Alerji ve Alerjenler Nedir?

Tüm dünyada alerjiye bağlı hastalıklar günümüzde çok yaygınlaşmıştır. Türkiye’de de alerji hastalıkları çok sık görülen hastalıklar arasına girmiştir. Alerji, bağışıklık sistemimizin, vücudumuza giren ve dış etkilerle temas edilmesi sonucunda göstermiş olduğu aşırı tepkiye vermiş olduğu bir eylem olarak adlandırılabilir. Bağışıklık sistemimizin vermiş olduğu tepkiye neden olan madde ve faktörlere ise alerjenler adı verilir.

Alerji Nasıl Meydana Gelir ve Gelişir?

Alerjinin sıklıkla meydana geldiği bölgeler, genellikle burun, boğaz, akciğerler, kulaklar, sinüsler mide veya deri bölgeleridir. Örneğin alerjik rinit hastalığını ele aldığımızda burada belirtilmiş olan rin burnu it ise iltihabı temsil etmekte ve burun iltihabına bağlı alerjik bir hastalıktan bahsetmiş olmaktayız. Halk arasında saman nezlesi olarak tanımlanan bu alerji çeşididir. Bağışıklık sistemimizin bu etkileşimlere yukarıda belirtilen bölgelerde tepki göstermesinin aşırı olması sonucunda bölgelere ait isimlerle anılan alerji hastalıkları ortaya çıkmaktadır. Alerjinin bazı hastalarda mevcut diğer rahatsızlıkları da tetiklediği bilinen bir gerçektir. Alerjisi olan bir hastanın bu alerjik reaksiyon sonucu örneğin astım atakları tetiklenebilmektedir. Alerjinin oluşumu kalıtımsal olarak meydana gelebilmektedir. Bu yüzden aile bireylerinde alerjisi olanların, alerjik hastalıklara yakalanma riskleri daha da yüksek olmaktadır. Çocuklukta geçirilen bazı hastalıkların ise ilerleyen yaşlarda alerji rahatsızlıklarına yol açması mümkündür. Örneğin çocuk safhasında geçirilmiş olan astım ileriki yaşlarda bazı alerjik reaksiyonların oluşmasına sebep olabilir.

Alerji Çeşitleri Nelerdir? Belirtileri Nelerdir?

Çeşitli nedenlerden dolayı bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesi olarak betimlediğimiz alerjinin birçok çeşidi bulunmaktadır. Bu kadar çeşitli olan hastalık için sebepler de her biri için ayrı bir şekilde belirtiler gösterir. Önce bilinen ve ülkemizde de oldukça sık görülen alerji tiplerini sıralayalım: Gıda Alerjisi, burun alerjisi, Hayvan ısırmaları sonucunda ortaya çıkan alerji, ilaç kullanımı sonucu oluşan alerji, deri alerjileri. Yukarıda saymış olduğumuz alerjilerin belirtileri ise şunlardır: Gıda alerjisi durumunda ağızda karıncalanma, kurdeşene yol açan reaksiyonların oluşması, dudakların şişmesi, boğazın şişerek yutkunma işleminin yapılamaması, dilin ağzımızın içine neredeyse sığmayacak şekilde büyümesi gibi belirtiler görülür. Burun Alerjisi belirtileri ise, çok fazla hapşırma, burunda akıntı ya da tam tersi olarak burun tıkanıklığının meydana gelmesi, gözlerin kızarması hatta şişmesi olarak sayılabilir. Hayvan ya da herhangi bir böcek ısırması sonucu meydana gelen alerjilerde ise belirtiler; ısırılma bölgesinde aşırı kızarıklık ve şişme, hemen hemen tüm vücuda yayılan bir kaşınma, öksürük ve nefes darlığıdır. İlaç Alerjisi sebeplerine gelecek olursak; Her ne kadar uzman bir doktor kontrolünde ilaç kullanmış olsak bile tıbbi geçmişimizde bizim ve tabii ki doktorumuzun dahi bilmediği bazı alerjik reaksiyonlarımız olabilir. Böyle bir durumda ise, Cilt kaşıntısı, isilik, yüzümüzün şişmesi, göğüste hırıltı gelmesi gibi belirtiler ile karşılaşmamız olasılık dahilindedir. Deri Alerjisi belirtileri olarak ise alerjinin meydana geldiği bölgede kızarıklıklar ve kaşıntının görülmesi ve zaman zaman derimizin pul pul dökülmesi de bu tip alerjik rahatsızlıklar için belirtilerdir.

