Adet Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kadınların periyodik olarak her ay yaşadıkları adet dönemi bazı kadınlarda ciddi ağrılara sebep olabilmektedir. Özellikle birtakım rahatsızlıklara bağlı olarak ortaya çıkan bu aralar şiddetli olduğunda dayanılmaz hale gelebilmektedir.

Genellikle birçok kişinin yaşadığı adet ağrısı günlük işleyişi sekteye uğrattığından adet ağrısına ne iyi gelir? Sorusu sıkça sorulmaktadır. Fizyolojik bir durum menstruasyon döngüsü vücuttaki döllenmemiş yumurtaların vücuttan atılma sürecidir.

Ancak bu dönemde çeşitli faktörlere bağlı olarak meydana gelen bu ağrılar bazen şiddetli sancılara dönüşebilmektedir. Her ay düzenli olarak gerçekleşen bu döngü işlevini yitirmiş yumurtaların ve rahim duvarında gebeliğe hazır hale gelmiş olan yapıların dökülmesi ile vücuttan atılmaktadır.

Adet sancım çok şiddetli ne yapmalıyım? Diye merak edenler için ilk olarak ağrının hangi etmene bağlı olarak ortaya çıktığının tespit edilmesi gerekmektedir.

İki farklı faktöre bağlı olarak ortaya çıkan adet ağrılarının genellikle prostaglandin hormonunun yoğun miktarda salgılanması sonucu görülebildiği gibi aynı zamanda adenomyozis, uterin fibroid, endometriozis ve pelvik inflamatuvar gibi hastalıklar sonucu da ortaya çıkabilmektedir.

Genellikle ilk etmene bağlı olarak ortaya çıkan adet ağrıları şiddet açısından daha az şiddetli olmaktadır. Ancak yukarıda adı geçen hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan adeta araları oldukça şiddetli şekilde meydana gelmektedir.

Genellikle şiddetli ağrılar için doktorlar tarafından reçete edilmiş ve non- steroid antiinflamatuvar grubunda yer alan ağrı kesicilerin kullanılması ile ağrı şiddeti hafifletilebilmektedir. Ancak ilaç kullanımı ile hafifleyen ağrılarda mutlaka serum takviyesi uygulanmaktadır.

Adet Ağrısı İçin Evde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Her ay şiddetli ağrı yaşayan kişilerin bu süreçte tüm günlük hayatındaki işleyişler aksamaktadır. Sürekli olarak ağrı kesici kullanmak istemeyen kişiler tarafından en çok araştırılan konulardan bir tanesi adet ağrısı için evde tedavi yöntemleri nelerdir? Olmakta.

Özellikle hafif şiddetteki ağrılar evde uygulanabilecek birtakım tedavi yöntemleri sayesinde hafifletilebilmektedir. Uzmanlar tarafından en çok önerilen yoga gibi fiziksel egzersizlerin yapılması ve alt karın bölgesine masaj uygulaması ya da sıcak kompres uygulaması oldukça rahatlatıcı olmaktadır.

Bunun yanı sıra özellikle ağrı dönemlerinde besleyici gıdaların tüketilmesi oldukça önemli ve içerisinde kafein, alkol, gaz veya tuz içeren ürünlerin tüketilmemesi gerekmektedir. Böylece dikkatli olunduğu takdirde tedavi edilmeyecek ağrı türü bulunmamaktadır.

Ancak tüm bu yöntemlere rağmen ağrıda hafifleme görünmüyorsa bu durumda kişilerin mutlaka alanında uzman bir doktora başvurarak gerekli ilaç tedavisine başlanması gerekmektedir. Özellikle birtakım rahatsızlıklara bağlı olarak ortaya çıkan ağrıların evde doğal yöntemler ile tedavi edilmesi mümkün olmadığından ilk olarak bu hastalıkların tedavi edilmesi gerekmektedir.

Regl Ağrısına İyi Gelen bitkisel çaylar

Adet dönemi içerisinde kadınlarda birçok farklı semptom ortaya çıkmaktadır. Özellikle aşırı sinirlilik, karın ağrısı veya duygusal dalgalanma gibi durumlar söz konusu olduğunda kişilerin süreci en kolay atmalarına yardımcı olan ürünler bitkisel çaylar olmaktadır.

