Ağız İçi Yarasına Ne İyi Gelir?

Ağız içi yarasına ne iyi gelir konusunda tartışacak olursak pek çok yöntemden ve bitkisel çözümden söz edebiliriz.

Öncelikle ağız içi yaralarının neyden kaynaklı olduğunu anlamak her zaman için bu sorunun çözümü için oldukça büyük bir önem taşıyacaktır. Neden diye soracak olursanız çünkü sorunun bağlı olduğu şeyler ortadan kalktığı zaman tamamen kalıcı bir çözüme ulaşmak da söz konusu olacaktır. Bu sebepten dolayı bir insanın ağzının içinde neden yara çıkar? Ağız içi yaraları ne gibi sorunların habercisidir? Ya da ağız içi yaralarının geçmesi için geçmişten günümüze ne gibi uygulamalar yapılmıştır şeklinde bir takım sorular sormamız gerekir.

Ağız İçi Yarası Nedir?

Ağız içi yarası nedir konusuna ilk olarak giriş yapacak olursak ağız yarasının tam olarak ne olduğunu açıklamak gerekir. Bir takım sebeplere bağlı olarak ağız ve ağzın iç bölgesinde meydana gelen bir takım yaralanmalara ağız içi yarası denir. Ağız içi yaraları genel olarak stres durumlarında da ortaya çıkabilir. Ancak tedavi edilmezse hem yemek yerken zorluk çıkmasına hem de ilerleyen zamanlarda bir takım sorunların ortaya çıkmasında etkili olabilir. Bu sebepten dolayı ağız içi yaralarının tedavi edilmesi son derece büyük bir önem taşır.

Ağız İçi Yaraları Neden Olur?

Ağız içi yaraları neden olur? Sorusu hemen hemen her insanın hayatında en az bir iki kez başına gelip de sormuş olduğu bir soru olarak karşımıza çıkar. Bir insanın ağzının içinde çok farklı sebeplere bağlı olarak yara çıkma ihtimali son derece yüksek olacaktır. Ağız içi yaraların nedenleri şu şekilde belirtilebilir;

  • Genetik faktörler         
  • Aşırı stres          
  • Ağzın sert bir cisimle tahriş edilmiş olması          
  • Bir takım hormonel değişiklikler          
  • Demir eksikliği, B12 ve folik asit eksikliği        
  • Ağız bakımına önem vermemek         
  • Çok fazla sigara tüketimi yapmak         
  • Çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek ya da içecekler tüketmek

Ağız yaralarının başlıca sebepleri yukarıda belirtildiği şekilde yer almaktadır. Genel olarak strese bağlı durumlarla karşı karşıya kalındığı zaman da ağız içi yaralarının meydana geldiğini görmekteyiz. Ancak ağız içi yaralarının en yaygın sebebi stresten sonra vitamin eksiklikleri olacaktır.

Ağız İçi Yarasının Belirtileri Nelerdir?

Ağız içi yarasının belirtileri nelerdir? Konusunu araştırmak da bu durumu erken bir şekilde teşhis edip bir an önce bu sorunu ortadan kaldırmaya çalışmak için fırsat sağlar. Ağız içi yaraları belirtileri şu şekilde ortaya çıkar;

  • Ağız mukozasında aşınmaların olması sonucu ve şişlik hissinin ortaya çıkması         
  • Yemek yerken soğuk ya da sıcağa karşı aşırı hassasiyet belirmesi         
  • Konuşma ve yemek yeme sırasında sızlama hissi yaşanması           
  • Ağzın içerisinde dille hissedilebilen kabarcıkların meydana gelmesi

Ağız İçi Yaraları Nasıl Tedavi Edilir?

