1 Ayda 10 kilo nasıl verilir? Ayda 10 kilo vermek, mevcut ağırlığı 100’den fazla olanlar için ulaşılması pek de zor olmayan bir kilo verme hedefidir. 1 ay içerisinde 10 kilo verebilmek için, mevcut ağırlığınızın mutlaka verilmesi gereken kilo hedefinden 12-13 kat fazla olması gerekmektedir, aksi takdirde ciddi sağlıksal problemler yaşayabilirsiniz. Peki 1 ayda 10 kilo vermek mümkün mü? 1 ayda 10 kilo vermek için ne yapmak gerekir? -Yürüyüş Yapın -Porsiyonları Azaltın -Koşun -Günlük kalori tüketimini sınırlayın -Zararlı alışkanlıklarınızı bırakın -Karbonhidrat tüketimini azaltın -Protein Tüketimini Artırın

Yürüyüş Yapın

Düzenli bir şekilde günlük 30 dakika olarak yapılan yürüyüşler, kısa sürede kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Özellikle, tempolu bir şekilde saate 5 kilometre hızla yapılan yürüyüş, ciddi anlamda kilo vermenizi sağlayabilir. Uzmanlara göre, 60 ile 100 kilo ağırlığa sahip iki kişi, 5 kilometre hızla yarım saat yürüyüş yaptığında, 140 ile 250 kalori arasında enerji harcamaktadır.

Porsiyonları Azaltın

Şunu bilmelisiniz ki, tabağınız ne kadar büyükse, tabağa giren yemek de o kadar büyük olur. Psikolojik zayıflama üzerine yapılmış pek çok araştırma, insanların tabağındaki yiyeceklerin tamamını tüketmeden doyamadıklarını ortaya koyuyor. Tabağınızı küçültürseniz, bu psikolojik döngüden kurtulabilir ve dolu dolu bir tabakla kilo verebilirsiniz.

Koşun

En çok kilo verdiren egzersizlerden biri de düzenli olarak yapılan koşma egzersizleridir. Günde ortalama 15-20 dakika koşmak en az 200 kalori enerji harcatmaktadır. 100 kilo ağırlığa sahip bir erkek, 8 kilometre ortalama hızla yarım saat koştuğunda 400, bir saat koştuğunda ise yaklaşık 800 kalori enerji harcıyor.

Günlük Kalori Tüketiminizi Sınırlayın

Kilo almanın nedeni çok basittir, ihtiyaçtan fazla enerji almak. Günlük kalori ihtiyacı 2,500 olan bir birey, her gün 3,000 kalori alırsa bir ay sonra yaklaşık 2 kilo alacaktır. 1 ayda 10 kilo vermek için de bunun tam tersini yapmak gerekiyor. Günde 2000 kalori alırsanız ayda 2 kilogram, 1500 kalori alırsanız 4 kilogram verirsiniz. Bu verilerin hepsi kalori ihtiyacınızın 2500 olduğu gözetilerek hesaplanmıştır. Kalori ihtiyacınız, kilonuza, yaşam şeklinize göre değişkenlik gösterir.

Zararlı Alışkanlıklarınızı Bırakın

Sigara ve alkol tüketimi, kilo almaya neden olan kötü alışkanlıklardan biridir. Bir kutu bira yaklaşık 250 kalori içerirken, aynı şekilde bir kadeh şarap da 250 kalori içerir. Hayatınızda düzenli alkol içmek varsa, 1 ayda 10 kilo vermek sizin için imkansızdır. Eğer gerçekten kilo vermek istiyorsanız, zararlı alışkanlıklarınızı mutlaka bırakın.

Karbonhidrat Tüketimini Azaltın

Karbonhidratlar ikiye ayrılmaktadır. Kompleks karbonhidratlar ve basit karbonhidratlar. Basit karbonhidratlar çok hızlı bir şekilde enerji dönüştürülebilen, şekerli yiyecekler, pasta, kek, şekerli içecekler ve alkol gibi maddelerde bulunurken, kompleks karbonhidratlar ise zor sindirilen ve kan şekerini aniden fırlatmayan, ekmek, pirinç, bulgur, makarna gibi gıdalarda bulunmaktadır. Eğer zayıflamak istiyorsanız, basit karbonhidrat tüketimini sıfırlamalı, kompleks karbonhidratların tüketimini ise sınırlamalısınız. Çoğu zaman günlük 150 gram karbonhidrat tüketimi yeterli gelmektedir.

Protein Tüketimini Artırın

Protein, zor sindirilen bir besin ögesi olduğundan, uygun miktarda tüketilmesi kilo vermeye yardımcı olur. Günde 100 gram ve üzerinde protein almak, bir ayda 10 kilo vermek için atılacak çok önemli adımlardan biridir. Proteinler oldukça zor sindirilen ürünler olduğundan, tok kalmanıza ve kilo vermenize yardımcı olacaktır. Uzmanlar genelde kilogram başına 1 gram protein alımını desteklerken, spor yapan bireylerde 1,5 ağır spor yapanlarda ise 2 gram ideal görülüyor.