Normal şartlarda da hem ağrıya hem de sinir durumuna önemli ölçüde fayda sağlayan bu çaylar düzenli olarak tüketilmekte ve vücuda herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

  • Karışık bitki çayı     
  • Böğürtlen çayı         
  • Nane çayı       
  • Zencefil çayı      
  • Civan perçemi çayı       
  • Ahududu çayı         
  • Papatya çayı        
  • Maydanoz sapı suyu      
  • Rezene çayı        
  • Safran çayı

Adet Ağrısına İyi Gelen besinler nelerdir?

Adet dönemi sürecinde kişilerin uygulayacak sarı tedavi yöntemlerinin yanı sıra bu dönemde düzenli olarak beslenmeleri ve yardımcı olacak besinleri tüketmeleri de oldukça önemlidir. Özellikle bazı besinler ağrı şiddetine arttırdığından bu besinlerin mümkün olduğunca tüketilmemesi gerekmektedir.

Aynı zamanda şiddetini arttıracak besinlerin yanı sıra ağrının şiddetini azaltacak da birtakım besin grupları bulunmaktadır. Adet ağrısına iyi gelen besinler nelerdir? Sorusu her ay sık sık adet ağrısı yaşayan kadınlar tarafından merak edilmektedir.

Adet süreci boyunca ağrının şiddetinin azaltılması için tüketilmesi gereken besinler içerisinde özellikle kırmızı et, balık, tavuk, ıspanak, pazı, maydanoz, süt ve yoğurt, ceviz, fındık, kayısı, üzüm, badem, ananas, muz ve portakal gibi besinler yer almaktadır.

Bu besinlerin özel olarak neden tüketilmesi gerektiği konusuna gelecek olursak bağırsak hareketlerini yardımcı olduklarından ve kabızlık problemini ortadan kaldırdıklarından dolayı bu süreçte ağrının şiddetini azaltmaktadırlar.

Adet Ağrısına İyi Gelen Hareketler nelerdir?

Fizyolojik olarak olağan bir süreç olan adet dönemi beraberinde birtakım semptomları da beraberinde getirmektedir. Bazı kişiler için oldukça zorlu bir süreç olan adet dönemi ağrıları bazı özel egzersizler sayesinde veya yatış pozisyonları sayesinde hafifletilebilmektedir.

Birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkan adet ağrıları genellikle her ay düzenli olarak meydana gelmektedir. Bu durumda sıcak uygulamasıyla ağrının şiddetine hafifletebilirsiniz gibi aynı zamanda birtakım hareketler ile de ağrıyı tamamen geçirebilirsiniz.

Adet ağrısına iyi gelen hareketler içerisinde özellikle boyun hareketleri, sfenks pozu, çocuk pozu, dizleri karna çekme sarıldı, ceset pozu gibi yatış pozisyonlarının yanı sıra aynı zamanda yürüyüş, yoga, pilates veya köprü hareketi gibi fiziksel aktiviteler ile de ağrıyı hafifletmenin mümkündür.

10 dakika kadar gerçekleştirilmesi yeterli olan bu hareketler sayesinde ağrı şiddeti ciddi oranda azalmaktadır. Bunun yanı sıra cenin pozisyonu olarak da bilinen dizlerin karına çekilerek yan şekilde yatılması da ağrı üzerinde tedavi edici etkiye sahiptir.

Regl Ağrısına iyi gelen ilaç isimler

Herhangi bir ağrı için veya hastalık için kullanılması gereken ilaçlar doktor tarafından önerilse de genellikle adet ağrılarında kişiler doktor önerisi olmadan ağrı kesici kullanımı yapmaktadır.

Bu durumda aslında ağrının şiddetini azaltırken vücuda farklı noktalardan zarar vermek mümkün olabileceği için doktora gidilmezse dahi kişinin mutlaka daha önce doktor tarafından reçete etmiş olduğu ilacı kullanması gerekmektedir.

Ağrı düzeyine göre içerisinde parastemol, ibuprofen, diklofenak, asetaminofen, mefenamik asit ve naproksen gibi etken maddelere sahip olan ağrı kesici gruplarının içerisinde yer alan ağrı kesicileri kullanmak gerekmektedir.

Adet ağrısına iyi gelen ağrı kesici isimleri şöyle sıralanabilir;

  • Dicloron       
  • Apranax       
  • Majezik        
  • Arveles       
  • Ponstan       
  • Parol       
  • Dolven       
  • Voltaren      
  • Forte