Ağız içi yaraları nasıl tedavi edilir? Konusunu tıbbi açıdan değerlendirecek olursak, ağız içi yaralarının teşhisi ve tedavi yöntemleri mutlaka doktor tarafından yapılması gerekir. Ağız içi yaraları ne anlama gelir ya da ağız içi yaraları neyin habercisidir gibi bir takım konularla ilgili olarak telaş halindeyseniz tehlikeli sayılabilecek olan bu durumu mutlaka doktorunuzla paylaşmanız gerekli olacaktır. Ancak bu noktada önemsiz bir durumla da karşı karşıya kalmış olabilirsiniz. Bu sebepten dolayı böyle bir durumla karşılaştığınızda aşırı derecede panik yapmanıza da gerek olmayabilir.

Ağız içi yaraları için herhangi bir teşhis koymak için gizlenecek olan yöntem ağızdan kültür alınması olacaktır. Yani ağzınızdan bir parça alınarak patoloji laboratuvarında inceleme yapılır. Eğer ki herhangi ciddi bir sorun tespit edilirse tedaviniz başlatılır. Genel olarak esas sorun vitamin eksikliği ya da farklı bir rahatsızlıksa gereken vitaminin kullanımı ya da o hastalığın giderilmesi için ilaç kullanımı söz konusu olacaktır.

Ağız Yarasına İyi Gelen Şeyler Nelerdir?

Ağız yarasına iyi gelen şeyler nelerdir? Ağız yarası evde nasıl geçer? Ya da bu konu ile ilgili olarak en yaygın şekilde merak edilen bir soru soracak olursak ağız yarası ilaçsız nasıl geçer? Diye sorabiliriz.

Ağız yarasını ilaçsız bir şekilde geçirmek istiyorsanız ilk olarak yapmanız gereken şeylerden biri ağzınızı dezenfekte etmek olacaktır. Ağzınızı dezenfekte ederek olası bir mikroptan arındırma durumu doğal bir temizleyici antioksidan etkisi olan tuz ile gerçekleştirilebilir. Ağzınızı tuzla çalkaladığınız zaman ya da tuz ile gargara yaptığınız zaman bu mikroplardan kurtulmanız mümkün olacaktır. Ayrıca bunun yanı sıra herhangi bir iltihaplanma durumu söz konusu ise bu durumda da tuzlu su ile çalkalamak ya da gargara yapmak son derece etkili bir çözümdür.

Ağız yarasına iyi gelen diğer şeyler şu şekilde sıralanabilir;

  • Meyan kökü     
  • Hindistan cevizi yağı           
  • Karanfil yağı           
  • Aloe vera        
  • Karbonat          
  • Adaçayı       
  • Kantaron yağı

Ağız içi yarası için son derece etkili olan çözüm yolları arasında, en az tuzlu su kadar karbonat ve su karışımının da antioksidan etkisi olduğundan söz etmek mümkün olacaktır. Yani tuzlu suyun yanı sıra Karbonatlı su ile de gargara yapmak ağızda bu karışımı bir süre bekleterek geri tükürmek ağız içi yaralarının giderilmesi için son derece etkili bir rol oynar.

 Ağız içi yaraları genel olarak ağrılı olan yaralardır. Özellikle de yemek yendiği için sürekli olarak kıpırdayan ve ıslak bir halde olduğu için de iyileşmesi güç olan ve zaman alan ağız içi yaralarının ağrısının dindirilmesi de son derece büyük bir önem taşır. Karanfil yağı ise bu noktada devreye girer. Pek çok ağrı kesicinin içerisinde de yer alan karanfil bitkisinin ağrı kesme özelliği olduğu için ağız içi yaralarında da ağrı dindirme özelliğinden yararlanarak karanfil bitkisi kullanılabilir.

 Saymakla bitmeyecek pek çok özelliği olan kantaron yağını da bu noktada özel olarak belirtmek durumundayız. Ağız içi yaralarının bir an önce iyileştirilmesi için kantaron yağı kullanımı son derece büyük bir önem taşır. Aynı zamanda meyan kökünün de bakteri temizleyici antioksidan etkisi olduğunu vurgulayarak ağız içi yaralarının giderilmesi için oldukça büyük önem taşıdığını söyleyebiliriz.