Anafilaksi Nedir? Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Birçok alerji türleri ardında vücudumuzda çok şiddetli reaksiyonların oluşmasına sebep olabilirler. Buna en iyi örnek anafilaksidir. Bu durum hayatımızı tehdit eden boyutlara ulaşabilir ve ölümlere neden bile olabilir. Özellikle böcek sokmaları ve gıda alerjileri sonucunda bu durum görülebilir. Anafilaksi belirtileri olarak, bilinçte kayıpların yaşanması, kan basıncında ani tansiyon düşüklükleri vb. etkiler olabilir. Şiddetli mide ağrıları ve bulantılarının yanı sıra şiddetli kusma vakaları da görülen belirtiler arasındadır. Hastanın denge kaybına yol açabilecek büyüklük ve şiddette baş dönmeleri de belirtilerden birisidir. Alerjik Hastalıklarda Tanı Konulması Nasıl Olur? Alerjik hastalıklara tanı konulması için takvimsel istatistikler çok önemlidir. Uzman bir doktor gözetiminde yapılması gereken bu istatistiki bilgilerin derlenip toparlanması çok önemlidir. Alerjik hastalıklara maruz kalan kişilerin doktorlarına çok ayrıntılı bilgileri vermeleri önemlidir. Hangi yiyecekleri yiyip içtiklerinin günlük listelerinin tutulması, alerjiye neden olan alerjanların tespitinde önemli bir rol oynar. Aynı zamanda bulunduğunuz yaşam ve iş ortamında karşı karşıya kaldığınız tüm dış etkenlerin de doktorunuz tarafından bilinmesi faydalı olacaktır. Çalıştığınız ortamda maruz kalınan kimyasallar ile toz ve diğer etkenlerin uzman doktorunuza bildirilmesi gerekmektedir. Bütün bu verileri alan ve istatistiki değerlerinizi kontrol eden doktorunuz daha sağlıklı bir tanı koyacak ve tedavinize bu bilgiler ışığında başlayacak ve sürdürecektir.

Alerjik Hastalıklara neden Olan Alerjenler Nelerdir?

Bağışıklık sistemimizin bir defans yöntemi olarak algılayacağımız alerjik reaksiyonların ortaya çıkması için buna neden olan bazı etkenler ve maddeler olmalıdır. Bunlara alerjenler adını veriyoruz. Bu alerjenlerin nerelerden kaynaklandığının ve hangileri olduğuna bakalım şimdi: Gıdalar; Özellikle yumurta, süt, fındık, yer fıstığı buğday balık, bazı kabuklu deniz ürünleri. Hayvan Isırıkları ve Böcek sokmaları; Arılar ve sineklerin sokmaları ve ısırmaları. Havadan Kaynaklı alerjenler; bitki polenleri, toz akarları, küf ve nemden meydana gelen alerjenler. İlaçlar; bazı ilaçlar özellikle penisilin ve penisilin içeren antibiyotikler alerjen olarak kabul edilirler. Derimiz ile temas eden, plastik, lateks gibi bazı maddeler. Bu maddeler oldukça fazla çeşitli olup, derimiz ile temaslarında dikkatli olmalıyız.  

Alerjik hastalık Çeşitleri Nelerdir?

Çeşitli alerjenlerden meydana gelen, bazen de çocuklukta geçirmiş olduğumuz bazı hastalıkların devamı niteliğinde olan, birçok kez de kalıtımsal olarak karşımıza çıkan alerjik hastalıklar oldukça çeşitlidirler. Günümüzde karşılaştığımız alerjik hastalıkları şöyle belirtebiliriz:
  • Alerjik Rinit,
  • Göz Alerjisi,
  • Alerjik Astım,
  • Kurdeşen,
  • İlaç alerjisi,
  • Böcek Alerjisi,
  • Gıda Alerjisi, Egzama gibi deri alerjileri.

Alerji Testi Nedir? Alerji Testi Nasıl Yapılır?

Alerji testleri yaptırarak, vücudumuz bağışıklık sistemini neyin ve neden tetiklediğini öğrenmemiz ve bu alerjenlere karşı daha dikkatli olmamız açısından önemlidir. Alerjik Hastalıkların çok çeşitli olmaları dolayısıyla yapılacak olan testler de farklı farklı olacaktır. Bu testleri sıralamamız gerekirse;
  • Deri testleri,
  • Provokasyon testleri,
  • İntradermal testler
  • Kan testleri olarak sıralayabiliriz.
Dikkat edelim, yaşamımızı daha sağlıklı tutabilmek için, yaşam günlüğümüzü tutmaya çalışalım. Bağışıklık sistemimize yardımcı olalım. Kalın Sağlıcakla.