Akrep Sokmasına Ne İyi Gelir?

Akrep sokması ne iyi gelir? Konusu birçok kişi tarafından sıkça merak edilmektedir. Özellikle zehirli akrep türlerinin yaygın olarak görüldüğü yerlerde sıkça merak edilen bir konudur.

Akrep sokması her ne kadar tehlikeli olarak kabul edilse de bazı durumlarda vücut için faydalı olabilmektedir. Özellikle insana zarar veren akrep sokmaları çoğunlukla zehirli akrepler tarafından meydana gelen sokmalar da görülmektedir. Zehirli akrep sokması kişilerde yaygın olarak görülen şu belirtileri ortaya koymaktadır;

  • Kasların seğirmesi      
  • Normalin dışında baş, boyun ve göz hareketleri        
  • Huzursuzluk veya teselli edilemeyen ağlama       
  • Salya akması       
  • Zor nefes alma     
  • Terleme       
  • Tansiyon yükselmesi        
  • Kalp atışlarının hızlanması        
  • Kusma ve mide bulantısı

Bu belirtilerin ortaya çıkması çoğu zaman arı veya eşek arısı gibi böcek türlerinde de ortaya çıkmakta olup ciddi semptomlar gösterilmeye başlandığında kişilerin mutlaka doktora gitmesi gerekmektedir.

Çoğunlukla ciddi semptomlar arasında kabul edilen nefes darlığı, kurdeşen, kusma ve mide bulantısı kişilerin zehirlendiğini göstermekte olup panzehri ile tedavi edilmedikleri müddetçe hayati tehlike ortaya çıkarmaktadır.

Akrep sokması riskiyle karşı karşıya kalındığı durumlar çoğunlukla akreplerin bulunduğu yerlerde bulunmak, akreplerin bulunduğu yerlere seyahat düzenlemek gibi faktörler yer almaktadır.

Özellikle akreplerin en sık görüldüğü yerler içerisinde Kuzey Afrika, Meksika, Orta Doğu, Güney Amerika ve Hindistan gibi yerler bulunmaktadır. Bu bölgelere gerçek geliştirilecek seyahatlerde kişilerin mutlaka önlem alması gerekmektedir.

Akrep sokmasına ne iyi gelir? Sorusu kapsamında ise özellikle akrebin soktuğu bölgenin antiseptik özelliğe sahip olan sabun ve su ile temizlenerek bölgeye soğuk kompres uygulanması ilk yöntemler içerisinde yer almaktadır.

Çoğunlukla zehirli olmayan akrepler soktuğunda ortaya çıkan rahatsızlık hissi kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Ancak bölgenin enfeksiyon kapmaması için ve yarının daha kötü hale gelmemesi için mutlaka anti bakteriyel ürünlerle bölgenin dezenfekte edilmesi gerekmektedir.

Bölgenin etrafı temizlendikten sonra ise özellikle zehirli akrep tarafından sokulma vakası görüldüğünde kan dolaşımını yavaşlatıcı uygulamalara başvurulması gerekmektedir. Çoğunlukla bu durumlarda ağrı kesici olarak asetaminofen etken maddesine sahip olan ilaç grupları önerilmektedir.

Akrep Sokmasına Ne İyi Gelir Evde

Özellikle seyahat sırasında yaşanan akrep sokması vakaları için ilk olarak uygulanan tedavi yöntemleri evde uygulanmaktadır. Bu nedenle bu vakalarda özellikle en çok merak edilen konu akrep sokmasına neye gelir? Evde uygulanabilecek yöntemler nelerdir? Gibi konular araştırılmaktadır.

Akrep sokması durumu söz konusu olduğunda kişilerin özellikle yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi yaranın su ve sabun yardımı ile titiz bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir.

Daha sonra ise hem zehrin yayılmasını engellemek hem de bölgede şişlik ya da ağrı hissinin oluşmasını önlemek için buz uygulaması yapılmalıdır. Evde uygulanabilecek yöntemler içerisinde özellikle antibakteriyel özelliğe sahip olan bitkisel ürünlerin de kullanılması sıklıkla tercih edilmektedir.

Akrep Sokmasına Ne İyi Gelir Bitkisel

Akrep sokmasına ne iyi gelir? Bitkisel tedavi yöntemleri içerisinde özellikle hastanelerden uzak olunan bölgelerde sıklıkla nane yaprağı tercih edilmektedir. Nane yaprağını ister suyunu çıkartıp içerek isterseniz de yapraklarını ezerek yaranın üzerine koyup kullanmanız mümkündür.

