıkıntının sebebi belli bir yaştan kaynaklanıyorsa kendiliğinden geçmez ve kişi tedavi edilmez ise belirli bir semptomları daha da ağır hale gelir. Kişinin belli bir yaştan sonra bu problemi yaşaması Halinde birkaç doktordan yardım alarak da bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatabilecek bir. Andropoz ile alakalı olarak özellikle erkeklerin kendine bunu dert etmesi sebebiyle psikolojik destek alması da çok faydalı olacaktır.

Andropoz ile alakalı olarak kişide bu ciddi boyutta bir zorluğa sebep olmadıkça kendi de bu süreci yönetilecektir. En çok yaşanılan durumların bir tanesi depresyon ve anksiyete yaşanmasıdır. Bu anlamda kişinin kesinlikle psikologdan destek alması gerekmektedir. Alacağı psikoterapi desteğiyle kişi bu süreci atlatabilecek bir. Andropoz ile alakalı olarak kişinin düzenli olarak spor yapması beslenmesine dikkat etmesi ve farklı hobiler edinmesi de sürecin daha sağlıklı ilerlemesine fayda sağlayacaktır.

Andropozun giren erkekler ile alakalı olarak sürecin normal olduğunu bilmesi gerekmektedir. Belli bir yaştan sonra yaşanan andropoz yaşın gereği olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsan gelişim dönemleri bulunmaktadır. Ve her gelişim döneminin bir görevi bulunmaktadır. Kişinin bu gelişim dönemi içerisinde yaşadığı her şey normal olmaktadır. Kişilerin bu süreçte yaşadığı belirtiler ile alakalı olarak herhangi bir problem yaşaması durumunda ise psikolojik olarak destek alması gerekmektedir.

Andropoza Girdiğimi Nasıl Anlarım?

Andropoza girdiğimi nasıl anlarım özellikle doktora gitmek istemeyen erkeklerin araştırdığı konulardan bir tanesidir noktam bu anlamda en genel olarak kişinin doktora gitmesi daha sağlıklı olacaktır. Ama kişi doktora gitmek istememesi durumunda yaşadığı birkaç etmen arka arkaya geliyor Andropoza girdiğini anlayacaktır. Özellikle erkeklerin yaşadığı terleme sıcak basması gibi durumlar bu dönemde fazlaca yaygın görülmektedir. Son olarak da halsizlik yorgunluk iktidarsızlık kas kütlesinde azalma gibi durumlarda buna eşlik edecek ise kişinin Andropoz girdiğini anlayabilecek bir.