Özellikle akrep sokmasında kullanılmakta olan bir diğer bitkisel yöntem ise beyaz turp kullanımıdır. Doğrudan tüketerek veya rendeleyip tuz ile karıştırarak yaranın üzerine konulması bölgede oluşacak şişliği ve yanma hissini ortadan kaldırmaktadır.

Anti mikrobik özelliğe sahip olan ürünler içerisinde özellikle soğan bölgede dezenfekte etkisi yaratarak yaranın temizlenmesini sağlamaktadır. Soğanın suyunu çıkartarak akrebin soktuğu bölgeye sürülmesi bölgenin rahatlatılmasına yardımcı olmaktadır.

Adaçayı içerisinde yer alan anti inflamatuar maddeler sayesinde de akrebin soktuğu bölgedeki şişlik ve ağrı hissi azalmaktadır. Akrep sokmasında şişliği ve ağrıyı azaltmak için papatya da sıkça kullanılmaktadır. Son olarak aloe vera jeli sayesinde bölgedeki yaranın kısa sürede iyileşmesi sağlanmaktadır.

Akrep Sokmasının Vücuda Faydaları

Akrep sokmasının vücuda faydaları sıkça merak edilmektedir. Bu noktada yapılan araştırmalar sonucunda zehrinin faydalı olduğu ancak sokmasının zararlı olduğu görülmektedir. Laboratuvar ortamında belirli miktarlarda kullanılan sarı akrep zehri fayda sağlamaktadır. Ancak akrep sokması sırasında fazla miktarda zehrin vücuda girmesi zararlı olmaktadır.

Bu noktada bakıldığında sarı akrep sokması faydaları diye bir durum söz konusu değildir. Ancak sarı akrep zehri faydaları bulunmaktadır.

Bazı çalışmalar, akrep zehrinin inflamasyon ve ağrıyı azaltabileceği ve hatta bazı kanser türlerine karşı etkili olabileceği sonucuna varmıştır. Akrep zehri ayrıca, hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalıkları gibi bazı sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılabilecek potansiyel bir tedavi olarak düşünülmektedir.

Ancak, bu faydaların gerçekten insanlar için uygulanabilir olduğu ve güvenli olduğu henüz kanıtlanmamıştır. Akrep zehri kullanımı, ciddi yan etkilere ve hatta ölüme neden olabilir. Bu nedenle, akrep zehri kullanımı sadece sağlık profesyonelleri tarafından denetlenen ve kontrollü bir şekilde yapılmalıdır.

Sarı Akrep Sokmasına Ne İyi Gelir?

Sarı akrep sokmasına ne iyi gelir? Sorusu kapsamında da genel olarak akrep sokmasına uygulanan tedavi yöntemlerinin uygulanması önerilmektedir. Genellikle akreplerin türleri zehirli ve zehirsiz olmalarına göre kategorilendirilirken sarı akrep sokması genellikle zehirsiz olarak kabul edildiği için bölgede şişlik veya ağrı oluşmasını engelleyecek yöntemlerin uygulanması önerilmektedir.

Böylece antihistaminik veya anti mikrobik krem kullanımı yapmak ya da bölgeye soğuk uygulaması yapmak sarı akrep sokmasında önleyici etkilere sahip olmaktadır.

Zehirsiz Akrep Sokması Belirtileri

Yavru akrep sokması çoğunlukla zehirsiz olarak kabul edilmektedir. Ancak akreplerin zehirli türleri yavru veya yetişkin olsun kişilerde olumsuz birtakım etkilere neden olmaktadır. Bu durumda özellikle zehirsiz akrep sokması belirtileri zehirli akrep sokması belirtilerine göre daha hafif şekilde ortaya çıkmaktadır.

Zehirsiz akrep sokması durumu söz konusu olduğunda genellikle birkaç gün gibi bir süre içerisinde tamamen ortadan kalkan anlık belirtiler şöyledir;

  • Sokma yerinde ağrı veya şişlik        
  • Kızarıklık         
  • Kaşıntı        
  • Titreme

Bu belirtiler genellikle kendiliğinden geçebilir veya hafif ila orta derecede olabilir, ancak bazen ciddi olabilir ve tedavi gerektirebilir. Eğer sokma yerinde ağrı, şişlik veya kızarıklık oluşmuşsa, bir doktorla temasa geçmeniz önerilir.